Banyo su sızıntısı tamiri nasıl yapılır? – Su sızıntısı nedenleri
Banyo alanlarında meydana gelen su sızıntılarını iki grupta ele almak mümkündür. Bunlar, pissu tesisatlarında meydana gelen su sızıntıları ve temiz su tesisatlarında meydana gelen su sızıntılarıdır. Banyo su sızıntısı tamiri konusunu bu iki grup altında inceleyeceğiz.
Öncelikle banyo alanlarında meydana gelen su sızıntılarının nedenlerini açıklayacağız ve gözle görülebilen belirtilerden bahsedeceğiz.
Banyo su sızıntısı tamiri – Su sızıntısının nedenleri
Su sızıntıları genelde pissu tesisatlarında ana pimaş borunun etrafından gerçekleşir. Boru dibinden çıkış yapan pissu, en kısa yoldan alt katlara ulaşmaya çalışır. Alt katın tavanında ve duvar köşesinden inen tesisat borularının olduğu yerde herhangi bir ıslaklık ve sıva dökülmesi varsa, bu bölgede su sızıntısı var demektir.
Pimaş ana borularının ek yerlerinin yeterince iyi yapılmaması ve bazı durumlarda ek yerlerinde conta kullanılmaması sonucunda, pissu sızıntısından söz edilebilir.
Pimaş borularda meydana gelebilecek başka sızıntı nedenleri de, boruları aşındıran kimyasalların kullanılmasıdır.
Temiz su borularında meydana gelen sızıntılar ise şehir şebekesinden gelen suyun aşırı basınçlı olması ve bazı kimyasalların özellikle plastik borulara zarar vermesidir. Ayrıca boru ek yerlerinin iyi bir şekilde birleştirilmemesi de bir başka neden olarak sayılabilir. Bazı durumlarda kalitesiz malzeme kullanılması ve tesisatlar ilk defa döşendiklerinde test yapılmaması da sızıntının nedenleri arasında sayılabilir.
Ayrıca asit oranı fazla olan kimyasallar ile aşırı derecede yıkanan ıslak zeminlerde de sızıntı durumu gözlemlenebilir. Fayans derzlerinden içeriye borulara sızan kimyasallar, borulara zarar verir. bazı durumlarda boruların delinmesine, bazı durumlarda da ek yerlerine zarar verir.
Su sızıntısı belirtileri
Su sızıntısının nedenleri sıraladıktan sonra, sızıntı belirtilerinden bahsetmek gerekiyor. Bu belirtilerin bazıları gözlemlenebilir, bazıları ise işaretlerden anlaşılabilir.
Gözlemlenebilen belirtiler; duvar ya da tavanlarda ıslaklık ve nem gözlemlenmesi, sızıntının olduğu alanlarda yoğun bir küf kokusu ve görüntüsü olarak sayılabilir. Küf oluşumu, sızıntının uzun bir süreden beri var olduğunu gösterir.
Fayans ve parke gibi döşemelerin içinde bulunan tesisatlarda, sızıntının gözle görülebilmesi imkansızdır. Ancak bazı işaretleri takip ederek, sızıntı olduğu tahmin edilebilir. Mesela aşırı miktarda gelen su faturaları, tesisatlarda bir problem olduğunun işaretidir. Böyle bir durumda ana vanalar kapatılmalı ve su sayacı kontrol edilmelidir. Vanalar kapatıldığı halde su sayacı dönmeye devam ediyorsa, tesisatlarda sızıntı var demektir.
Kombi cihazlarında bulunan basınç göstergelerinin sürekli olarak düşmesi de, kombi tesisatlarında sızıntı olduğunun işaretlerindendir. Bilindiği üzere kombi cihazlarında soğuk su girişi ve sıcak su çıkışı bulunur. Soğuk su girişi, sisteme temiz su sağlama görevini üstlenir. Su girişi vanasını açtığınızda, basınç göstergesi 1,5 bar üstüne çıkar. Ancak kısa bir süre sonra basınç tekrardan 1,5 bar altına düşer. Bunun nedeni tesisatlarda sızıntı olmasıdır.
Banyo su sızıntısında ne yapmalı?
Yukarıda saydığımız belirtileri gözlemliyorsanız, öncelikle şehir şebekesinden su gelmesini sağlayan ana vanaların hepsini kapatmanız gerekiyor. Daha sonrasında uzman bir tesisatçıdan zaman geçirmeden yardım almanız gerekiyor.
Sorun eğer sizin tavanınızda ise aynı işlemleri üst kattaki komşunuza yapmasını söyleyebilirsiniz. Eğer sorun sizden kaynaklanıyorsa, zaten alt kattaki komşunuz bu konuda sizi uyaracaktır. Aynı işlem adımlarını siz de tekrarlayabilirsiniz.
Banyo su sızıntısı tamiri kimyasal ile yapılıyor
Piyasada satılan ve birçok tesisat firmasının kullanmış olduğu etkili kimyasallar yardımı ile su sızıntısı tamiri yapılabiliyor. Bu kimyasallar ayrıca boruda meydana gelen çatlakların kısa bir sürede giderilmesini sağlıyor.
Bu tür kimyasallar, her tür borularda kullanılabilir. Gözle görülmeyen ya da ulaşılması zor olan tesisatlardaki küçük delikleri ve çatlakları kapatmak için kullanılır.
Şehir şebekesinden su gelmesini sağlayan ana vanalar kapatıldıktan sonra, kimyasal sisteme verilir. Kısa bir süre sonra kimyasal, boru yüzeyinde bir tabaka oluşturur. Bu tabaka kısa bir süre sonra kurur ve sertleşir. Böylelikle tesisatta ne kadar çatlak ve delik nokta varsa, kapatılmış olunur.
Tamir işleminden sonra tesisatlar tekrar kontrol edilir. Kontrol işlemi su saatinden, kombi cihazının göstergelerinden yapılabilir.
Ana vananın kapatılmasının nedeni, kimyasalın hava ile temas etmesini sağlamaktır. Hava ile temas eden kimyasal kristalleşir ve sert bir tabaka oluşturur.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan su sızıntısı tamir kimyasalı, çok kısa bir süre içerisinde borularda oluşan sızıntıları tamamen gidermiş olur.
Kimyasalın önemli avantajlarından bir tanesi de, herhangi bir kırma ya da dökme işlemine gerek kalmamasıdır.
Ancak tam olarak sızıntının nedeni noktasal olarak tespit edilmelidir. Bazı durumlarda borularda meydana gelen derin kırıklar ve patlak bölgelerde bu kimyasal işe yaramayabilir.
Borulardaki bu durumun tespiti gelişmiş cihazlar ile yapılabilir. Ayrıca cihazı kullanan personelin deneyimi de işin içine girer. Sonuçta kimyasalın bir tamir malzemesi olarak kullanılmasına personel karar verir.
Deneyimsiz bir personelin verecek olduğu yanlış bir karar, sorunun tekrardan giderilmesi için daha büyük bir çaba harcanmasını gerektirir. Bu durumda zaman ve para kaybından başka bir şey değildir.