Açık alanda su kaçağı tespiti nasıl yapılır?
Toprak altında yer alan tesisatları bulmak zordur. Genellikle herhangi bir kaçak durumu söz konusu ise elde projede olmadığından dolayı, su tesisatlarının nereden geçtiği bilinmez. O zaman aklımıza, açık alanda su kaçağı tespiti nasıl yapılır sorusu geliyor.
Peki siz hiç merak ettiniz mi açık alanda su kaçağı tespiti nasıl yapılıyor? İsterseniz gelin hep birlikte bu sorunun cevabını verelim.
Ev ve ofis gibi alanlarda yaklaşık olarak soğuk su tesisatının yerini bulmak kolaydır. Lavabo ve musluk gibi alanları takip ederek bile tesisatın yeri, yaklaşık olarak tespit edilebilir.
Ancak bina etrafındaki toprak zemin için bu yöntem geçerli değildir. Metal olan nesneleri bulmak için kullanılan dedektör, bina etraflarında yer alan ve demirden yapılan tesisat borularını bulmak için de kullanılır.
Peki ya su tesisat boruları demirden ya da galvanizden değil de plastiktense?
Bu sorunun cevabı da oldukça basittir. Tabi ki bizler için…
Plastik boruların yerlerinin tam olarak tespiti için akustik ses tespit cihazı kullanıyoruz. Toprak altında tesisatları tespit etmek zor olduğu için tesisatlara basınçlı su veriyoruz. Böylelikle derinlerde olan su tesisatlarından gelen sesleri net bir şekilde duyabiliyoruz.
Aslında dedektör cihazları, bina etraflarında atıksu bacalarını bulmak için kullanılıyor. Çünkü atıksu bacaları ya tamamen dökme demirden, ya da beton üzerine kaynaştırılan demir parçalarından oluşuyor. Yani içeriğinde mutlaka bir metal bulunuyor.
Özellikle bina çevresine yakın olan su borularında meydana gelen arızaların, çok çabuk bir şekilde giderilmesi gerekiyor. Eğer sorun kısa sürede tespit edilip, giderilmezse bina çevresine ve bina temeline zarar verebiliyor.
Toprak altı su kaçağı bulma
Hem atıksu hatlarından, hem de temiz su hatlarından kaynaklanan kaçakları bulmak için çoğunlukla, akustik ses tespit cihazları kullanılıyor.
Toprak altı su kaçağı bulma işleminin ise oldukça zor olduğunu söylemeliyiz. Bina içerisinde yer alan kaçakları bulmaktan daha çok zaman aldığını da belirtelim.
Toprak iyi bir yalıtım malzemesidir. Özellikle sesleri yalıtmakta oldukça iyidir. Bu yüzden toprak altından su sesini duyabilmek imkansızdır. Eğer tesisat boruları derinlerde yer alıyorsa, toprak yüzeyinde ıslaklık ya da ona benzer bir işaret de bulamazsınız.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi tesisat boruları vanalarına bağlı olan kısımdan giriş yaparız. Basınçlı su vermek için kullandığımız cihaz, aynı zamanda tıkanıklık gidermek için kullandığımız cihazdır. Sisteme basınçlı su verir ve toprak altındaki sesleri dinleriz. Zaten eğer bölgede tesisat borusu varsa, su sesi net bir şekilde cihaz tarafından tespit edilir.
Sitelerde ve bazı binaların bahçe alanlarında, sulama tesisatları bulunur. Bu tesisatlarda meydana gelen kaçakları da akustik ses tespit cihazı ile buluyoruz. Zaten sulama sistemlerine bağlı olan küçük rögarların yeri bellidir. Bu kısımdan bile cihazla takip yaparak, sorunun tam olarak nereden kaynaklandığı bulunabilir.
Yalnızca cihazla dinleme yapmak yetmez. Ayrıca tecrübe de önemlidir. Cihazı kullanan kişi, belirli bir süre cihazla ilgili eğitim alır. Aynı zamanda cihazla birçok kaçak tespiti yapmış olması da gerekir.
Tüm bu bilgiler ve tecrübe ışığında, normal bir insanın göremediği işaretleri görmeyi öğrenir. Böylelikle toprak altında kalan, tesisat borularının yerleri çok kolay bir şekilde bulunabilir.
Bina çevresinde su kaçağı bulma
Bina etraflarında farklı yerlerde temiz su tesisatları olabilir. İyi bir tesisatçı, bazı izleri takip ederek, su tesisatları binaların neresinde olursa olsun bulabilmelidir.
Bina çevresinde su kaçağı bulma olayı, tecrübe ve eldeki cihazların ustalıkla kullanılması ile ilgili bir durumdur.
Günümüzde sağlık ve dayanıklılık bakımından PVC borular tercih edilmektedir. PVC boruların ise özellikle toprak altında ise tespit edilebilmeleri oldukça zordur.
Binalara su boruları, bina yanında bulunan yoldan gelmektedir. Şehir şebekelerinden binalara belirli uzunlukta hatlar döşenerek, binalara su verilmektedir.
Yönetmeliğe göre, su tesisat boruları yerin maksimum 1,5 metre altından geçmek zorunda. Yani don seviyesinin altında. Don seviyesi de bulunulan bölgenin iklimsel özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Ancak 2 metreyi geçen bölge sayısı oldukça azdır diyebiliriz.
Ayrıca tesisat boruları, asfalt ve parke gibi sert zeminlerin altından geçmek zorunda. Yani yola yakın bir mesafeden geçmek zorunda. Bunun da nedeni, müdahalenin kolay olması ve herhangi bir arıza durumunda, zorluk çekilmeden müdahale edilebilmesidir. Bir diğer nedeni ise kaçak tespitinde sert zeminlerin iyi birer ses yansıtıcı olmalarıdır. Tabi ki yönetmelikte bununla ilgili bir madde yok. Ancak tesisatçılar açısından işi kolaylaştıracak nitelikte bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.
Her ne kadar toprak zemin, sert zemine göre kolayca kazılsa da, toprak çökmeleri ve toprak içerisinde bulunan aşındırıcı maddelerin borulara zarar verme riskinden dolayı, tesisat borularının toprak zeminden geçirilmeleri uygulama açısından riskli bir durumdur.
Bina çevresinde ise tesisat boruları genelde toprak zeminden geçer. Bina etrafından geçen tesisat borularında kaçak durumu varsa, akustik ses tespit cihazı ile bu durum tespit edilir ve arıza giderilmeye çalışılır.