Keçiören kanal açma faaliyetleri nasıldır?
Kanal açma işlemlerini iki ayrı kategoride değerlendirebiliriz. Bina içinde yapılan işlemler ve bina dışında yapılan işlemler. Aslında birçok ilde ve birçok ilçede olduğu gibi Keçiören kanal açma faaliyetleri de aynı yöntemler ile yapılmaktadır.
Bina sistemine dahil olan bahçe rögarları, en çok tıkanan elemanlardan bir tanesidir. Tüm binanın toplam debisi, belirli çapta olan borularda toplanır. Bu boruların yarısı hava ile doludur. Bunun nedeni, bünyesinde metan gazı barındıran atıkların, sıkışma yaparak patlamasının önlenmesidir.
Bahçe etrafında bulunan rögarlar yapıları itibari ile belli bir miktar debiyi taşıyacak şekilde tasarlanmışlardır. Binadan gelen ve olmaması gereken atık ve katı maddeler, bu debi miktarının aşılmasına neden olur ve rögarların en büyük tıkanma nedeni de budur.
Kanal açma işlemleri, bu noktada devreye girer.
Aynı durum bina içlerindeki pimaş borularda da geçerlidir. 10 cm çapında olan bu boruların çabuk bir şekilde tıkandığını söyleyebiliriz.
Genellikle pimaş boruların tıkanması:
- Yabancı cisimlerin bilerek ya da bilmeyerek, atıksu sistemine düşürülmesi,
- İnşaat atıklarından kalan parçaların, boruların içerisine kaçması,
- Fazla miktarda ve suda erimeyen peçete benzeri cisimlerin, tuvalet giderinden atılması,
- Boru kenarlarında kalıntı bırakan kimyasalların, aşırı derece kullanılması
Gibi nedenlerden dolayı meydana gelir.
Burada şu konuyu açıklığa kavuşturalım. Birçok kişi firmamıza, “inşaattan kalan atıklar, nasıl giderleri tıkayabilir” diye soruyorlar. Bu durum iki şekilde meydana geliyor.
Tuvaletlerde bilindiği üzere, düşük döşeme kullanılıyor. Bu döşemelerin altı normalde şap betonu adı verilen bir beton türü ile doldurulur. Ancak birçok yüklenici, bu kısımları, taş parçaları ya da bir bütünlük sağlamayan kağıt benzeri malzemeler ile doldurulurlar. Bu kısımlar gevşek olduğu için zamanla borunun içine kaçma durumu meydana gelir.,
Tuvaletlerde meydana gelen durum bu şekildedir.
Banyolarda ise küvet olan alanlarda genelde bu sorun yaşanır. Yine aynı şekilde, tuvaletlerde olduğu gibi küvet altları da gevşek ve kullanılmaması gereken malzemeler ile doldurulur. Zamanla borularda meydana gelen zedelenmelerin de nedeni budur. Aynı zamanda tıkanmalarda bu nedenlerden kaynaklanır.
Tıkanmaların meydana gelmesini, tuvalet alanlarında su döktüğümüzde, suyun gitmemesi ve tuvalet içerisinde katı cisimlerin görülmesi ile anlayabiliriz.
Peki bu durumda ne yapılmalı?
Birçok kişi kendi imkanları ile tuvalet tıkanıklıklarını gidermeye çalışır. Aynı durum, bina etrafında bulunan kanallar için de geçerlidir. Genelde bina etrafında bulunan rögarlar, yönetici ya da bu işten anlayan, ancak gerçekte anlamayan kişiler tarafından açılmaya çalışılır.
Ancak burada şunu belirtelim, genelde bu tür işlemler çok az bir ihtimalle başarı ile sonuçlanır. Kanal açayım derken, borulara zarar verilmesi, en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir.
Bu gibi durumlarda, profesyonel firmalardan yardım almak en doğrusu olacaktır.
