Kırmadan kanal Açma İşlemi Nasıl Yapılır?
Öncelikle kanal tanımını burada yapmamız gerekiyor. Çünkü birçok kişi pimaş borusu ile kanal borusunu birbirine karıştırıyor. Atıksu kanalı, binanın dışında bulunan ve çapı en az 20 santimetre olan borulara verilen isimdir. Burada pimaş borulardan farkı, binanın dışında bulunması ve yapısının farklı malzemelerden oluşmasıdır. Kırmadan kanal açma işlemini bu bağlamda ele alacağız ve ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağız.
Bina dışında bulunan kanal borularının tıkanması, bina içerisinde bulunan pimaş boruların tıkanmasından daha farklı bir durum barındırır. Düşününki bir dairede meydana gelen tıkanma ile 15 daireden gelen tıkanma arasında büyük bir fark vardır.
Bu yüzden bina dışında meydana gelen tıkanmaların giderilmesi daha güç bir iştir. Genelde tıkanma nedenleri aynı olsa da, dış çevreden gelen tıkanma etmenlerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Bina dışında bulunan rögar kapaklarının zarar görmesi, ya da çeşitli nedenlerden dolayı açılması sonucunda, rögar içerisine yabancı cisimlerin düşmesi olasıdır.
Bina içerisinde bulunan borularda yapılan tıkanıklık giderici işlemler söz konusu olsa da, bina dışında yapılan tıkanıklık giderme işlemlerinde tabidir ki bazı farklılıklar vardır. Mesela bina dışındaki gider borularında meydana gelen tıkanıklıklarda, farklı makineler ve malzemeler kullanılır.
Aynı şekilde görüntüleme yöntemleri de farklıdır ve görüntülemede kullanılan cihazlar da farklıdır. Görüntüleme cihazı olarak yalnızca, robot kullanılır. Oldukça uzun bir kabloya sahip olan bu robot, boru içerisine gönderilerek, tıkanıklık tespit edilir.
Tıkanıklığa neden olan cismin türüne göre, cihazın farklı aparatları kullanılır. Aynı pimaş açma işlemlerinde olduğu gibi, parçalama ve tıkanıklığa neden olan cismi kendisine çekme gibi işlemler yapılır.
Kırmadan kanal açma işleminde kullanılan cihazlar
Görüntüleme amacıyla yalnızca tek bir cihaz kullanılır. Robot olarak adlandırılan bu cihaz, el tipi görüntüleme cihazının büyüğüdür. Farkı ise daha büyük bir boyutta olması ve uzun bir kablo ile birlikte kullanılmasıdır.
Kırmadan kanal açma işleminde kullanılan görüntüleme robotu, kanal borusu içerisinde ilerler ve tıkanıklığın neden ve nereden kaynaklandığını bulmaya çalışır.
Genel olarak yerel yönetimlere bağlı olarak çalışan ekipler tarafından da kullanılan bu cihazlar, son zamanlarda tesisat firmaları tarafından da benimsenmiş ve sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.
Görüntüleme cihazlarının yanı sıra detektörler yardımı ile kontrol kapağının yeri de tespit edilmeye çalışılır. Kontrol kapağının ne olduğunu merak edenler için açıklayalım. Bina etrafına, bina içerisinden gelen atıksuların toplanması için hat döşenir. Bu hatlar birbirlerine rögar denilen ve derinliği 5 metreye kadar değişen yapılar yardımı ile bağlanır. İşte bu rögarların toprak ile buluştuğu girişlere kontrol kapağı adı verilir.
Kontrol kapaklarının yerleştirilme amacı, içerisine birisinin düşmemesi ve güvenlik içindir. Ancak zamanla üzerine toprak gelmesi nedeniyle kapanır ve yeri tam olarak tespit edilemez.
İşte bu kapakların yerinin bulunması, ya görüntüleme robotu yardımı ile ya da detektörler yardımı ile olur.
Görüntüleme işlemin tamamlanıp, kontrol kapağının bulunduğu yer tespit edildikten sonra, sıra gelir tıkanıklığı giderme işlemine…
Kırmadan kanal açma işlemine olanak veren, son sistem tıkanıklık açma robotu ile tıkanıklığa neden olan cisim kısa sürede sistemden uzaklaştırılır. Sonda şeklinde bulunan aparatlar, belli gruplara ayrılan cisimler için özel olarak tasarlanmıştır.
Tıkanıklığa neden olan cismin türüne göre aparat seçilir ve giderme işlemine başlanır. Mesela tıkanıklığa neden olan cisim bir havlu ise ona göre aparat seçilir.
Mutfak giderinden gelen ve aslında atılmaması gereken yemek yağları, kanal borularında birikir ve katı bir tabaka halini alır. Aslında tıkanıklığa en çok neden olan cisimlerden bir tanesidir.
Tıkanıklık robot yardımı ile giderildikten sonra, kanal borusu basınçlı su ile yıkanır. Bu aslında bir tür kontrol işlemidir. Bu sayede kanal boruları tam anlamıyla temizlenmiş olur.
Ayrıca kontrol amacıyla, görüntüleme cihazları tekrar tesisat içerisine gönderilir.