Kırmadan Dökmeden Su Kaçağı Tespiti Nasıl Yapılır?
Tesisatlarda meydana gelen kaçakların bulunması, önceki zamanlarda çok zor bir işti. Kırmadan dökmeden su kaçağı tespiti yapılabilmesi mümkün değildi. Tesisat ustası gelir, deneyimlerine dayanarak, kaçağın yerini tespit etmeye çalışırdı. Ancak küçük bir arıza için birçok alanın kırılması ya da dökülmesi gerekirdi.

kırmadan dökmeden su kaçağı tespiti
Tesisat sektörünün sorunlarından bir tanesi de, ehliyetsiz ve kaçak çalışan kişilerdi. Kendilerine usta diyebilen bu kişiler, deneyimsiz olduklarından dolayı, birçok yere zarar verirler ve çoğu zaman kaçağın olduğu yeri tamir edemeden giderlerdi.
Günümüzde artık bu sorunlar neredeyse bitti diyebiliriz. Hala ehliyetsiz olarak çalışan kişiler olsa da, artık insanlar internet sayesinde oldukça bilinçlendi diyebiliriz. İnsanlar artık araştırma yapmadan, tesisatlarında oluşan sorunlara, ehliyetsiz kişileri yaklaştırmıyorlar.
Günümüzde teknolojinin de gelişmesi ile birlikte, su kaçaklarını noktasal olarak bulan cihazlar geliştirildi. Böylelikle, kırmadan ve dökmeden kaçak tespitleri yapılabildiği gibi, aynı şekilde tesisatlara herhangi bir zarar vermeden tamirat işlemleri de yapılabiliyor.
Su tesisatlarında meydana gelen kaçaklar kolaylıkla gelişmiş cihazlar yardımı ile tespit edilebildiği gibi, atık su tesisatlarında meydana gelen tıkanıklıklarda kolay bir şekilde giderilebiliyor.
Tesisatlarda meydana gelen kaçakların tespiti için genel olarak dört farklı cihaz kullanılmaktadır. Biz bu cihazların özelliklerini ve nasıl kullanıldıklarını sizlere ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.
Kırmadan Dökmeden Su Kaçağı Tespiti Akustik Ses Tespit Cihazı
Tesisatlardaki kaçakları ses yoluyla bulabilen bu cihaz, çok hassas bir kulaklık sistemine sahiptir. Güçlü kulaklığı, dış ortamdaki sesleri izole eder ve tesisat içerisindeki seslere tesisat ustasının odaklanabilmesini sağlar. Cihazın içerisinde bulunan ses algılayıcı detektörler, en küçük sesleri bile algılayabilecek güçtedir.

Akustik Ses Tespit Cihazı
Cihazın kapsama alanı yarım metredir ve yarım metreye kadar olan titreşimleri rahat bir şekilde algılayabilir. Basınca dayalı çalışma prensibine sahip olan bu cihaz 5-6 bar basınca kadar yarım metreye kadar olan mesafelerdeki sesleri ya da titreşimleri algılayabilir. Basınç artırıldığı zaman, kapsama alanı da genişler.
Ancak tesisattan gelen seslerin ve titreşimlerin yorumlanabilmesi ve diğer seslerden ayırt edilebilmesi için, cihazı kullanan kişinin deneyimli olması gerekir. Cihazı satın alan tesisat firmaları, cihazı kullanan personellerine, cihazın eğitimini aldırırlar. Cihazı kullanmasını öğrenen personel, zamanla sesleri de tanıyarak, tecrübe sahibi olur.
Beton, duvar ya da fayans yüzey fark etmeksizin birçok yüzeyde rahatlıkla kullanılabilir bir yapıdadır.
Termal Kamera ile Su Kaçağı Tespit Etme
Askeri amaçla üretilen ve ilk olarak orduda kullanılan termal kamera sistemleri, artık birçok alanda yerini aldı. Son olarak tesisat sektöründe de kullanılmaya başlandı. Termal kameraların tesisat sektörüne yönelik olarak geliştirilmesinden sonra, birçok firma cihazı satın aldı. Günümüzde artık kaçakların tespitinden en çok kullanılan cihazlar arasında yer alıyor.
Kırmadan dökmeden su kaçağı tespiti işlemini oldukça kolay hale getiren bu cihaz, kızılötesi sensörler yardımı ile çalışıyor. Her türlü yüzeyde çalışabilen bu cihazı, yüzeye doğru tuttuğunuzda size yüzeyin arkasını gösteriyor.
Cihazın basit olarak çalışma prensibi bu şekildedir. Cihazın LED ekranında sıcak olan bölgeler kırmızı ile soğuk olan bölgeler ise mavi ile gösteriliyor. Mesela sıcak su tesisatlarında bir kaçak varsa, tesisatta sıcak su varken, soğuk alanlarda kaçak olma ihtimali yüksek oluyor. İşte aynı mantıkla ve tersine olarak, soğuk su tesisatlarında da bir kaçak söz konusu ise cihazın ekranında koyu mavi ya da siyaha yakın bir renkte görünüyor.

Termal kamera ile su kaçağı tespiti
Nemölçer ile su kaçağı tespiti
Çok fazla kullanılmasa da tesisat kaçaklarında kullanılan bir diğer cihaz ise nemölçerdir. Bu cihaz genelde, akustik ses tespit cihazının tespit ettiği kaçakları teyit amacıyla kullanılıyor. Cihaz ne yoğunluğu normalin üstünde olan alanları tespit ediyor.
Genelde gözle görülür bir nem bulunan yüzeylerde, cihazın kullanılmasına gerek yoktur. Ancak tavandan ya da tabandan geçen tesisatlarda eğer bir kaçak söz konusu ise, gözle görülür bir ıslaklık tespit ediliyor.

Nem ölçer cihazı