Alt kata su sızması sigorta işlemleri – Sigorta şartları
Taşınır ve taşınmaz malların sigorta yaptırılması, günümüzde çok sıkça yapılan işlemler arasında yer alıyor. Banyo ya da tuvalet alanlarında alt kata su sızması sigorta işlemlerini kapsıyor. Tesisatların neden olduğu kayıpların karşılanması için artık birçok kimse, evini su basmasına karşı sigortalatıyor. Biz bu yazımızda sigorta kapsamına giren kayıpları ele alacağız. Ayrıca sızması sonucu oluşabilecek zararları inceleyeceğiz.
Alt kata su sızması sigorta kapsamı nelerdir?
Su sızması sonucunda; duvar, fayans ve parke gibi yüzeyler zarar görebilir. Parke yapısı gereği suya dayanıklı bir malzeme değildir. Belirli bir miktar su bünyesinde barındırır ve birkaç saat içinde şişmeye başlar. Parkelerin kabarması demek, bir daha kullanılmaması demektir. Bu yüzden su sızmasının olduğu parke alanlarının yeninden değiştirilmesi gerekir.
Alt kata su sızması sigorta kapsamında parke alanlarının da olduğunu bilgi olarak vermiş olalım.
Islak zeminlerin altında bulunan tavan alanları da su sızmasından zarar gören alanlardandır. Alt komşunun tavanında meydana gelen zararları, sigorta karşılayabilir. Bu durum kendi evinizin su basması kapsamında değerlendirilir. Tavan sıvaları su sızması sonucunda dökülür ve yer yer izler bırakır. Ayrıca küflenme durumu da tavan alanlarında görülebilir. Bu durumda sıvanın ve boyanın tekrar yapılması gerekir.
Aynı durum duvar alanlarında da meydana gelebilir. Duvar içlerinden geçen tesisatlarda meydana gelen su sızması durumlarında, sıva dökülmeleri ve küflenmeler yaşanabilir.
Banyo ve tuvalet alanlarında bulunan fayanslar da su sızmasından etkilenebilir. Su sızması sonucunda, derz dolguları zarar görebilir. Derz dolgularının tekrardan yenilenmesi gerekebilir. Aynı zamanda derz dolgularının tamir edilmemesi sonucunda, fayans ya da karo gibi yüzeylerde yerinden çıkabilir.
Su sızması durumunda yapılması gerekenler
Öncelikle şebekeye bağlı olan ana vanaları kapatmalısınız. Bir an önce uzman bir tesisat firmasından yardım almalısınız.
Eğer sızma durumu parke gibi alanları etkiliyorsa, burada bulunan eşyaları kaldırmalısınız. Özellikle halı ve kilim gibi eşyalar ıslanmışsa, bir an önce yıkama firmasına göndermeniz yerinde olacaktır. Nemli duran halı ya da kilim gibi eşyalarda küflenme ve yıpranma durumları gözlemlenebilir.
Sigorta firmasından ekspertiz talep ederek, zararınızın miktarının belirlenmesini sağlamalısınız. Zararın ve olayın oluş durumuna göre ve sözleşmenize bağlı olarak, sigorta şirketleri zararınızın bir kısmını ya da tamamını karşılayacaktır. Ayrıca yaptığınız sigorta sözleşmelerini iyi incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Son yıllarda zorunlu hale getirilen ve DASK olarak bilinen sigorta türü, konutlarda yaşanabilecek doğal afetleri kapsıyor. Ancak birçok kişi su sızması ve su basması gibi durumlarda da bu sigorta türünün geçerli olacağını sanıyor. Ancak durum böyle değildir. DASK sigortasının yanı sıra başka bir sigorta şirketine özellikle su baskınları ve diğer sebepler için sigorta yaptırmanız gerekiyor.
Su baskınları için evinizi nasıl sigortalatırsınız?
Genelde yalnızca su baskınları için özel olarak yapılan bir sigorta türü yoktur. Ancak doğal afetler kapsamında özel sigorta firmaları, su baskınlarını da içine alacak şekilde sigorta yapabiliyorlar. Bu durumu özel bir sigorta firmasına giderek görüşebilir ve sözleşme şartlarını belirleyebilirsiniz. Burada önemli olan sigortanın kapsamıdır.
Böyle bir seçeneği, sözleşmenize ekletmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca dönemsel olarak sigorta firmalarının düzenlemiş oldukları kampanyalardan yararlanabilirsiniz. İnternet üzerinden sigorta firmalarının düzenlediği kampanyaları takip edebilir, size en cazip gelen kampanyaya katılabilirsiniz.
Neden sigorta yaptırmalıyım?
Bazı durumlarda binalarda yalıtım olmamasından kaynaklı sıva dökülmeleri ve küflenmeler yaşanabilir. Bu durum duvarlarda ve tavan alanlarında meydana gelebilir. Bazen de çatıdan üst katın tavanına su sızmaları yaşanabilir. Bu gibi durumlarda bina genelinde ya da yalnızca üst kattaki dairelerde sigorta yaptırma durumu olabilir.
Genelde yalıtım olmayan müstakil evlerde ya da binalarda mutlaka su baskınlarına karşı sigortalatma işlemi yapılmalıdır.
Yüksek kot diye bildiğimiz ve zemin katın altında kalan konutlarda ve bodrum katta yer alan konutlarda da aynı durum söz konusudur. Genelde büyük şehirlerde yüksek katlı binaların yerin altında birçok katı da bulunmaktadır. Her ne kadar yalıtımlı olsa da yine de su baskını tehlikesi ile karşı karşıya olan bu alanların da sigortalatması önemli bir konudur.
En çok karşılaşılan su sızıntılarından bir tanesi de, sular kesildiği zaman muslukların açık unutulması ve sular geldiği zaman, evi su basması durumudur. Muslukları kapattığını zanneden kişi, dışarı çıktığında ve kişi dışarıda olduğunda tekrar suların gelmesi ile meydana gelen bu durum, hem kişinin evine hem de alt kattaki komşusuna maddi olarak zarar verir.
Bodrum katlarda binalara bağlı ve tüm dairelerin vanasının olduğu tesisat alanlarında meydana gelebilecek su sızıntıları da, bodrum katta olan dairelerin bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenmelerini sağlar.
İşte bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı binaları ya da evleri sigortalatmak oldukça önemlidir. Aylık olarak ödeyeceğiniz cüzi bir miktar karşılığında, maddi anlamda karşılayamayacağınız zararlarınız sigorta şirketleri tarafından karşılanabilir.