Aletle kaçak tespiti nasıl yapılır? Hangi aletler kullanılır?
Tesisat firmalarının birçoğu artık günümüzde, gelişmiş cihazlar kullanıyor. Gelişmiş cihazlar sayesinde hem maliyet düşüyor, hem de yapılan iş daha hızlı bir şekilde bitirilebiliyor. Eskiye oranla tesisat sektöründe kullanılan cihazlar sayesinde, birçok işin daha kolay ve hızlı yapıldığını söyleyebiliriz. Aletle kaçak tespiti konusunda da bahsettiklerimizi biraz daha açacağız.
Termal kamera ile kaçak tespiti
Termal kameralar, birçok sektörde kullanılır. İlk olarak Amerikan ordusu tarafından geliştirilmiştir. Termal kamera ile kaçak tespiti, yakın bir zamanda tesisat sektörüne girmiş olsa da, sanayi de ve daha önceden belirttiğimiz gibi orduda sıklıkla kullanılıyordu.
Günümüzde ise tesisat sektöründe, temiz su ve atıksu borularında meydana gelen kaçakları tespit etmek için kullanılıyor.
İsterseniz termal kameranın çalışma prensibinden biraz bahsedelim.
Doğadaki her nesne bir enerjiye sahiptir ve bu enerji ışınım yayar. Doğadaki canlı ya da cansız varlıkların yaydığı ışınıma, kızılötesi adı verilir. Kızılötesi ışınları, insan gözü ile görülmez. Bazı hayvanların bu ışınları görebildiği kanıtlanmıştır.
Ancak bizler bu ışınları, termal kamera adı verilen cihazlarla görebiliyoruz. Tesisat boruları da, boruların sıcak ya da soğuk olma durumuna göre farklı renklerde ışınım yayarlar. Eğer boru sıcaksa kırmızı, soğuksa mavi bir ışınım yayar. İşte termal kamera cihazı, bu iki farklı sıcaklığı algılar.
Aslında kızılötesi ışınların rengi yoktur. Renk olarak algılamamızı, termal kamera cihazları sağlar.
Termal kamera yalnızca sıcak su tesisatlarında kullanılır. Yani kalorifer tesisatı ve sıcak su tesisatlarında kullanılır. Sıcak olan su tesisatlarında eğer soğuk bir alan varsa, bunun anlamı, tesisatta kaçak ya da sızıntı olduğudur.
Termal kamera cihazının ekranında tesisatların durumunu görmek mümkündür. Aslında bu cihazı kullanmak oldukça kolaydır. El ile taşınabilir ve küçük bir ekrana sahiptir. Dahili ve harici hafıza kartları ile görüntüler video ya da resim formatında kaydedilebilir.
Tesisatçılar, kaçak ya da sızıntının olduğu muhtelif yüzeylerde cihazı gezdirirler. Bir yandan da ekranı takip ederler. Ekranda soğuk alanlar tespit edildiğinde, yüzey işaretlenir ve yüzeyin altındaki boruda tamir işlemi gerçekleştirir.
Su kaçağını nasıl bulurum
Uzman tesisat firmaları, temiz su ve atıksu borularındaki kaçakları, çok kısa bir sürede bulurlar. Ellerindeki gelişmiş cihazlar sayesinde, kaçakları bulmak oldukça kolaydır.
Peki ev sahipleri ya da tesisat borularından sorumlu olan kişiler, su kaçağını nasıl tespit ediyor? Su kaçağını nasıl bulurum diye sorduğunuzu duyar gibiyim…
Su kaçağını tespit etmenin birkaç yolu var. Bu yollardan bir tanesi, su sayacını kontrol etmektir. Genelde yüksek gelen faturalardan dolayı, bu durum mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Eğer sürekli olarak su faturası yüksek geliyorsa, muhtemelen tesisat borularında kaçak ya da sızıntı var demektir.
Bazı belirtiler gözle görülebilir. Mesela tesisat borusu, parke gibi yüzeylerin altından geçiyorsa, muhtemel bir sızıntıda parkeler kabaracak ve kalkacaktır.
Mutfak ya da banyo gibi alanlarda su kaçağı durumu varsa, kaçak olan yerden sürekli olarak su gelir. Suyu tahliye ettiğiniz zaman, yine de su gelme durumu devam ediyorsa, muhtemelen su kaçağı sorununuz var demektir.
Pissu borularında ise kaçak, ortamda pis kokuların oluşması ile anlaşılabilir. Pissu borularında meydana gelen kaçaklar da riskli durumların ortaya çıkmasına neden olur. Gerek temiz su olsun, gerekse pissu kaçakları temele kadar ulaşırsa, temelin zayıflamasına ve sonunda da yapının yıkılmasına neden olabilir.
Duvarlarda ve tavanlarda oluşan nemlenmede kaçak işaretidir. Ancak en üst kattaki tavanlarda ve duvarlarda nemlenme olabilir. Nedeni ise sıcak ve soğuk hava farkıdır. Sıcak ve soğuk hava farkından dolayı duvarlarda ve tavanlarda nemlenme ve küflenme olayı meydana gelir.
Nemölçer cihazı ile kaçak tespiti
En üst katta yer alan tavan ve duvar gibi alanlarda oluşan nemlenmenin kaynağını tam olarak tespit edebilmek için nemölçer adı verilen bir cihaz kullanılır. Tesisat borularında meydana gelen kaçaklarda nem oranı daha yüksektir.
Nemölçer cihazı nem farklılıklarını kolaylıkla tespit eder ve sızıntının kaçaktan mı yoksa sıcaklık farkından mı oluştuğunu anlamaya yarar.
Ancak çok güvenilir bir yöntem olmadığından dolayı, akustik ses tespit cihazı ile birlikte kullanılır.
Akustik su kaçağı tespit cihazı
Ses ile kaçakların tespit edilmesi yöntemi, aslında yenidir. Akustik su kaçağı tespit cihazı, bu bağlamda günümüzdeki yerini almıştır ve birçok tesisat firması tarafından kullanılmaktadır.
Boruların içindeki ses farkı, bu cihaz tarafından tespit edilmektedir. Eğer borularda kaçak ya da çatlak gibi durumlar söz konusu ise akustik su kaçağı tespit cihazı anında bu durumu tespit edebilir.
Arızanın olduğu muhtemel yüzeyler, tıpkı termal kamerada olduğu gibi taranır. Yüzey altında bulunan seslerin tespit edilebilmesi için ortamın sessiz olması gerekir. Zaten cihazda bulunan kulaklık, dış ortamdan gelen sesleri yalıtır ve iç ortamdaki seslerin daha iyi duyulabilmesini sağlar.
Eğer çatlak ya da sızıntı çok derinlerdeyse, tesisata basınçlı su verilerek, seslerin net bir şekilde duyulabilmesi sağlanır.