Kırmadan tıkanıklık açma işlemi – Tıkanıklık açan cihazlar
Tıkanıklık açma işlemi artık eskisi gibi kırma ya da dökme olmadan yapılabiliyor. Günümüzde tesisat firmaları tarafından kullanılan gelişmiş cihazlar sayesinde, tıkanıklığın olduğu yerler noktasal olarak tespit edilebiliyor. Biz bu yazımızda, kırmadan tıkanıklık açma işleminin nasıl yapıldığını ve hangi cihazların kullanıldığını açıklayacağız.
Kırmadan tıkanıklık açma nasıl yapılır?
Pimaş borulardan meydana gelen tıkanıklık, atıksu ile ilgilidir. Kanalizasyon sistemine aktarılan atıklar, sisteme gidemeden pimaş borularda tıkanıklığa neden olurlar. Bunun birçok nedeni olsa da, genel olarak insan faktöründen kaynaklandığını söyleyebiliriz. Kırmadan tıkanıklık açma işlemi, pimaş borular üzerinde gerçekleştirilir.
Pimaş borular üretimleri ve yapıları itibariyle hassas bir yapıya sahiptirler. Bu yüzden genel olarak yapıların iç kısımlarında kullanılırlar. 50 milimetreden 150 milimetreye kadar çapa sahiptirler. Binalarda ve iş merkezlerinde sıklıkla kullanılırlar. Pimaş borularında kanalizasyon borularında olduğu gibi akıntının düzgün olması gerekir. İçinde herhangi bir su birikintisinin olmaması gerekir. Dolayısıyla akarı düzgün olan tesisatlarda tıkanma oluşmaz.
Tıkanıklığa neden olan cisimler, bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde tuvalet giderlerine atılabilmektedir. Tuvalet giderlerinde genellikle tuvalet kağıdı ve bazı durumlarda da sert cisimler atılabilmektedir. Sert cisimler çoğu zaman yanlışlıkla tuvalet giderine düşebilir. Bazı tıkanıklık açma işlemlerinde cep telefonu bulunduğu göz önüne alınırsa, ne demek istediğimiz net bir şekilde anlaşılabilir.
Banyo giderlerinde genel olarak sabun birikintileri ve saç yumakları, tıkanıklığa neden olur. Ayrıca eğer genelde banyo alanlarında bulunan çamaşır makinelerinden kaynaklanan tıkanıklıklara da rastlama mümkündür. Genelde kumaşlardan gelen artık tüyler tıkanıklığa neden olur.
Mutfak alanlarında ise bulaşık makinelerinden kaynaklanan tıkanıklıklar meydana gelir. Ayrıca lavabo giderine bilinçsizce dökülen sıvı yağlar, borularda birikerek katı hale gelir ve tıkanıklığa neden olurlar.
Tüm bu tıkanıklık türlerinde açma işlemi genelde tektir ve bazı yöntemlerde kullanılır. Genelde gelişmiş cihazlar ile yapılan tıkanıklık açma işlemi sonrasında, borular yıkanır ve tıkanıklık gidermenin bir tür sağlaması yapılmış olunur.
Kırmadan tıkanıklık açma cihazları
Piyasada en çok kullanılan tıkanıklık açma makinası, Rothenberg adlı markadır. Cihaz iki parçadan oluşur. Gövdesinde bulunan motor ve vakum sistemi, en zor tıkanıklıkların bile giderilmesi için tasarlanmıştır.
20-150 milimetre borulardaki tıkanıklığın giderilmesinde oldukça etkilidir. 50 Hz frekansa sahip olan bu cihaz, 600 Watt motor gücüne sahiptir. Böylelikle yüksek bir güç elde edebilir. 8-22 mm spiral boru aparatlarına sahiptir. 10 metre ile 60 metre uzunluğa kadar olan tıkanıklıkları giderebilir. 20,9 kilogram ağırlığında olan bu cihazı taşımak oldukça kolaydır.
İç alanlarda kullanılabildiği gibi dış alanlarda da kullanılabilir. Spiral ucunda bulunan fırça, saat yönünde belirli bir hızda döner ve boru içerisindeki pislikleri kendisine çeker.
Spiral boruların ucunda bulunan aparatlar, çeşitli tıkanıklık türleri için özel olarak tasarlanmışlardır. Neredeyse birçok tıkanıklık için bir aparat bulunur.
Kırmadan tıkanıklık açma işlemi bu cihaz ile kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Banyo, tuvalet, mutfak, çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi giderlerinden spiral boru yerleştirilir. Tıkanıklığın türüne göre spiral borunun ucuna uygun olan aparat takılır. Daha sonrasında tıkanıklık giderilir. Tıkanıklık giderildikten sonra ise basınçlı su sağlayan başka bir makine ile tesisata basınçlı su verilir. Burada amaç, boru içerisinde tıkanıklığa neden olabilecek, herhangi bir kalıntı bırakmamaktır.
Dış mekanlardaki borularda ise aynı cihaz kullanılır. Ancak dış mekanlardan kastımız, bina etrafında bulunan borulardır.
Tabi burada önemli olan tıkanıklığı tam olarak tespit edebilmektir.
Tıkanıklıklar nasıl tespit edilir?
Tıkanıklık tespit etme işlemi için de değişik özelliklere sahip olan cihazlar kullanılır. Robot kamera bunlardan bir tanesidir.
Spiral boru üzerinde bulunan kamera sistemi ile görüntüleme rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Kamera etrafında bulunan aydınlatma sistemi ile de net bir görüntü elde edebilmek mümkündür.
Bina içlerinde ise el tipi kamera sistemleri kullanılır. El tipi kameralar küçük çaptaki borularda rahat bir şekilde kullanılabilirler.
Sonuç olarak, tıkanıklık açma işlemi kırmadan ve dökmeden öncelikle tespit işlemi yapılarak ve daha sonrasında cihaz vasıtası ile tıkanıklık giderilerek, kolaylıkla ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.