Apartmanda lağım kokusu nedenleri ve çözüm yolları
Apartman çevresinde bulunan kanalizasyon borularında yapılan çalışmalar sırasında, lağım kokusu etrafa yayılır. Açık olan borulardan yayılan bu koku ise oldukça rahatsızlık vericidir. Apartmanda lağım kokusu nedenleri olarak söyleyebileceğimiz konulardan bir tanesi de, bina içerisinde atıksu borularında meydana gelen arızalardır. Apartmanın bodrum katında genelde kanalizasyon borularının bir kısmı geçmektedir.
Eğer koku bodrum katından geliyorsa, büyük ihtimalle bodrumda su baskını söz konusudur. Bina etrafında bulunan borularda meydana gelen kaçaklar, bodrumun su basmasına neden olur. Bodrum katındaki pissu da kötü kokuya neden olur.
Bina içerisinde bulunan dairelerdeki tuvalet ve banyolardaki pimaş borularda meydana gelen arızalarda kötü kokuya neden olur. Kötü koku, dairelerdeki havalandırma boşluklarından bina içerisine dolar.
Lağım kokusu şikayet
Birçoğumuz, üst kattaki komşumuzdan ya da alt kattaki komşumuzdan kötü koku geliyor diye şikayet etmişizdir. Dairelerde meydana gelen pimaş boru arızalarının çok geç çözüme kavuşturulmasından dolayı, üst katta ya da alt katta bulunan komşular kötü koku neticesinde sorun yaşamaktadır.
Aslında bu durumun geç bir şekilde çözüme kavuşturulmasının da yasalarda cezası vardır. Lağım kokusu şikayet durumu, bina etrafında bulunan bacalardan kaynaklanan sorunlar neticesinde de olabilir.
Bina etrafında döşenen kanalizasyon boruları genelde, teknik şartnameye uyulmadan imal edilmektedir. Borularda meydana gelen kaçaklar genelde beton borularda meydana gelmektedir. Beton borular döşenmeden önce mutlaka muayene edilmelidir. Borularda taşınma ya da döşeme sırasında meydana gelebilecek, kırılma ya da çatlama durumu, ilerleyen zamanlarda hatta kaçaklara ve kötü kokuya neden olmaktadır.
Plastik bazlı borularda da aynı durumun yaşandığını söyleyebiliriz. Bu tür borular, her ne kadar dayanıklı olsa da, ezilme ve yırtılma sonucunda kaçak durumu yaşanabilir. Genelde arızalı olan boruların döşenmesi ve ilerleyen zamanlarda da bu borularda sorun çıkması, kötü kokunun nedenidir.
Dairelere ait olan pimaş borular, havalandırma bacalarındaki ana pimaş borular bağlanır. Ana pimaş borunun da, çatıya kadar çıkması gerekir. Çatı ile aynı hizada olan pimaş borular, kötü kokuya neden olur. Çatıya çıkan pimaş boruların, çatı seviyesinden en az yarım metre yukarıda olması gerekir.
Apartman havalandırma koku
Havalandırmalardan gelen koku en rahatsız edici olandır. Tüm daireleri etkileyebilir. Dairelerin ortak olarak kullandığı havalandırma boşluklarının en alt kısmında, hayvan ölülerinden dolayı da kötü koku durumu oluşabilir. Bu gibi durumlarda bu yerler kontrol edilmeli ve herhangi bir pislik ya da hayvan ölüsü bulunması durumunda, bu alanlar bir an önce temizlenmelidir.
Apartman havalandırma koku durumu, buralarda bulunan pimaş borularda meydana gelen tıkanma sonucunda da meydana gelebilir. Bu durumun tespiti için uzman bir tesisatçıdan yardım alınmalıdır.
Havalandırmadan yalnızca lağım kokusu benzeri kokular gelmez. Birçok durumda ağır yemek kokuları da gelebilir. Bu durumun nedeni, dairelerdeki mutfaklarda aspiratör ya da benzeri havalandırma düzeneklerinin bulunmayışıdır. Bazen de mutfak lavabolarından gelen kokular, havalandırmadan tüm binaya yayılabilir.
Havalandırmadan gelen koku
Havalandırmadan birkaç daireden birden gelen kokular hissedilebilir. Birkaç dairede pimaş borularda tıkanıklık meydana gelebilir. Havalandırmadan gelen koku, bina içerisinde hissedilebilecek en ağır kokudur.
Evlerin düzenli olarak havalandırılması gerekiyor. Eğer tesisatlarda bir sorun varsa, bir an önce giderilmesi gerekiyor. Mutfak alanlarında ise özellikle aspiratör bulunması gerekiyor. Aspiratörün yanı sıra, pencerelerden bir tanesinde havalandırma deliğinin bulunması gerekiyor.
Yukarıda saydığımız tüm bu önlemler alınmazsa, havalandırmadan gelen koku, dayanılmaz hale gelir. Hatta apartmanda yaşayanlar için sıkıntılı günler yaşanacağını söyleyebiliriz.
Bizce düzenli olarak kanalizasyon borularında tıkanıklık ya da benzeri bir durum olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca bina etrafında bulunan kanalizasyon borularının da gelişmiş cihazlar ile aylık ya da 6 aylık periyotlarla kontrol edilmesi gerekiyor.
Bina içerisinde ve bina etrafında bulunan atıksu borularının düzenli aralıklarla kontrol edilmesi durumu, belki size biraz tuhaf gelebilir. Ancak bu durumun önemini şöyle anlatabiliriz. Mesela pimaş borularda bir arıza meydana geldiği zaman, zaten belli bir ücret ödüyorsunuz ve belki de ödenen bu ücret size pahalıya mal olabiliyor.
Arıza olmadan önce kontrol yapılması, en azından ödenen ücretin azalmasını ve herhangi bir sıkıntı yaşanmamasını sağlar.
Üst kattan gelen tuvalet kokusu
Alt katta oturanların en büyük sorunlarından birisi de kötü koku ve tavandan gelen pissulardır. Tavandan gelen sular, sıvaya ve boyaya zarar verir. Ayrıca üst kattan gelen tuvalet kokusu, son derece rahatsız edicidir.
Alaturka ya da alafranga tuvaletlerinin altında, S adı verilen plastik borular ve bu boruların bağlı olduğu pimaş borular vardır. Tuvaletlerde yer alan döşeme kalınlığı, diğer odalardakinden daha incedir. Bu yüzden pimaş borularda meydana gelen herhangi bir kaçak ya da arıza durumunda, alt katın tavanına su sızar.
Üstelik sızan bu su atıksudur ve pis kokar. Eğer sorun bir an önce giderilmezse, koku dayanılmaz hale gelir. Havalandırma boşluğunda da koku hızlı bir şekilde yayılır.