Kameralı Tesisatçı Ne Demektir? – Kameralı tesisatçı özellikleri
Tesisat firmaları artık gelişmiş kamera cihazları ile su kaçaklarını tespit ediyor ve kırma ya da dökme olmadan müdahale edebiliyor. Kameralı tesisatçı kavramı günümüzde yeni sayılır. Öncesinde eski yöntemler ile çalışan tesisatçılar vardı. Hatta birçoğumuz, bu tesisatçıların çalışmasına en az bir kere şahit olmuşuzdur.
Eğer sizde kamera ile kaçak tespiti yapan tesisatçı ile sorununuzu gidermişseniz, aradaki farkı anlayabilmişsiniz demektir.
Burada şöyle bir soru sorabiliriz; “Teknoloji bizlere ne gibi rahatlıklar getirdi?” bu soruyu tesisat problemleri açısından cevaplayacak olursak, hem zaman hem de maliyet açısından faydası olduğunu söyleyebiliriz.
Kameralı tesisatçı ise bir anlamda yeni nesil tesisatçı olarak tanımlanabilir. Eski yöntemleri terk etmiş ve gelişmiş görüntüleme cihazları ile çalışan tesisatçıya verilen isimdir.
Peki ama kameralı tesisatçılar ne tür cihazları kullanıyor ve kullandıkları bu cihazlar ne gibi faydalar sağlıyor, gelin birlikte öğrenelim…
Kameralı Tesisatçı cihazları
Aslında yeni nesil tesisatçıların kullandıkları birçok gelişmiş cihaz var. Ancak biz burada, konu ile alakalı olması açısından yalnızca görüntüleme cihazlarını anlatacağız. Ayrıca bu cihazların nasıl kullanıldığına da değineceğiz.
Termal Kamera:
İnceleyeceğimiz ilk cihazımız termal kameradır. Aslında bu cihazı daha önceden mutlaka duymuşsunuzdur. Termal kameralar ilk olarak askeri amaçlar için bulunmuştu ve kullanılmıştı. Daha sonrasında geliştirilerek sanayi alanında da kullanılmaya başlandı. Son olarak tesisat sektörüne girdi ve benimsendi.
Günümüzde termal kamera cihazı ile su kaçakları rahatlıkla bulunuyor. Gelin birlikte termal kamera ile su kaçakları nasıl bulunuyor inceleyelim.
Öncelikle sorunun oluştuğu muhtemel yerde termal kamera ile inceleme yapılır. Burada cihazın avantajını rahatlıkla görebiliriz. Cihaz; duvar, fayans, granit vb. yüzeylere lazer ışını gönderir. Bu ışın duvarların arkasında bulunan nesnelerin görüntülenmesini sağlar. Aslında bir tür X ışınına benzetebiliriz. Ancak Infrared denilen ve kızılötesi ışını olarak adlandıracağımız bu ışınlar, ısı farklılıklarının görüntülenmesini sağlar.
Cihazın ekranında sıcak olan alanlar kırmızı, soğuk olan alanlar ise mavi olarak görünür. Aslında sıcak olması gereken ancak mavi renk ile görünen alanlarda bir sorun olduğu anlaşılabilir. İşte cihazın bizlere gösterdiği sıcaklık farkları sayesinde, tesisatlarda meydana gelen çatlakları ve sızıntıları rahatlıkla görebiliriz.
El tipi gözlem kamerası:
Bu cihazı belki de birçoklarımız bilmiyor olabiliriz. Tesisat firmaları arasında yeni kullanılmaya başlanan bu cihazın spiral bir hortumu ve görüntüleme birimi bulunur. Spiral hortumun ucunda bulunan kameranın etrafında ise LED aydınlatmalar bulunur.
Bu aydınlatmalar, tesisat borularının karanlık olan iç kısımlarında sorunun bulunması için kullanılır. Tesisatların uygun olan yerlerinden spiral boru iç kısımlara doğru sokulur. Daha sonrasında uç kısımda bulunan kamera ile tıkanıklıklar ve olası sızıntılar kolaylıkla tespit edilebilir.
Kameralı Tesisatçı Avantajları
Yukarıda özelliklerini kısaca aktardığımız görüntüleme cihazları, aslında birçok şeyi değiştirdi. Kırma ya da dökme olmadan tamir işlemlerine olanak tanıdır. Ancak bu cihazların kullanımı her ne kadar kolay gibi görünse de ortada aslında pek çok kişinin bilmediği bir durum söz konusudur.
Bu cihazları kullanan tesisatçıların deneyimi, cihazın kullanımını daha etkin bir hale getiriyor. Aslında tesisat işlerinde tespit işlemi oldukça zordur diyebiliriz. Belirli bir zaman deneyim olmadan, cihazın kullanımı aslında pek bir anlam ifade etmez.
Bu yüzden tesisatçının hem kamera kullanımında deneyim sahibi olması, hem de tesisat işinde deneyimli olması gereklidir.
Tesisat işlerinde kamera kullanılmasının en büyük avantajı, gereksiz maliyetlerin önüne geçmiş olmasıdır. Eski yöntemler ile yapılmaya çalışılan tamir ve tespit işlemi, çoğunlukla müşteriler açısından zaman ve para kaybından başka bir şey değildir. Tamirat sonrasında neredeyse tamir yapılan yerlerin yeniden tadil edilmesi gerekiyordu.
Sonuç olarak kameralı tesisatçı kavramının bizlere gelmesinden sonra, zaman ve para açısından büyük bir avantaj elde ettik diyebiliriz.