Gider yıkama yöntemleri, Pimaş yıkama yolları
Yoğun kullanımdan dolayı, daire içerisinde bulunan giderler, çok kısa bir sürede tıkanır. Tıkanma sonucunda, daire sahipleri tıkanıklığı giderme adına bazı işlemler yaparlar. Biz gider yıkama yöntemlerinden bahsetmeden önce, daire sahiplerinin gider tıkanıklığını çözme adına yaptıklarından bahsedelim.
Tabaklar çöpe sıyrılmadan lavaboda yıkandığında, yemek artıkları zamanla giderleri tıkar. Atık yemek yağlarının da lavabodan dökülmesi, tıkanıklığın oluşmasına neden olur. Yemek artıkları ve yağ birleşince, pimaş borularda sert bir tabaka meydana getirir. Aynı durum bulaşık makinesi giderinde de meydana gelir.
Pimaş borularda meydana gelen tıkanıklıkları giderme adına, daire sahipleri, sıcak su dökerler. Ancak sıcak su bir yere kadar etkilidir. Katı hale gelen cisimleri sıcak su ile gidermek imkansızdır.
Bazı kimyasallar da gider borularındaki tıkanıklıkları açmak için kullanılır. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi özellikle atık yağlar ve diğer cisimlerin birleşmesi ile oluşan tıkanıklıklarda, kimyasallar pek bir işe yaramamaktadır.
Genelde tıkanıklıklar, gider borularının en derin noktalarında meydana gelir. Bu yüzden ne sıcak su, ne de kimyasallar bir işe yaramaz.
Peki ama gider boruları nasıl açılır?
Uzman tesisat firmaları, kamera ile tıkanıklıkların yerini tam olarak tespit ettikten sonra, gelişmiş cihazlar ile tıkanıklıkları giderirler.
Cihazın ucunda bulunan aparat boru, gider borusuna bağlanır. Mutfaklarda, lavabo altlarında bulunan pimaş borular, banyolarda yer süzgeçlerinde bulunan gider borularına ya da banyo lavabosu altında bulunan gider borusuna bağlanır. 10 bar basınçla püskürtülen basınçlı su, borunun içindeki tüm pislikleri söküp atar.
Bir kere basınçlı su verildikten sonra, kamera ile gider borularının içi kontrol edilir. Eğer herhangi bir kalıntı varsa, işlem ikinci defa uygulanır. İkinci defa uygulandığında ise boruların yüzeyinde herhangi bir kalıntı ya da pislik kalmamış olur.
Pimaş yıkama
Bina dışında bulunan rögarlardaki gider borularından başlayarak, yıkama işlemi yapılır. Tıkanıklık dairelerdeki borularda meydana gelmişse, lavabo altlarındaki pimaş borulardan başlayarak yıkama işlemi yapılır.
Pimaş yıkama sonucunda, boru içleri ilk günkü gibi temizlenmiş olur. Gereken meyil verilmeyen borularda, tıkanıklık işlemi yapmak biraz zor olabilir. Meyilden dolayı her ne kadar basınçlı su ile tıkanıklık giderilse de, kısa bir süre sonra yine aynı sorunla karşılaşılabilir.
Mutfak ve banyo gibi alanlarda temizlik işlemi lavabo altlarındaki pimaş borulardan başlayarak yapılır.
Pimaş boruların tıkandığının da kullanıcılar tarafından anlaşılması gerekir. Şöyle ki, bazı tıkanıklıklar, sıcak su ya da marketlerden alınacak olan kimyasallar yardımı ile giderilebilir. Tam tıkanıklık dediğimiz durumda ise borunun çapını tam anlamıyla daraltan cisimler söz konusudur.
İşte bu gibi tıkanıklıklarda basınçlı su kullanılır. Bir de inşaat atıklarının oluşturduğu tıkanıklıkların giderilmesi için basınçlı suya ihtiyaç vardır.
Su jeti kanal açma
Bu cihaz yüksek basınçlarda suyu sisteme verebilen bir özellik sergiler. 350 bar basınçla suyu püskürtür. Her ne kadar su jeti kanal açma işlemlerinde kullanılsa da, küçük çapta borulara zarar verebilir.
Mesela daire içindeki pimaş borularda bu cihaz kullanılmaz. Aynı şekilde bina etrafındaki kanalizasyon borularında da bu cihaz kullanılmaz. Basınç dayanımı daha fazla olan şehir şebeklerindeki boruların açılması için kullanılır.
Su jeti 90 derecelik bir dönüş açısında sahiptir. Esnek bir hortuma sahiptir ve 25 santimetre çapındaki kanal borularındaki tıkanıklıkların giderilmesi için kullanılır.
Yalnızca boru içerisinde oluşan tıkanıklıkların giderilmesi için kullanılmaz. Aynı zamanda, zamanla boru içerisinde oluşan kötü kokuyu gidermek için de kullanılır. Belirli aralıklarla basınçlı su ile kanal boruları yıkandığında, kötü koku giderilmiş olur.
Tıkalı boru açma kimyasalı
Marketlerden alınan kimyasal maddeler, lavabo giderlerinde oluşan bazı tıkanıklıkları giderebilir. Banyo alanlarında deterjan ve saç kılı gibi tıkanıklığa neden olan maddeleri, bu kimyasallar yardımı ile giderebilirsiniz.
Aynı şekilde mutfak lavabolarında, yemek artıkları ve atık yağların oluşturduğu tıkanıklıklar da kimyasallar yardımı ile giderilebilir.
Bazı kimyasalların kullanılması ise oldukça tehlikeli olabilir. Son derece kuvvetli bir yapıya sahip olan bu kimyasallar, profesyonel kişiler tarafından kullanılmalıdır.
Bizim burada asıl bahsetmek istediğimiz tıkalı boru açma kimyasalı, uzman tesisat firmalarının kullandığı kimyasallardır. Sıvı halde bulunan bu kimyasallar, su ile karıştırılarak, basınçlı olarak sisteme verilirler.
Bu yöntem ile tüm tıkanıklıkları gidermek mümkündür. Ancak günümüzde bu yöntem büyük ölçüde terk edilmiştir. Nedeni ise bu tür kimyasalların çevre kirliliğine yol açmasıdır.
Ayrıca kimyasal kullanımı, uzun vadede pimaş borulara zarar verir. Boru ek yerlerindeki contaların erimesine neden olur ve bu durum da su kaçaklarına yol açar.
Size tavsiyemiz öncelikle tıkanıklığa neden olan durumları ortadan kaldırmanızdır. Eğer kimyasal kullanmaya mecbursanız, çok fazla kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.
Angora tesisat olarak biz tıkanıklıkları, basınçlı su ile gideriyoruz. Bu yöntem, hem çevreci, hem de kesin bir çözüm sunması bakımından oldukça yararlıdır.
Pimaş boruların kimyasallar nedeni ile zarar görmesi durumunda ise ortaya yüksek maliyetler çıkabiliyor. Contaların erimesi sonucunda, boruların değişmesi gerekebiliyor.