Boru Tıkanıklığı Açma Nasıl Yapılır? Tıkanıklık açma işlemleri
Bina içlerinde ve bina dışlarında olmak üzere iki ayrı kategoride ele alınması gereken bir konu olan boru tıkanıklığı, çeşitli yöntemler kullanılarak açılır. Boru tıkanıklığı açma işlemlerinde genellikle, yurt dışından gelen cihazlar kullanılır.
Basınçlı hava ve basınçlı su kullanımına imkan sağlayan cihazların yanı sıra, sert cisimler için metal başlıkları olan cihazlar da tıkanıklık gidermede kullanılır. Öncelikle tıkanıklığa neden olan cisim tespit edilir. Cismin türüne göre tıkanıklığı giderme yöntemleri de değişiklik gösterir.
Soğuk su tesisatları ve pissu tesisatlarında kullanılan yöntemlerde farklılık gösterir. İki tür tesisatta da tıkanma nedenleri farklı olduğundan dolayı, çözüm yolları da farklı olmaktadır.
Soğuk su tesisatlarında kireçlenmeden kaynaklı tıkanıklıklar meydana gelir. Genel olarak yaşanan bu sorunun nedeni, şehir şebekesinden gelen suyun kireçli olmasıdır. Basınçlı hava verilerek kireç tabakaları kırılır ve tıkanıklık giderilir.
Şu da unutulmamalıdır ki soğuk su tesisatlarında meydana gelen tıkanıklığın en önemli nedeni, tesisatların eski olmasıdır. Tesisatlarda kullanılacak tespit yöntemleri de sınırlıdır. Yani günümüzde kullanılan termal kamera ya da robot gibi cihazlar, soğuk su tesisatlarında da kullanılırlar.
Soğuk su tesisatlarında, sayaç sökülerek ve bu noktaya basınçlı hava uygulanarak tıkanıklık giderilir. Ayrıca sayaç temizliği de bu işlem sırasında yapılır.
Yumuşak ve boru çapından büyük olan cisimlerin neden olduğu tıkanmalar, pissu giderlerinde meydana gelir. Pissu giderlerinin tıkanma nedeni ise kullanıcı hatasıdır. Giderlere atılmaması gereken cisimlerin atılması sonucunda tıkanıklık meydana gelir. Bebek bezleri, iç çamaşırları, suda erimeyen kağıt peçeteler gibi cisimler, tıkanıklığa neden olan cisimlerdir.
Boru tıkanıklığı açma işlemlerinde günümüzde eski yöntemler terk edilmiş, gelişmiş cihazlar kullanılmaya başlanmıştır.
Boru Tıkanıklığı Açma Makinası
Bu tür makinalar, en az kırma ve dökme ile tıkanıklığı giderme amacıyla tasarlanmışlardır. Robot olarak tabir edilen bu tür cihazlar iki ayrı parçadan oluşur. Ana makine güçlü bir motoru içinde barındırır. Motora bağlı olarak çalışan çelik spiral ve aparatları ise asıl çıkarma işlemini yapan parçalardır. Boru tıkanıklığı açma makinesi, yabancı cisimleri kendisine sarar ve tıkanıklığa neden olan cismi kolayca çıkarır.
Ayrıca bu cihaza benzer cihazlarla basınçlı su kullanılarak da tıkanıklık giderilir. İnşaat atığı gibi sert cisimler ise bu robota bağlı metal başlıklarla kırılır ve küçük parçalara ayrılır. Böylelikle küçültülen cisim kendiliğinden borudan aşağı doğru düşer.
Yumuşak ancak tıkanıklığa neden olan cisimlerde, hem basınçlı su, hem de kimyasal çözücüler kullanılır. Basınçlı su kullanımında ise pimaş borulara zarar verilmemesine dikkat edilir. kimyasal çözücülerin borulara herhangi bir zararı yoktur. Genelde evlerde kullanılan porçöz tarzı kimyasal çözücülere benzerler. Ancak daha gelişmiş ve daha güçlü nitelikte olanlarındandır.
Boru açma işlemi öncelikle tıkanıklığın tespiti ile başlar. Eski yöntemlerde, boruların hangi bölgesinde tıkanıklık var tespit edilemediği için bir sürü yerin kırılıp dökülmesi gerekirdi. Ancak günümüzde gelişmiş görüntüleme cihazları sayesinde, sorunun nereden kaynaklandığı kolay bir şekilde bulunabiliyor.
Borular Neden Tıkanır?
Daha öncede belirttiğimiz gibi borunun tıkanma nedeni kullanıcı hatasıdır. Atık giderlerinde en çok tıkanıklık durumu yaşandığından dolayı, genel anlamda konuyu ele almaya çalıştık. Giderlerin temizlenmesinde birçok kez görülmüştür ki, giderler içerisinden çıkan cisimler, aslında giderlere atılmaması gereken cisimlerdir.
Gider borularında yaşanan gider sorunları bir anda ortaya çıkabileceği gibi, zamana yayılan ve yavaş işleyen bir süreç sonucunda da olabilir. Nasıl olsa gider mantığı ile atılan cisimler zamanla borunun bir yerinde takılır ve tıkanmaya neden olur.