Angora Tesisat, elinde bulundurduğu gelişmiş kanal açma cihazları ile ve profesyonel personeli sayesinde, kanal tıkanıklıklarını kısa sürede giderir. Tabi ki bina etraflarında bir de kanalda hangi noktada tıkanıklık var, onu tespit etmek gerekir. Tespit işlemini de aynı şekilde, elinde bulundurduğu, gelişmiş cihazlar sayesinde kısa sürede gerçekleştirir.
Kanalizasyon tıkanıklığı nasıl açılır
Bu soruya gelin isterseniz, Angora Tesisat firmasının çalışma şekli ile cevap verelim. Firma öncelikle, tıkanıklığın olduğu noktayı tespit eder. Nokta diyoruz, çünkü noktasal olarak yapılmayan bir tespit işlemi, birçok yerin gereksiz yere zarar görmesine neden olacaktır.
Kanalizasyon tıkanıklığı nasıl açılır sorusunun cevabını yine, gelişmiş cihazlar yardımı ile verebiliriz.
Pimaş açma işlemlerinde kullanılan tespit cihazlarından bir tanesi, görüntülü kanal açma makinası olarak söylenebilir. Ancak bizim burada kastettiğimiz cihaz, biraz daha basit küçük versiyonudur.
Dış ortamlarda bulunan kanalların açılmasında kullanılan makinalar, kanal açma robotu olarak adlandırılır. Tabi ki kanal açma robotundan, yazının ilerleyen bölümlerinde, ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz.
Kanal açma cihazı, basit bir yapıya sahiptir. Daha doğrusu, çalışma prensibinin basit olduğunu söyleyebiliriz. Spiral bir borunun ucunda kamera bulunur. Bu kamera ile pimaş borunun içine girilir. Kameranın etrafında ise aydınlatma elemanları bulunur. Bu sayede, borunun içi net bir şekilde gözlemlenebilir. Kamera, tıkanıklığı bulana kadar, borunun içinde ilerlemeye devam eder. Tıkanıklığa gelince de durur. Hem aydınlatma, hem de kamera sayesinde, tıkanıklığa neyin neden olduğu kolaylıkla bulunabilir.
Burada tıkanıklık tespitinin önemi, yapılacak olan işleme karar verilmesini kolaylaştırmasıdır.
Genelde tıkanıklığa; yumuşak, orta yumuşaklıkta ve sert cisimler neden olur. Zamanla giderlerden atılan cisimler, bazı kimyasal maddeler ile de birleşerek, tıkanmaya neden olur.
Sert cisimlerin açılması için ideal olan kanal açma makinaları, ucunda sonda olan, bir cihazdır. Sondanın, her türlü tıkanıklığı gidermeye yönelik aparatları bulunur. Bu aparatlar sayesinde her türlü cisim parçalanabilir ve tıkanıklık giderilebilir.
Kuka kanal açma aracı nedir?
Ucunda sonda bulunan ve basınçlı su prensibi ile çalışan cihazlardır. Kuka kanal açma aracı şehir şebekelerinde kullanılır. Yüksek basınçlı su, yakın zamanda sanayi alanında oldukça fazla bir şekilde kullanılmaya başlandı.
Yeteri miktarda basınç elde edilebilen su ile en sert cisimler bile günümüzde kolayca kesilebiliyor.
Bu prensiple hareketle, belli çapta olan atıksu borularının içlerinin temizlenmesi de kolaylıkla yapılabiliyor. Ancak burada şöyle bir soru akla geliyor: Basınçlı su borulara zarar vermez mi?
Suyun basıncının ayarlanabilmesi sayesinde, borulara kesinlikle zarar verilmiyor. Sadece sert cisimlerin parçalanması işlemi yapılıyor ve boruların içi tertemiz oluyor.
Cihazın bünyesinde bulunan yüksek basınçlı hortum ve bu hortumun başında bulunan nozul başlık sayesinde, borunun neresinde olursa olsun ve cismin niteliği ne olursa olsun, tıkanıklıklar kolaylıkla giderilebiliyor.
