Kazan hattı su kaçağı tespiti nasıl yapılır?
Kazan Hattı Su Kaçağı Tespiti
Büyük sitelerde ve rezidans gibi yapılarda, merkezi sistem kullanılır. Aynı zamanda fabrika ve benzeri büyük alana sahip olan mekanlarda da merkezi sistem tercih edilir. Merkezi sistem kullanıldığı alanlarda, ciddi miktarda yakıt tasarrufu sağlar. Ayrıca tüm alanların eşit olarak ısınmasını sağlar. Merkezi sistemde ise büyük ısıtma kazanları kullanılır. Kazan hattı su kaçağı tespiti ise diğer kaçak tespitlerine oranla farklı işlemlerin yapıldığını söyleyebiliriz.
Bireysel ısınma sistemlerinde ise durum tam tersidir. Kat kaloriferleri de aslında bir tür yakıt kazanıdır. Tıpkı termosifon ve boyler gibi yakıt kazanlarında olduğu gibi. Mesela alt kattaki komşunuz, kombi cihazını çalıştırmadığı zaman, sizin cihazınızı daha fazla açmanız gerekir. Isınmak için bunu yapmak zorundasınız. Ancak bu seferde yakıt faturası yüksek olarak gelmektedir.
Ancak merkezi sistemlerde alt komşunuza da size de aynı miktarda ısı gelmektedir. Dolayısıyla binanın tamamı, eşit miktarda ısınır ve ısınmada herhangi bir problem yaşanmaz.
Merkezi sistemlerde kullanılan kazanlarda basınç oldukça yüksektir. Üç tip kazandan bahsetmek mümkündür. Katı yakıt ile çalışan kazanlarda kömür kullanılır. Sıvı yakıt ile çalışan kazanlarda ise fuel oil yani motorin kullanılır. Gaz ile çalışan kazanlarda ise LPG ya da Doğalgaz kullanılır.
Yakıt tipi ne olursa olsun kazanlar yüksek basınca sahiptir ve basınç değerini gösteren, manometre adı verilen göstergelerle kontrol edilirler. Basınç değeri yüksek olduğunda, kazanda ya da kazana bağlı olan tesisat borularında arızalar meydana gelebilir.
Basınçtan dolayı zarar gören tesisat borularını tespit etmek zordur. Nedeni ise hem sıcaklık, hem de basınçtan dolayı borularda kılcal çatlaklar meydana gelmekte ve bu çatlaklar, gözle görünmemektedir.
Kalorifer Tesisatı Kaçak Tespiti
Isıtma sistemlerinde kullanılan borularda meydana gelen kılcal çatlakları tespit edebilmek için gelişmiş cihazlara ihtiyaç vardır. Kalorifer tesisatı kaçak tespiti ise genelde termal kamera adı verilen bir cihaz ile yapılır.
Kalorifer tesisatlarında iki ayrı hat bulunur. Temiz su hattı ve ısıtma suyu hattı. Şehir şebekesinden gelen hat, bina ya da yapı altlarında bulunan teshin merkezlerine gelir ve buradan vanalar yardımı ile gereken yerlere dağıtılır. Mesela içme ve kullanma suları, dairelere tek bir hattan verilir.
Bu hatta bağlanan vanalar ile de bağlantının bir kısmı, kalorifer kazanlarına aktarılır. Kalorifer kazanlarından çıkan hat ise ısıtma suyu hattıdır ve dairelere dağıtılır.
Isıtma suyu hatlarının herhangi bir yerinde kaçak meydana gelebilir. Bu kaçağın çeşitli nedenleri olabilir. Ancak en çok görülen kaçak tipi, boruların ek yerlerinde meydana gelen kaçaklardır. Sıcak ve aynı zamanda basınçlı olarak üst kattaki dairelere kadar çıkan sular, boruların ek yerlerinde kaçaklara neden olabilir.
Boruların ek yerlerinin iyi bir şekilde yapılmaması durumunda kaçakların oluştuğunu söyleyebiliriz.
Merkezi sistem kaçak tespiti
Yukarıda bahsettiğimiz kaçaklar ise termal kamera ile tespit edilebilir. Tesisat boruları genelde duvar ve bazı zemin yüzeyler altında kaldığı için gözle görülmez.
Merkezi sistem kaçak tespiti olayında da aynı durum geçerlidir. Yüzey altında kalan borulardaki ısı farklarının tespiti ile kaçak ya da sızıntı durumları tespit edilebilir. Termal kamera, boruların olduğu yüzeylerde gezdirilir ve ekrandan sıcaklık farkları takip edilir. Genelde kaçak olan yerler mavi renk ile ekranda görünür.
Ekranda bu şekilde olan bir tesisat borusu görüldüğünde, yüzey işaretlenir. Eğer tesisat borularında sızma şeklinde bir kaçak varsa, tesisat kimyasalı adı verilen bir ürün ile sorun giderilmeye çalışılır.
Sisteme verilen tesisat kimyasalı, hava ile temasa girer ve boruların yüzeyine yapışır. Burada sertleşmeye başlar. Bir süre sonra ise kristalize bir yapıya bürünür ve tesisat borusunun yüzeyinde oluşan sızıntıları kapatır.
Yüzey altında kalan sıcak su borularında kaçakları, akustik tespit cihazı ile de tespit edebiliriz. Tesisattan gelen farklı seslerin yorumlanması ile birlikte, kaçaklar tespit edilebilir.
Eğer tesisatta yüksek oranda kaçak varsa, boruda giderilemeyecek bir zarar oluşmuş olabilir. Bu durum bahsettiğimiz cihazlar ile kolayca tespit edilebilir. Borular ya da ek yerleri zarar görmüşse, bulunduğu yüzey kırılır ve borunun sorun çıkaran parçası değiştirilir.
Banyo kazanlarındaki kaçakların tespit edilmesi
Banyo kazanları, bireysel ya da ortak kullanıma sahip olabilir. Yani iki türlü de kullanılabilir. Bazı evlerde banyo kazanları, banyo yapmak için kullanılır. Isınma için ise farklı enstrümanlar kullanılır.
Banyo kazanlarındaki kaçakların tespit edilmesi durumunu bu açıdan ele almak gerekir. Bireysel olarak ya da ortak kullanılsa da tesisatlardaki kaçakların tespit edilmesinde izlenecek olan yol aynıdır. Kullanılan cihazlar da aynıdır.
Termal kamera ya da akustik ses tespit cihazı ile tesisatlardaki kaçak ya da sızıntı izleri tespit edilir. Genelde ısıtma sistemlerinde termal kamera cihazının kullanıldığını belirtelim.
Sistemde su varken cihaz ile tarama yapılır. Çünkü termal kamera, tesisat borularındaki sıcaklık farklarını tespit ederek, arızayı ya da kaçağı tespit eder.
Günümüzde birçok tesisatçı tarafından kullanılmaktadır.