Kameralı tıkanıklık açma ile büyük kolaylık
Tesisat sorunları başımıza gelmesini istemediğimiz oldukça can sıkıcı konulardır. Kameralı tıkanıklık açma konusunda bilgi sahibi olmayanlar, bir tıkanıklık durumunda ilkel yollarla çare ararlar. Kendimiz başa çıkamadığımızda, tesisat ustalarından yardım alırız ve böyle durumlar, kırılmış fayanslar, taşan su ve atıklar, yeni bir işçilik ve temizlik, bakım onarım gerektiren zahmetli işler olarak akla gelir. Ancak gelişen teknoloji sayesinde bu tip durumlar, çok daha kolay ve az maliyetle çözülebilir duruma gelmiştir.
Kanallarda oluşan tıkanıklığı açmak için kameralı görüntüleme cihazı kullanılmaktadır. Bu cihaz sayesinde tıkanıklık tespit edilebilmektedir. Tespit sonrası tıkanıklık açma işlemi de yine bilgisayar destekli robot cihazlar ile yapılmaktadır. Giderlerdeki tıkanmaların seviyesine bağlı olarak bu işlem ile çok daha kısa zamanda sonuç almak artık mümkün olabilmektedir.
Kanal Tıkanıklığı Nedenleri Ve Önlemler
Banyo, mutfak, tuvalet, duş, logar, lağım, künk gibi birçok suyun ve atıkların izlediği yollarda tıkanma yaşanabilmektedir. Öncelikle kullanım hataları başta olmak üzere, tesisattaki gerek yapım aşamasında yapılan hatalar gerekse zamanla eskiyen borular tıkanmaya sebebiyet verir. Logar borularının çökmesi, bağlantı borularındaki kırılmalar, suyun sızması, toprak çökmesi gibi birçok nedenden dolayı tıkanmalar yaşanır.
En çok karşılaşılan ise kullanım hataları olmaktadır. Mutfaklarda giderde zamanla biriken; yemek artıkları, tuvalete atılan katı cisimler, banyo giderlerinde biriken saç, kıl ve sabun artıkları gibi erimesi zor ya da mümkün olmayan maddeler ne yazık ki borularda birikerek tıkanmaya sebep olurlar. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu durumlara acilen tespit edilerek müdahale edilmesi gerekir.
Kullanıcılar çoğu zaman, tıkanma esnasında eğer ortada çok ağır bir tablo yok ise kendi yöntemlerini denerler. Elbette basit tıkanıklıklarda gidere dökülen sirke, karbonat gibi doğal açıcılar işe yarayabilir. Ya da gider açma işlemi işin piyasada satılan kuvvetli kimyasallar, gider açıcı tel aparatlar da bu konuda yardımcı olur. Fakat kesin çözüm olmazlar. Özellikle tekrar eden tıkanmalarda mutlaka kameralı tıkanıklık açma işlemi yapılarak durum tespiti yapılmalıdır.
Yukarıda bahsedilenler aynı zamanda tıkanıklığı önlemek için yapılmaması gereken hususlardır. Giderlerdeki tıkanma durumu, yaşamımızda son derece önemlidir. Katı cisimler zamanla gider borusunda birikerek, tıkanmalara neden olur. Genel sağlık kuralları açısından katı cisimlerin giderlere atılmaması gerekir. Banyo giderlerinde mutlaka süzgeç bulunmalı ve temizlenmelidir. Mutfak giderlerinin dolmaması içinde kullanıcıların daha dikkatli ve bilinçli olması gerekir.
Kameralı Tıkanıklık Açma İşlemi Nasıl Oluyor
Aslında gayet basit bir uygulama yöntemi ile eskiden beri bu konuda çekilen çileler bitmiştir diyebiliriz. Kameralı tıkanıklık açma işleminde kullanılan robot, ucunda kamera olan bir cihazdır. Genel manada gider açmak için bildiğimiz uzun esnek boruların kameralı halidir. Teknik olarak ta dijital bir kullanım alanı mevcuttur. Kanal karanlık olduğu için kameralarda aydınlatıcı led bulunur. Gider borusunun çapına uygun kameralı cihaz ile uygulama yapılır. Aksi takdirde kaliteli görüntü alınamaz.
Tıkanıklığın bulunduğu alan tespit edildiğinde, sebep olan cisme göre bir aparat seçilir. Kanal açma makinasının ucuna uygun olan aparat takılır. Bu yöntem ile tıkanıklık açılır. Bu işlem sonrasında, kanalın içi iyice kontrol edilmelidir. Tamamen açılıp açılmadığından emin olmak için bu son kontroller her zaman çok önemlidir. Kameralı tıkanıklık açma yöntemi ile sağlanan en büyük avantaj, kuşkusuz kırıp dökemeden yapılabilir olmasıdır. Hem zaman tasarrufu hem de maliyet açısından kolaylık sağlar.
Kameralı Tıkanıklık Açma İle Logar Açılır mı?
Kameralı cihazlar ile logar boruları gözlemlenecek ise daha geniş çaplı borulara uygun görüntüleme cihazı kullanılır. Logar hattının uzunluğu, bina içlerinde kullanılan tesisatlardaki borulara göre daha uzun olduğu için kameralı görüntüleme cihazının kabloları da bu orantıda uzun olur.
Kullanım alanına göre örneğin 300 lük boruda görüntü almak için tasarlanmış bir kamera, daire içlerindeki tesisata uygun değildir. Çapı büyük olan borularda kullanılacak kanal görüntüleme cihazı ile daha dar çaplı boruların cihazı kaliteli görüntü almak açısından farklıdır.
Kameralı Tıkanıklık Açma Kesin Çözüm müdür?
Bu yöntem birçok tıkanıklıkta son derece işe yarar kesin çözümdür. Bazı istisnai durumlar söz konusu olabilmektedir.
- Tıkanmaya sebep olan eğer sabun artıkları sonucunda oluşmuş yağ kalıntıları ise kanalın yıkanarak temizlenmesi gerekir. Bu durum önlenmediği takdirde tekrar eden tıkanıklıklar yaşanır
- Binaların yapım aşamalarında kanallara düşen inşaat malzemeleri, bir takım iri parçalar yüzünden gider tıkandığında, o bölgeye dışarıdan erişim gerekir.
- Çökme söz konusu oldu ise borunun değişmesi ya da o alanda yapılacak bir tadilat ile tıkanma açılacak ise kameralı kanal açma işlemi kullanılmaz.
Kameradan elde edilen görüntüler ile şeffaf bir çalışma ortamı sağlanır. Kullanıcılar ile servis arasında, tesisat hakkında bilgi sahibi olarak yapılması gerekenler konusunda doğru bir fikir alışverişi yapabilmenin, en uygun maliyetle hangi şekilde tekrar etmeden kesin çözüm alınacağı konusunda anlaşmanın zemini oluşur.