İkinci işlem ise vidanjör aparatı ile yapılır. Borunun içinde parçalanan cisim, vakum başlığı ile emilir ve rögar bacasına çekilir. Buradan da tahliyesi yapılır. Aynı işlem bina içlerinde bulunan pimaş borularda da uygulanır. Ancak bina içlerinde kullanılan cihazın daha küçük ve daha farklı olduğunu söyleyebiliriz.
Bina içlerinde kullanılan cihaz, tahliye noktası olarak klozet ya da alaturka tuvaleti kullanır. Bazı firmalar, bir hazneye, boru içerisinden çıkan pisliği toplarlar.
Burada amaç, kısa yoldan ve kısa sürede boru içerisinde tıkanıklığa neden olan pisliklerin tahliye edilmesidir.
Görüntülü kanal açma makinası
Bu cihaz, dairelerde ve ofislerde meydana gelen tıkanıklığı gidermek için tasarlanmıştır. Aslında görüntü ve tıkanıklık açma unsurlarının bir arada olduğu bir cihazdan söz etmiyoruz. İç mekanlardaki tıkanıklıkları gidermek için ayrı cihazlar kullanılır.
Dış mekanlardaki borularda tıkanıklığı gidermek için tasarlanan makinalardan farklı olarak, görüntüleme için ayrı, tıkanıklık gidermek için ayrı cihazlar kullanılır. Bu cihazlar, son teknoloji ile üretilmiştir ve tıkanıklığı gidermede çok işe yararlar.
Küçük sonda kameralar, iç mekanlardaki pimaş borularda meydana gelen tıkanmaları görüntülemek için tasarlanmışlardır. Bu cihazların sustaları ve belirli bir mesafeye kadar uzanan spiral boruları vardır. Genelde 5 metreye kadar uzayabilirler. Susta ucunda bulunan kameranın etrafında aydınlatma bulunur.
LED aydınlatma elemanları, suya ve bazı asitli bileşenlere karşı dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir. Karanlık pimaş içindeki tıkanıklığa neden olan cismin görüntülenmesinde etkilidir.
Öncelikle boru içindeki tıkanıklık tespit edilir. Görüntülü kanal açma makinası, uç kısmına takılması için üretilen birçok aparata sahiptir. Bu aparatlar, cismin sertliğine göre seçilir. Sonda kısmının görevi ise tıkanıklığa neden olan cisim parçalandıktan sonra, borudan çekip dışarı çıkarmaktır.
Sanırız görüntüleme cihazının ve kanal açma robotunun teknik özelliklerinden bahsetmek, bir fikir edinmeniz açısından yararlı olacaktır.
Ridgid 40793 Micro Drain: Boru görüntüleme kamerası
Evet genelde uzman tesisatçılar tarafından kullanılan bu ürün, noktasal tespit yapabiliyor. 30 ila 100 milimetre boru çaplarında kullanılabiliyor.
Borulardaki dirseklerden de rahatlıkla geçebiliyor. Mesela bu ürün 40 milimetre çapında olan dirseklerden rahatlıkla geçebiliyor.
Cihazın kamera başlığı 22 milimetre çapındadır. 20 metreye kadar uzayabilen kablo uzunluğu ile en uzak noktaya bile erişebilir. 8,3 milimetre kablo çapı bulunur. Kolaylıkla ve takılmadan boru içerisinde ilerleyebilir.
Kontrol ünitesi 3,7 volt lityum iyon pil ile çalışır. Uzun saatler kontrol ünitesi ile çalışabilirsiniz.
4 GB dahili depolama kartı ile görüntüleri kaydedebilirsiniz. Birçok görüntüyü kaydedebilir ve daha sonraki işleriniz için kullanabilirsiniz.
320 x 240 renkli LCD ekranı ile net bir görüntü elde edilir.
Kanca, ayna ve mıknatıs gibi yardımcı elemanları bulunur. 4,4 kilogram ağırlığındadır.
Hafiftir ve kolaylıkla taşınabilir. Robotun iç tamburları kolaylıkla değiştirilebilir ve yedek parça sıkıntısı yoktur.
