Kameralı pimaş açma işlemi nedir?
Küçük bir sorunmuş gibi görünen pimaş tıkanıklıkları, aslında günlük yaşamı felce uğratan bir durumdur. Giderilmediği takdirde, maddi ve manevi olarak ev sahibine büyük zararlar verebilir. Kameralı pimaş açma işlemi, pimaş borularda meydana gelen tıkanıklıkların tespiti ve bu tıkanıklıkların giderilmesini kapsar.
Ev ve ofislerin neredeyse tamamında pimaş giderler bulunur. Çapları 10 cm ile 15 cm arasında değişir. Genelde dış ortamda 15 cm ebatlarında olan borular kullanılır. Bazı nedenlerden dolayı bu tür borularda tıkanma meydana gelir.
Biz bu nedenleri genelde kullanıcı hatası olarak tespit ediyoruz. Angora Tesisat olarak ev ve işyerlerinde yaptığımız yüzlerce tıkanıklık işlemlerinde gördük ki, gider borularına atılmaması gereken nesnelerin atılması ve yanlış kullanım sonucunda, tıkanıklıklar meydana geliyor.
Bu durumun erken fark edilmesi aslında avantajdır diyebiliriz. Geç fark edildiğinde ise alt komşuda dahil olmak üzere, ev sahibine büyük külfetler getirebiliyor.
İşin teknik kısmı olan ve aynı zamanda birçok kişi tarafından yanlış anlaşılan bir bilginin doğrusunu, biz burada sizlere ayrı bir başlık halinde anlatmak istiyoruz.
Önce tespit mi, yoksa tıkanıklık giderme mi?
Normal şartlarda öncelikle tespit işleminin yapılması gerekir. Ancak Angora Tesisat olarak, biz bu işi pratik bir şekilde yerine getiriyoruz. Öncelikle kullandığımız cihazın deposunda, basınçlı su ve havayı karıştırıyoruz ve sorun olduğunu düşündüğümüz sisteme veriyoruz.
Bu işlemi yapmadan önce, ön bir bilgi ediniyoruz. Noktasal olarak tespit yapmadan önce ev sahibinden ya da sorunu yaşayan kişiden bilgi alıyoruz. Aldığımız ön bilgi ile sorunun olması muhtemel yerine, yukarıdaki bahsettiğimiz işlemi uyguluyoruz.
Daha sonrasında kamera tespit cihazımız ile pimaş borunun içinde herhangi bir nesne olup olmadığına bakıyoruz. Eğer herhangi bir nesne kalmamışsa, durulama işlemine geçiyoruz. Durulama işlemi, bir tür sağlama işlemi fonksiyonu görüyor. Yaptığımız işi garantiye almak adına basınçlı su ile sistemi iyice temizliyoruz. Ayrıca basınçlı su, pimaş boruların yüzeyindeki kalıntıları da tamamen gideriyor.
Eğer kameralı tespit sonrasında, boru içerisinde hala herhangi bir nesne varsa, başta yaptığımız işlemi tekrarlıyoruz. Basınçlı su ve hava sonrasında, sisteme tekrar durulama amacıyla basınçlı su veriyoruz.
Böylelikle tıkanıklık tamamen giderilmiş oluyor.
Kameralı tıkanıklık açma işleminde izlenen yöntemler
El tipi kameralar, tıkanıklıkların tespitinde yeni kullanılmaya başlandı diyebiliriz. Bu tür teknolojik cihazlar öncesinde el yordamıyla ve tecrübe yoluyla, tıkanıklıklar tespit ediliyordu. Her ne kadar nadir de olsa kırmadan ya da dökmeden, tıkanıklıklar tespit edilse de, çoğu zaman birçok yer kırılıp dökülmek zorunda kalıyordu.
Kameralı tıkanıklık açma işlemi, tüm bu sorunlara son verdi diyebiliriz. Hem temiz su tesisatlarında, hem de atıksu tesisatlarında kullanılan kamera cihazı, sorunun noktasal olarak tespitinde, tesisat firmalarına büyük kolaylıklar sağladı.
Ayrıca ev sahiplerinin de gereksiz yere zarar görmesini engellemiş oldu.
Kameralı pimaş açma işleminde yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle ön bir bilginin alınması gerekiyor. Zaman ve işçilik kaybının önlenmesinde ön bilgi edinilmesi, oldukça önemli bir yere sahiptir.
Müstakil evlerde ve apartman dairelerde bu kadar önemli olmasa da, büyük işyerlerinde ve alışveriş merkezlerinde, ön bilgi edinilmesi oldukça önemli bir konudur. Çünkü siz arızanın yerini tespit edemeyebilir, ya da çok zor bulabilirsiniz. Ayrıca epey bir mesai de teknolojik cihazlara rağmen harcanabilir.
Her ne kadar pimaş borular ve özellikleri bilinse de, bu boruların sahip olduğu sistemler, bulunulan yere göre farklılık gösterir. Bazı sistemler oldukça karmaşıktır ve sistemin neresinde bir tıkanıklık var, noktasal olarak tespit edebilmek bir kılavuz olmadan oldukça güçtür.
Sistemi iyi bilen birisinin yardımıyla ve elde bulunulan teknolojik cihazlar ile birlikte, tıkanıklıklar noktasal olarak tespit edilebilir.
El tipi kameraların sondaları bulunur. Bu sondaların ucunda mini bir kamera bulunur. Kameranın etrafında ise LED aydınlatmalar bulunur. Pimaş boruların içi oldukça karanlıktır ve kameraların etrafındaki aydınlatma, boruların içinde bulunan nesnelerin tespiti içindir.
Boru içerisinde bulunan nesnenin türü noktasal olarak tespit edildikten sonra, gerekli olan aparatlar ayarlanır.
Kameralı lavabo açma; Bir başka tıkanıklık giderme işlemi
Tıkanıklık açma cihazında da sonda mevcuttur. Bu sondanın ucuna takılacak çeşitli aparatlar bulunur. Bu aparatlar, tıkanıklığa neden olan sert ve yumuşak nesneler için özel olarak üretilmiştir.
Kameralı lavabo açma işlemi de, tıpkı pimaş açma işlemi ile aynı yapılır. Mufak ve banyo lavabosunda bulunan spiral hortumlar, pimaş borulara bağlıdır. Spiral hortumlarda meydana gelen tıkanıklıkları bireysel olarak gidermek kolaydır. Bu işlemi herkes yapabilir.
Ancak sorun pimaş borularda ise uzman bir tesisat firmasından yardım almak, doğru olacaktır. pimaş borularda iki tür tıkanıklık mevcuttur. Borunun yüzeyinde bulunan ve sert olmayan tıkanıklıkları gidermek, kimyasallar ve bazı bitkisel ürünler ile mümkün olabilir.
Ancak derinde ve sert olan nesnelerin giderilmesi, bireysel olarak imkansızdır. Bu tür tıkanıklıkların giderilebilmesi için özel cihazlar gereklidir.
Bu tür özel cihazlar, hem tıkanıklığın tespitinde, hem de giderilmesinde yapılacak olan işi oldukça kolaylaştırır.
Kameralı pimaş açma işleminde kullanılan ve tıkanıklık açmaya yarayan cihaz, tıkanıklık giderme işlemini kısa bir sürede gerçekleştirir.
Angora Tesisat, uzman personeli ve elinde bulunan gelişmiş cihazları ile yüzlerce tıkanıklık giderme işlemini başarı ile yerine getirmiştir. Her türlü soru ve görüşleriniz için; www.angoratesisat.com adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.