Ankara Kanalizasyon Firmaları – Firmalar hakkında
Kanalizasyon firmaları, tesisat firmalarından farklı olarak bina dışında yer alan tesisatlardaki tıkanıklıkları giderirler. Bunun yanı sıra kanal sisteminin temizliğini ve bakımını yaparlar. Ankara kanalizasyon firmaları diğer illerdeki kanal firmaları gibi bu ve buna benzer işleri yaparlar.
Kanalizasyon firmaları, bina etrafında bulunan toplama borularının ve şehir şebeke borularının temizliğini ve bakımını yaparlar. Ayrıca bu borularda meydana gelen tıkanmaları giderirler. Şimdi sizlere kanal firmalarının nasıl çalıştığını ve hangi cihazlardan yararlandığını anlatacağız.
Ankara kanalizasyon firmaları nasıl çalışır?
Tıpkı bina içerisinde çalışan tesisat firmalarında olduğu gibi, Ankara kanalizasyon firmaları bina dışında yer alan borulardaki tıkanmaları giderirler.
İlk önce yapılan iş tespit işidir. Bina içlerindeki tesisatlarında olduğu gibi bina dışındaki borularda da sorunun tespiti önemlidir. Ancak bina dışında yer alan boruların tespiti de önemli bir konudur. Gerek bina etrafında, gerekse yolda ya da başka alanlarda yer alan borular, toprak altında ya da asfalt altında kalmış olabilir. Sanayi bölgelerinde ise genelde beton altında kalırlar.
İşte bu boruların öncelikle yerlerinin bulunması gerekir. Bunun nedeni, çoğunlukla altyapı sisteminin projelerinin elde edilemeyişidir.
Yüzey altında kalan boruların tespiti için detektör cihazları kullanılır. Detektör cihazları genellikle baca bağlantısı da bulunamayan boruların tespiti için kullanılır. Eğer baca bağlantısının yeri biliniyorsa, bu durumda robotlu kameralar kullanılır.
Arızanın ya da tıkanıklığın tespitinde kullanılan cihaz, robotlu kameradır. Bina içlerindeki atık su tesisatlarında meydana gelen tıkanıklıkların giderilmesi için kullanılan el tipi kameralar gibi işlev görürler. Ancak robot kameraların yapısı biraz daha farklıdır.
Kanal görüntüleme robotu
Yazımızın bu kısmında robot kameraların özellikleri ve nasıl kullanıldıklarını anlatmayı uygun gördük. Aslında birçok kişi bu cihazların nasıl kullanıldığını merak ediyor. Robot kameralar tekerlekli küçük araçlardır. Tıpkı oyuncak arabalara benzerler. Cihazın üzerinde bulunan kamera LED ışıklar ile donatılmıştır. Bunun nedeni, boru içlerinin karanlık olmasıdır.
Kanalizasyon borularında atıklar ve kirli su bulunduğundan dolayı, robot kamera bu engelleri aşacak şekilde tasarlanmıştır.
Genelde kanal görüntüleme robotu bir minibüs tarzı aracın içinde yer alan donanımlarla beraber çalışır. Kapalı devre görüntüleme sistemine sahiptir. Ayrıca kanal içindeki verilerin analiz edilmesi için yazılım sistemi mevcuttur. Küçük bir bilgisayara bağlı olan robot kamera, anlık olarak boru içerisindeki görüntüleri bilgisayara yönlendirir.
Tüm bu donanımların çalışması için ise araç içerisinde 3 KVA gücünde bir jeneratör bulunur. Ayrıca yedek olarak UPS denilen güç kaynağı da bulunur. Bu güç kaynağının gücü de 3 KVA’dır.
15” büyüklüğünde LCD monitör iki adet olarak sisteme bağlıdır. Verilerin kaydedilmesi için USB ya da DVD oynatıcı bilgisayarlarda mevcuttur.
Kanalizasyon boruları %50 doluluk oranına sahiptir. 200 milimetreden 1000 milimetreye göre değişen çapları vardır. Bina etraflarında, binadan gelen debiye göre genelde 200 milimetre çapında borular kullanılır. Şehir şebekelerinde ise genelde 300 milimetreden başlayan çaplara sahiptir. Boru türü Körüğe ya da beton olabilir. Ancak son yıllarda körüğe borular tercih edilir olmuştur. Hem bina etraflarında, hem de şehir şebekelerinde yaygın olarak kullanılırlar.
İşte görüntüleme robotu bu tür borular içerisindeki arızaların veya tıkanıklıkların tespiti için kullanılır. Ayrıca hem beton borularda, hem de körüğe borularda, birleşim yerlerinde bulunan contalardaki aşınmaları da tespit ederler. Sızıntıların ve kaçakların çoğunluğu, birleşim yerlerinde oluşur.
Kanal temizleme aracı
Görüntüleme işleminin başarı ile tamamlanmasından sonra, temizleme işlemi yapılır. Bu iş için de temizleme aracı kullanılır. Bu aracın özelliği sonda denilen ve uzun bir spiral boruya bağlı olan aparatlardan oluşmasıdır.
Bu aparatlar, boru içerisindeki sert ya da yumuşak cisimlerin parçalanmasında kullanılır. Spiral boru ucunda bulunan aparatlar dönerek cisimleri parçalar ve boruların açılmasını sağlarlar. Ankara kanalizasyon firmaları, temizleme araçları ile hem bina etrafındaki kanal borularını, hem de şehir şebekelerindeki kanal borularını temizlerler.
Vidanjör de bir tür kanal temizleme aracıdır. Ancak yalnızca fosseptik depolarında kullanılırlar. Fosseptik depoları, şehir şebekesinin olmadığı yerlerde, atık suları toplamak için kullanılan depolardır. İçlerine kimyasal maddeler dökülür. Bunun nedeni buradan gelen koku ve bakterilerin etrafa yayılmasının önlenmesidir.
Kanal temizleme araçları kamyon üzerindeki donanımlardan oluşurlar. Uzun bir hortuma sahiptirler ve hortumun ucunda, tıkanıklıkları gidermede kullanılan aparatlar mevcuttur. Ayrıca bu araçların geniş hacimli depoları vardır. Sistemdeki tıkanıklıkların giderilmesi için bu depolardan sisteme basınçlı su verilir.
Tıpkı bina içi pimaşlarda yapılan durulama işleminde olduğu gibi, bina etraflarında ya da şehir şebekelerinde de basınçlı su ile durulama işlemi yapılır. Bu sayede boru içerisinde kalması muhtemel olan kalıntılar tamamen giderilir.
Basıncın iyi bir şekilde ayarlanması gerekir. Bunun nedeni ister beton olsun isterse körüğe boru olsun, belli bir basınç değerine göre imal edilmiş olmalarıdır.
Binalardan gelen katı atıkların bir süre sonra kanal borularını tıkaması kaçınılmazdır. Özellikle binalarda oturan kişilerin bilinçsiz olarak bıraktıkları bu cisimler kısa ya da uzun bir zaman diliminde tıkanmaya neden olur. Mesela mutfak alanlarından sisteme gönderilen kullanılmış yağlar, borularda zamanla birikirler ve katı bir tabaka halini alırlar.
Özet olarak kanalizasyon firmaları bu tür pislikleri kısa sürede temizler ve boru içlerini basınçlı su ile yıkarlar.