Yukarıda özelliklerini verdiğimiz bu cihaz, hem görüntüleme, hem de tıkanıklığı giderme özelliğine sahiptir.
Rothenberger R600 pimaş açma robotu
Yalnızca pimaş tıkanıklığını giderme üzerine, genelde bu tür cihazlar kullanılır. Tıkanıklık gidermede kullanılan cihazlar, iki şekilde kullanılır. Birincisi görüntüleme ve tıkanıklığı giderme üniteleri ayrı olan cihazların kullanılması, ikincisi ise ikisinin de bir arada olduğu cihazların kullanılmasıdır.
Zaten biz ikisinin bir arada olduğu cihazdan ayrıntılı bir şekilde bahsettik.
Şimdi de sizlere, sadece pimaş borulardaki tıkanıklığı gideren robottan bahsedeceğiz. Robot diyoruz, çünkü piyasadaki yaygın adı budur.
20 milimetre ile 150 milimetre arasındaki tüm pimaş borularda kullanılabilir. 60 metreye kadar uzayabilen susta kablosu vardır. Bu sayede çok uzun yerlere bile uzanabilir. İç ve dış alanlarda bulunan borularda rahatlıkla kullanılabilir.
En dar dirsek alanlarından bile geçebilecek bir yapıya sahiptir. Güçlü bir motora sahiptir. Ucundaki susta ise en katı cisimleri bile rahatlıkla parçalayabilir. Parçalama işlemini yaparken, boruya herhangi bir zarar vermez.
Uluslararası tüm testlerden başarı ile geçmiştir.
Yedek parça sorunu yoktur. Geniş bir tedarik ağına sahiptir. Yakın zamana kadar tıkanıklıkların giderilmesinde kullanılan bu cihaz, hızlı bir şekilde yayıldı ve birçok tesisat firması tarafından tercih edilir oldu.
Cihazın gövdesinde, aynı zamanda basınçlı su üretilebilir. Hem parçalama, hem de temizleme amaçlı kullanılır. Boruların yüzeyinde kalan artık pislikler, basınçlı su ile temizlenir.
Genelde basınçlı su ile temizleme, sağlama amaçlı yapılır. Böylelikle uzun zaman boyunca borularda tıkanıklık oluşmaz. Tabi ki kullanıcıdan kaynaklı hatalarda meydana gelen tıkanıklıklarda, aynı çözüm uygulanır.
Otel, alışveriş merkezi, iş merkezleri gibi alanlarda, atıksu boru sistemi geniş ve karmaşıktır. Bu tür yerlerde öncelikle, tıkanıklığın noktasal olarak yeri tespit edilir. Daha sonrasında da, yukarıda özelliğini bahsettiğimiz robot ile temizleme işlemine geçilir.
Ancak zaman ve iş kaybının önüne geçmek adına, tesisat firmaları tarafından, tıkanıklığın giderileceği nokta tahmini olarak öğrenilir. Daha sonrasında tıkanıklığın olabileceği alan üzerinde çalışmalar yapılır.
Noktasal olarak tespit edilen bölgedeki tıkanıklıklar, bahsettiğimiz cihaz tarafından kolaylıkla temizlenir.
Görüntülü kanalizasyon açma makinası
Gelelim dış mekanlardaki kanalizasyon borusu açma işlemlerine! Yukarıda özelliklerinden bahsettiğimiz makine, hem dış mekan, hem de iç mekanlarda kullanılabilir.
Görüntülü kanalizasyon açma makinası dendiğinde, yukarıda bahsettiğimiz cihazın daha büyük ebatlarda olanını ve daha fonksiyonel olanını düşünebiliriz. Bina etrafında kullanılan ve tıkanıklık gidermeye yarayan cihazın, yukarıda bahsettiğimiz cihazla aynı olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak bina etrafı rögarların temizliğinde ve tıkanıklığının giderilmesinde, araç tipi kanal açma makinaları kullanılır. Aynı makine, şehir şebekelerinde meydana gelen tıkanmalarda da kullanılır.
