Kanalizasyon Tamiri – Tıkanıklık ve Çözümü
Bina veya özel mülklerde parsel alanı içerisinde bulunan kanalizasyon tamiri mülk sahipleri tarafından yaptırılır. Kanalların hidrolik akışının sağlanabilmesi, kokulara sebebiyet vermemesi ve taşma riskinin önüne geçilebilmesi kanalizasyon temizliği gerektirir.
Kanalizasyon, alt yapıyı oluşturan önemli noktalardan biridir. Yağmur suları ve beraberinde gelen bazı yabancı maddeler belli büyüklükte olan kanalizasyon borularına gelir. Zaman içinde bu atıklar kanalizasyon borularını tıkamaya başlar.
Kanal tıkanıklığı bazen günler hatta haftalar öncesinden işaret verebildiği gibi aniden de ortaya çıkabilmektedir ve genellikle sorun özellikle apartmanlarda bina sakinlerinin özensiz davranmalarından kaynaklanır.
Özellikle yaz aylarında yaygın olan kanalizasyon tıkanıklığı yapıların zarar görmesine yol açar. Bunun yanı sıra rögarlardan taşan pis sular çevre ve insan sağlığını tehdit eder. Bu nedenle kanalizasyon tamiri mutlaka yapılmalıdır. Kanalizasyonlarda belli oranlarda zehirli gazlar özellikle metan gazı birikimi olur. Bu öldürücü gazlar gerekli tedbirler alınmadan temizlenmeye kalkılırsa ciddi problemler olabileceğinden kanalizasyon tamiri alanında uzman güveniler firmalar tarafından yapılmalıdır.
Kanalizasyon tamiri; yeni kanalizasyon yapmaktan daha kısa sürer ve az masraf gerektirir ve kırmadan yüzeysel bir hat çekip kanalizasyon logarına bağlamak daha az zahmetlidir. Ancak tamir işlemi yaparken boru cinsi ve çapına göre yapılmalı ve uygulama talimatına uyulmalıdır.
Kanalizasyon Tamiri- Kanalizasyon Nasıl Tamir Edilir?
Kanalizasyon bina dışında kalan belediyeye ait olan ana kanal kısmı olsa da bazı evlerde ve sitelerde bahçe kısmındaki daire giderlerinin birleşmesi ile kanalizasyon sistemi kurulmuştur. Buralarda rögar tıkanması meydana gelir.
Kanalizasyon borularının tıkanması çevre ve insan sağlığını tehlikeye atar. “lavabodan su gitmiyor” “süzgeçten koku geliyor” gibi şikâyetler kanalizasyonu yenilemenizi gerektirmez. Tıkanıklık açılarak tamir yapılabilir. Kanalizasyon nasıl tamir edilir konusu gelişen teknoloji sayesinde değişime uğramıştır.
Özel Cihazlar ve Robotik Ekipmanlar
Önceleri kanalizasyon sistemlerinin kontrolü tamamen insan gücü ile yapılırken teknolojinin gelişmesiyle birlikte özel cihazlar ve robotik ekipmanlar kullanılmaya başlanmıştır. Bu şekilde kırıp dökmeden ve uzun zaman kaybı olmadan kanalizasyon tamiri yapılabilir.
Tamir işlemi öncesinde kanalizasyon sistemindeki arızanın nedeni araştırılmalı ve arızanın kaynağı netleştirilmelidir. Bunun için termal görüntüleme kamerası kullanılır.
Genellikle eski yapılarda kanalizasyon tesisatını oluşturan parçaları eskir ve zamanla dayanıklılığı yitirir. Deforme olmuş kanalizasyon borusu Pimaş boru ya da beton boruda toprağın altından gelebilecek unsurlara karşı direncini kaybettiği için kırılma, bozulma, çıkma, çatlama olur ve çalışamaz hale gelir. Bu durumda tadilat kaçınılmazdır.
Kanalizasyonda su akışı yoksa ve kanal boş ise, tıkanıklık bina içinden gelen boru ya da dirseklerden birinden kaynaklanıyordur. Bu durumda tıkanıklığın çözümü borulardan kanalizasyona doğru yapılmalıdır.
Boru içindeki tıkanıklık için demir, boru, çubuk, halat kablo gibi cisimler kullanılmamalıdır. Kanal ve giderlerinizin aşınmasını ve yıpranmasını engelleyen özel dizayn edilmiş cihazlar kullanılmalıdır.
Alt yapılarda ortaya çıkan arızaların tespiti için son teknoloji ürünü kanal görüntüleme sistemleri kullanılır. Bu sayede farklı çaplardaki kanalizasyon hatlarında ve 150mm’den 2000mm’ye kadar her tip borulardaki problemler tespit edilir, yapılması gereken iyileştirme işlemlere ait veriler oluşturulur ve temizlik sonrası görüntüleri çekilerek rapor halinde sunulur. Kullanıcıya DVD / CD veya fotoğraf formatında detaylı bilgi verilebilir.
Kanalizasyon Temizleme İşlemi
Kanalizasyon temizleme işlemi iki şekilde yapılır: basınçlı su ile temizleme ve spiral sistemi ile temizleme
Basınçlı su ile temizleme yöntemi geniş çaplı kanalizasyonlarda kullanılır. Yöntemde logar kapağı açılarak basınçlı su hortumu, logardaki kanalizasyon borusuna gönderilir. Böylece suyun itme ve parçalama kuvveti sayesinde kanalizasyon borusunda bulunan pislikler en yakın logara aktarılır. Diğer logara atılmış olan pislikler vakum yöntemi ile tahliye edilir. Bu yöntemde kullanılan kamyonlar vidanjör olarak adlandırılır.
Spiral sistemi ile temizleme yöntemi küçük çaplı, kavisli ve dirsekli kanalizasyon sistemlerinde kullanılan etkili ve hızlı bir yöntemdir. Temizleme kapağı kanalizasyon borusuna müdehaleyi kolaylaştırır. Temizleme kapağı ya da ucu açık bir borudan makinin spirali kanalizasyon borusuna aktarılır.
Boru içerisinde oluşan pislikler ve atıklar devir ve tork ile parçalanır ve en yakın logar bacasına gönderir. En yakın logar bacasına gönderilen atıklar manuel olarak çevreden uzaklaştırılır.
Kanalizasyon temizleme işlemleri yapılırken ortamın havalandırılması kötü kokuların birikmesine engel olması açısından önem taşır. Ayrıca bazı durumlarda gider tıkanıklıklarını açmak için kimyasallar kullanılabilir. Kimyasal maddeleri solumamak için havalandırma büyük önem taşımaktadır.
Sonuç Olarak;
Kanal temizlik işlerinde her firma profesyonel hizmet veremez. Kanalizasyon temizleme Ankara ilindeki şirketlerden Angora Tesisat, kombine kanal temizleme araçları ve görüntülü sistemler sayesinde hem zaman tasarrufu hem maddi tasarruf yapmanızı sağlıyor.
Kanalizasyon sistemleri, zaman zaman tıkanarak size sıkıntı yaşatabilir. Angora Tesisat sayesinde problemli pis su atıkları ve kanallara ait tıkanıklıkları, kırıp dökmeden, son teknoloji aletlerle görüntüleyip açabilirsiniz. Su, zaman ve işgücü olarak maksimum tasarruf sağlayan cihazlarla ve uzman ve deneyimli ekibimiz ile sorunuzun çözülmesi için www.angoratesisat.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.