Kalorifer su tesisatı hakkında bilgi
Kalorifer tesisatı günümüz şartlarında en çok kullanılan doğalgaz sistemidir. Kalorifer su tesisatı öncesinde, evlerimizde ve iş yerlerimizde soba kullanılmaktaydı. Kömürlü sobalar hem masraflıydı hem de çok uğraştırıcıydı.
Evlerin her yeri ısınmıyordu, evin her yerini ısıtmak istiyorsak daha fazla masraf yapmamız gerekiyordu. Çoğu aile bunu yapmayıp, tek bir odayı ısıtıyordu. Bu odadan çıkınca soğuğu hissedebiliyordunuz.
Merkezi sistem sayesinde evin her odasına eşit bir şekilde ısı yayılımı sağlanır. Kalorifer tesisatı, artık ev ve iş yerlerimiz dâhil olmak üzere insanın soğukla mücadele edebileceği her ortamda bulunuyor.
Kat kaloriferi, bir kombi cihazı vasıtasıyla, doğalgaz ile ısıtılan suyu kalorifer petekleri ile buluşturup ortam ısısını yaşanabilir hale getiren tesisatın tamamına denir. Kalorifer tesisatı cebimiz için önem taşımaktadır.
Kalorifer tesisatının yanlış yere döşenmesi durumunda kabarık faturalar ile karşılaşabiliriz. Kalorifer peteği döşenirken odaya göre büyüklüğü belirlenmelidir. Odaya gereğinden fazla petek döşersek ani ısınma gerçekleşmeyeceği için daha uzun süre açık kalacak ve bu bize yakıt olarak dönüş yapacaktır.
Kombi ise banyo ya da mutfakta olmalıdır. Kombi bu alanlara ne kadar uzak olursa su sıcaklığını sabit tutmak için harcanan yakıt miktarı da o oranda artacaktır. Tesisat borularının gidiş yönünün belirlenmesi, tesisatın olabildiğince kısa ve az dönüşlü olması gerekir.
Bu sayede ısı kaybı yaşanmaz, ısının sabit kalması sağlanır ve ısınma miktarı artar. Isı kaybını önlemenin çok önemli olduğu günümüz şartlarında bu belirli ufak ayrıntılara dikkat etmek, cebimize büyük fayda sağlar.
Özellikle büyük evlerde oturanlar için problem oluşturan bu durum, ayrıntılara dikkat edilerek çözülebilir. Sobalı evlerde olan problemler gibi olmasa da kalorifer tesisatının da belirli problemleri vardır. Bu problemleri kendimiz düzenli temizlik yaparak çözebiliriz ancak bireysel olarak çözemediğimiz durumlar vardır. Bu gibi durumlarda da profesyonel yardım almamız gerekebilir.
Kalorifer Su Tesisatı Tıkanıklıkları
Kalorifer su tesisatı hayatımızı kolaylaştırmasının yanında bir takım zorluklara da sahiptir. Su, yapısı itibariyle kireçlenen bir madde olduğu için her türlü ortamda kireçlenebilir. Kalorifer su tesisatında da su sayesinde ısınma sağlandığı için bir süre sonra kalorifer peteklerinin içini olumsuz etkiler.
Kalorifer su tesisatı tıkanıklıkları genelde eski binalarda gerçekleşir. Bu tıkanıklıklara kireç veya eski ve paslı olan tesisat boruları neden olmaktadır. Tıkanıklık sadece musluk veya bataryada ise çıkış ağzında bulunan filtre sökülerek temizlenir ve ayrıca sayaç girişinde bulunan filtre ve sayaç da temizlenir. Tıkanıklık sayaçtan sonra ve musluklardan önce ise bir musluk sökülerek sayaç kısmından basınçlı hava veya su verilerek tıkanıklık açılabilir.
Kalorifer Su Tesisatı Tıkanıklık Giderme
Kalorifer su tesisatı tıkanıklık giderme üzerine kurulu pek çok farklı yol vardır. Tıkanıklık gidermek için kalorifer su tesisatı değiştirilmez. Zira petekleri veya boruları değiştirmek çözüm değildir.
Çoğu kişinin yaptığı yanlışlardan bir tanesi de, yaz aylarında kalorifer peteklerinin içini boşaltmak ve peteklerin içine kış aylarında tekrar su doldurmaktır. Ancak yapılan bu işlem, anı kurtarmaktan başka bir işe yaramaz.
Yeni konulan su, peteklerin içinde pas oluşmasına neden olur. Pas oluşan peteklerin ise tamamen değiştirilmesi gerekir. Kalorifer su tesisatında oluşan tıkanıklıkları gidermek için düzenli olarak petekler temizlenmelidir.
Çeşitli kimyasallar ile gerçekleştirilen temizlik sayesinde tıkanıklıklar ortadan kalkar ve petekleriniz ilk günkü haline gelir. Böylelikle randımanlı olarak çalışabilirler.
Petek temizliği için tesisata uygun yerden cihaz bağlanır. Sonrasında kimyasal solüsyon ile peteklerin ve bağlı bulunduğu tesisatın temizliği yapılır. Bu şekilde peteklerin içindeki çamurlaşmış tortu temizlenmiş olur.
Bu işlem sayesinde tesisat içerisindeki suyun rahat bir şekilde tüm peteklere ulaşması sağlanmış olur. Kapalı devre su tesisatında oluşan korozyonu temizlemek için kimyasallar kullanılmalıdır.
Ancak günümüz şartlarında yanlış kimyasallar birçok tesisat firması tarafından kullanılmaktadır. Bu türden kullanılan kimyasallar, sıcak su tesisatına zarar verebilir.
Boruların tıkanıklığı su veya hava ile açılır. Tıkanıklık açıldıktan sonra tesisat boruları iyice yıkanmalı ve filtreler kontrol edilmelidir. Bu işlemler yapılarak tıkanıklıkların büyük bir çoğunluğu açılabilir.
Kalorifer tesisatında dolaşan suyun zamanla kirlenmesi; kireç, pas oluşumu ile çamurlaşmayı beraberinde getirir. Oluşan tortu kombiden geçerken cihazın herhangi bir yerini tıkayabilir.
Kombiyi korumak için yerleştirilen filtre bu nedenlerden dolayı kolaylıkla tıkanabilir. Kombinin hemen alt kısmındaki tesisatta bulunan bu filtre, delikli süzgeç gibidir. Suyun geçişine izin verir ancak pislikleri tutar.
Eğer bir filtre yoksa veya delikleri çok genişse, kombiyi tıkayacak kadar büyük kireç parçaları pompaya girer ve çarkın sıkışmasına neden olur. Kombi pompa sıkışması bu nedenden dolayı sıklıkla yaşanabilir. Bu gibi durumlarda, arızalı olan bölümün temizlenmesi yetmeyebilir.
Bu işlemlerden sonra tıkanıklık açılamıyorsa en son tercih olarak tesisat değiştirilmelidir. Sonuç olarak kimyasallardan önce denenmesi gereken yollar vardır. Düzenli olarak petek temizliği yapılması, bu yolların başında gelir.