Fosseptik çukuru ve kapalı sistem rögarlar da ise vidanjör adı verilen araç kullanılır. Kapalı sistemlerde belli bir atık doygunluğuna ulaşıldığında, vidanjörün haznesine, sistemdeki atıklar aktarılır.
Araç tipi görüntülü kanalizasyon açma makinası, aynı zamanda kamera sistemi ile de donatılmıştır.
Portatif ve araca montaj yapılabilen kanal temizleme aracı, küçük bir minibüsün içine sığabilir. Aracın arkasına monte edilen cihazın uzun bir kablosu bulunur. Aynı zamanda, görüntüleme elemanları ile de donatılmıştır.
Ergonomik bir dizayna sahip olan ve genelde yerel yönetimler tarafından tercih edilen kanal görüntüleme ve tıkanıklık giderme robotundan bahsetmek, sanırız daha doğru olacaktır.
Doblo ya da Vito tarzı araçlarda kolaylıkla taşınabilen bu cihazın çelik bir hortum tekerleği bulunur. Aracın içinde bir operatör bulunur ve görüntülere göre, dışarıdaki ekibi yönlendirir.
Cihaz, pompa ve su deposu gibi elemanlardan oluşur. Su deposu ve pompa, basınçlı su temin edilmesini sağlar.
1100 x 950 x 1095 milimetre boyutlarında bulunan motor güçlü özelliklere sahiptir. Motorun deposu 15 litre yakıt alabilecek kapasitededir.
Cihazda basınç dengeleyici bir regülatör bulunur. Otomatik baypass özelliğine sahip olan regülatör, yüksek basınç nedeniyle motorun zarar görmesini engeller.
Cihazın toplam ağırlığı 280 kilogramdır. Kablo tekeri hem manuel, hem de otomatik özelliklere sahiptir. Hidrolik sistem ile de desteklenmiştir.
60 metre uzunluğunda olan hortumu ile uzak noktalara ulaşma imkanı sağlanır. 350 milimetre uygulama alanına sahiptir.
Hortumun ucunda bulunan püskürtme tabancası, boru içerisindeki sert cisimlerin kırılabilmesini ve parçalanabilmesini sağlar.
Su deposu 400 litre kapasiteye sahiptir. Bu hacimde bir su ile birçok tıkanıklık giderilebilir. Böylelikle yapılan iş yarım kalmadan, sorunun kısa sürede çözülebilmesi sağlanır.
Tabi ki biz burada, genel hatlarıyla en çok kullanılan cihazdan bahsettik. Bu cihazdan daha büyük olan ve daha küçük olan modeller de genel olarak kullanılır.
Büyük sistemlerdeki tıkanıklıkların giderilebilmesi için daha gelişmiş cihazlar gereklidir. Mesela yerel yönetimlerin bazılarının elinde bulunan ve bir kamyondan oluşan cihazlardan da bahsetmek mümkündür. Burada çalışma prensibi aynıdır. Basınçlı su ile yapılan tıkanıklık giderme işlemi, aynı zamanda temizlik amacıyla da kullanılır.
Bina etraflarında bulunan kare tip rögarlarda, bütün bir binadan gelen atıksular söz konusudur. Ortalama olarak 4 katlı bir binada 15 daire olduğu varsayılırsa ve her dairede 5 kişilik bir ailenin yaşadığını varsayarsak, toplamda 75 kişiden gelen bir atıksu söz konusudur. Genelde boru çapları bazı hidrolik hesaplar yapılarak belirlenir.
Ancak sisteme atılmaması gereken sert ve yumuşak cisimler, hesaba katılmaz. Yani boru çapı belirlenirken, hesaba katılmayan unsurlardan bahsediyoruz.
Zaten tıkanmaların en büyük nedeni de bu cisimlerdir. Örneğin; bebek bezi, hijyenik pedler, inşaat atıkları, ev temizliğinde kullanılan kimyasalları gösterebiliriz.
