Kameralı kanal açma fiyatları hakkında faydalı bilgiler
Kanal açma işlemlerinin nasıl yapıldığına dair, daha önceden de sitemizde bilgi vermiştik. Biraz daha detay ile sizleri bilgilendirmeye devam edelim. Kanal açma ya da tıkanıklık giderme işlemlerinden önce, boru içlerinde meydana gelen tıkanıklıklar tespit edilir. Kameralı kanal açma fiyatları konusuna geçmeden önce bu konudan biraz daha bahsedelim.
Boru içerisini görüntüleyen kamera, robot adı verilen bir cihazı üzerinde bulunur. Bu cihaza, traktör adı verildiği de olur. Kamera 360 derece hareket kabiliyetine sahiptir. Fotoğraf ya da video çekebilir ve kayıt altına alabilir.
Kamera ise kapalı devre görüntüleme sistemine bağlıdır. Tıpkı güvenliğin sıkı şekilde takip edildiği ve birçok kanaldan oluşan görüntüleme sistemlerinde olduğu gibi. Aslında bu tür sistemler aynıdır. Yani kapalı devre kamera sistemi denildiğinde (CCTV) akla gelir.
Kamera ise bir operatör tarafından yönlendirilir. Ekrandan boru içerisindeki robot hareketlerini kontrol edebilir.
Kanalizasyon borularının içini görüntülemek için özel olarak tasarlanan robot, sızdırmazdır ve her türlü darbeye dayanabilir. Robot kanal içerisine gönderilmeden önce azot ya da hava basılır. Bunun nedeni, robotun rahat ve sorunsuz bir biçimde, kanal içerisinde hareket edebilmesidir.
Robotun bir özelliği de etrafında hareket sensörlerinin olmasıdır. Bu sayede borunun kenarlarına çarpmasını önlemiş olur.
Robot kamera ile aynı zamanda; kanalın eğimi, borulardaki çatlaklar ya da kırıklar, kanal çapında meydana gelen daralmalar, borunun uzunluğu, boruda meydana gelen ezilme ve deformasyonlar gibi bilgiler de elde edilir.
Kanal borusu içerisindeki tıkanma tespit edildikten sonra, kanal açma işlemlerine başlanır.
Pimaş açma uygulamaları nasıl yapılır?
Pimaş boruları, bina içlerindeki atıksu bağlantılarında kullanılan plastik malzemeden yapılmış borulardır.
Günümüzde imal edilen pimaş boruları esnektir ve her türlü darbeye dayanıklıdır. Dikey ve yatay eğimlere sahiptirler.
Ancak boru çapından büyük olan cisimlerin boru içerisinde bulunması ile birlikte, pimaş borularda tıkanma meydana gelebilir.
Pimaş açma ise bu tıkanıklıkların giderilmesi işlemlerini kapsar.
Bina içlerinde meydana gelen tıkanıklıkların tespiti için farklı cihazlar kullanılır. Bu cihazlardan bir tanesi el tipi kameradır.
Bina dışında bulunan büyük çapta boruların görüntülenmesinde kullanılan robotların minyatür versiyonudur.
Bu tür cihazlar susta ve kameradan oluşur. Görüntüleme ise el tipi kamera yardımı ile yapılır. Susta, tıkanıklığı muhtemel olan boruların içerisine bırakılır. Susta çeşitli uzunluktadır. 60 metreye kadar uzayabilir. Tabi ki tüm aparatları ile birlikte…
Kameranın etrafında ise LED aydınlatma elemanları bulunur. Bu sayede, karanlık olan boruların içerisinde rahat bir görüş imkanı sağlanmış olur.
Tıkanıklık olan yer bulunana kadar susta, yavaş bir şekilde boru içerisinde ilerletilir. Tespit edilen tıkanıklık türüne göre de, nasıl bir açma işlemi gerçekleştirilecek karar verilir.
Genel olarak basınçlı su ile açma işlemi yapılır. Açma işlemi için ise ayrı bir makine kullanılır. Bu makineler, gövde ve üç adet sustadan oluşur. Sustalardan bir tanesinin ucunda, parçalama özelliği olan bir aparat bulunur. Bu aparat dönerek hareket eder ve cisimleri parçalayarak, kendisine doğru çeker. Böylelikle boru içerisinden parçalanmış cisimler tahliye edilmiş olunur.
Bir diğer yöntem ise basınçlı su ile tıkanıklığı giderme yöntemidir. Bu yöntemde ise tıkanıklık tespit edildiğinde, boru içerisine basınçlı su verilir. Kamera ile boru içerisi kontrol edilir ve gerekirse, basınçlı su verme işlemi birkaç defa tekrarlanabilir.
Susta ile açma işlemi genel olarak, çok sert cisimlerin tıkanmaya neden olduğu durumlar için geçerlidir. Bu işlem ile birlikte basınçlı su verme işlemi de gerçekleştirilebilir. Çünkü borunun içerisinin tamamen temizlenmiş olması gerekir. Firmalar genelde boru içlerinin tamamen temizlenmesi için, basınçlı su işlemini mutlaka yaparlar.
Pimaş tıkanmalarının nedeni çoğunlukla kullanıcı hatalarıdır. Yani boru içerisine atılmaması gereken cisimlerin atılması sonucunda, tıkanmalar meydana gelir. Mesela yemek yağlarının lavabolar içerisinden dökülmesi son derece sakıncalıdır.
Bu durumun iki nedeni vardır. Birincisi bu yağlar, boru yüzeyine yapışır ve başka cisimleri bünyesinde toplar. Zamanla yağ ve cisimler, boru çapını daraltır ve tıkanmaya neden olurlar. Bir diğer neden ise bu tür yağların çevre kirliliğine sebebiyet vermeleridir.
Yukarıda bahsettiğimiz tıkanmalar genelde basınçlı su ile giderilirler.
Kanalizasyon açma makinası
Büyük çaplı borularda kanal açma makinası kullanılır. Bu makinalarda aslında, yukarıdaki konu başlığında bahsettiğimiz yöntemler ile çalışır. Yani susta ucunda bulunan aparat ve basınçlı su yöntemi ile tıkanıklık gidermeden bahsediyoruz.
Aradaki fark ise kanalizasyon açma makinasında bulunan akşamların daha büyük boyutta olmasıdır. Genelde büyük kamyonlara monte olarak bu aparatlar bulunur. Kamera sistemi ise ayrı bir araçta bulunur. Genelde Doblo tarzı araçlarda küçük bir kapalı devre kamera sistemi bulunur ve robot, bu tür araçlardan kontrol edilir.
Kamyonların üzerinde bulunan depolarda su veya kimyasal sıvılar taşınır. Kimyasal sıvılar genelde boruların yüzeylerine yapışan ve boru yüzeylerini koruyan bir yapıdadır.
Bina etraflarında bulunan kanal boruları ve sokak ve caddelerde bulunan kolektör hatlarında kullanılırlar.