Bazı durumlarda, yukarıda saydığımız ve tıkanmaya neden olan bu cisimler, tek tek boru içerisinde ortaya çıkarken, bazı durumlarda hepsi ile de karşılaşılabilir. Sabun ve bazı kimyasal maddeler, boru çeperine yapışarak ve diğer atıkları tutarak, tıkanıklığa neden olurlar.
Tıkanıklık gidermede profesyonel çözümler
Angora Tesisat, orta ve küçük boyutlara sahip olan tıkanıklık giderme cihazlarını kullanır. Termal kamera, akustik ses tespit cihazı, kanal temizleme aracı gibi teknolojik cihazların yardımıyla, hem tıkanıklık tespiti yapar, hem de tıkanıkları giderir.
Burada önemli olan tıkanıklığın yerinin tam olarak tespitidir. Önceki zamanlarda, bu tür teknolojik cihazlar yokken, deneyim ve yoklama yöntemi ile birçok yerin kırılması gerekiyordu.
Bu durum sorunu yaşayan ev sahibinin, sorunu çözülse de başka diğer sorunlarla baş başa kalmasına neden oluyordu.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, gelişmiş cihazlar birçok alanda kullanılmaya başlandı. Bu alanlardan bir tanesi de tesisat alanıdır. Biz Angora Tesisat olarak teknolojiyi yakından takip ediyoruz ve son çıkan yenilikler ile müşterilerimize en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz.
Biz biliyoruz ki, teknolojinin tek başına olması bir anlam ifade etmiyor. O teknolojiyi takip etmek ve kullanmak da gerekiyor.
Elimizde bulunan termal kamera cihazı ile kalorifer tesisatı ve petek içlerinde bulunan tıkanıklıkları görebiliyoruz. Aynı zamanda bunların içinde meydana gelen kaçak ve sızıntıları da tespit edebiliyoruz.
Kanal açma makinası ile en sert cisimleri bile kolaylıkla temizleyebiliyoruz. Tıkanıklık giderme de kimyasal kullanmıyoruz. Bir ara oldukça yaygın olan kimyasal kullanımı, her ne kadar etkili sonuç verse de, çevre kirliliğine neden olduğu için artık kullanılmıyor.
Bizde çevreye duyarlı bir firma olarak, kimyasal kullanmak yerine tamamen doğal olan ve çevreye herhangi bir zarar vermeyen basınçlı su ile temizlik yapmayı uygun gördük.
Müşterilerimizden gelen geri bildirim de zaten, doğru yolda olduğumuzu bize söylüyor. İnternet ortamında, kimyasallar ile yapılan temizliğin etkili sonuç verdiği ve faydalı olduğunu söyleyen kişilerin olduğunu görüyoruz.
Bizim amacımız burada, müşterilerimize yaptığımız gibi doğru bilgilendirme sorumluluğunu yerine getirebilmektir. Bu kapsamda sizlere her yazımızda, doğru olan bilgileri aktarmaya çalışıyoruz ve bunu yapmaya da devam edeceğiz.
İki tür kimyasal olduğundan söz edebiliriz. Bir tanesi, tıkanıklık giderme amacıyla kullanılan ve çözücü özelliği olan kimyasal, bir diğeri ise koruyucu kimyasaldır.
Mesela temiz su tesisatında kullandığımız kimyasal, hava ile reaksiyona girerek, kristalize bir yapıya bürünür ve kılcal çatlakların kapanmasını sağlar. Yani borunun yüzeyinde bir tabaka oluşturur.
Bunun dışında herhangi bir kimyasal kullanmıyoruz. Aynı kimyasalı koruyucu amaçlı olarak, pimaş borularda da kullanıyoruz.
Bazı durumlarda tıkanıklığın giderilmesi dışında, pimaş boruların değişmesi gibi bir durumda söz konusu olabiliyor. Bu gibi durumlarda da en az zararla sorunu giderebiliyoruz.