Koku tespiti Ankara ilinde ve profesyonel bir anlayış
İnşaat tamamlandıktan sonra, tesisat muayenesi yapılır. Muayene ise sisteme basınçlı su verilerek yapılır. Basınçlı su verilmesi sonucunda, sistemde çatlak ya da kaçak varsa ortaya çıkar. Aynı yöntem koku tespiti Ankara ilinde ve diğer illerde de yapılır.
Koku tespiti nasıl yapılır sorusunu iki şekilde cevaplayabiliriz. İnşaatlardaki biten tesisatlarda kontrol yapmak amacıyla basınçlı su verildiğini söylemiştik. Dairelerdeki su kaçaklarını ya da koku kaçaklarını tespit etmek için de aynı yöntem kullanılır. Bir diğer yöntem ise sisteme duman vermektir.
Ne alakası var dediğinizi duyar gibiyiz!
Mantık şöyle işliyor. Eğer tesisatta herhangi bir çatlak ya da kırık bir yer varsa, duman ya da basınçlı su bunu hemen ortaya çıkarıyor. Mesela mutfak lavabosundan kötü koku gelip gelmediğini anlayabilmek için, lavabonun gider borusuna duman veren bir cihaz bağlanıyor. Cihaz sisteme duman verdikçe, süzgeç ya da borunun yüzeyde kalan bağlantıları kontrol ediliyor. Buralardan duman çıktığı zaman, sistemde bir kaçak olduğu anlaşılıyor. Kaçak demek aynı zamanda bu kaçaklardan kötü koku gelmesi demek.
Zaten ortamda kötü koku olduğu hemen hissedilebiliyor. Ancak tam olarak nerden geldiği bilinmiyor. İşte cihazlarla yapılan kontrollerin amacı, kötü kokunun kaynağını tespit edebilmektir.
Basınçlı su yöntemi genelde yüzeyde kalan borularda işe yarıyor. Aslında en güvenli yöntemin, dumanla muayene yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Sisteme verilen duman süzgeçlerden dışarı doğru çıkar. Bazen de lavaboların hemen altında bulunan spiral borulardan dışarı doğru çıkar. Bağlantı yerlerinde de sıklıkla duman çıktığı görülebilir.
Dumanın nerden çıktığına göre de tamirat işlemleri yapılır. Mesela bağlantı yerlerinde çıkıyorsa, bu kısımlar ya güçlendirilir, ya da değiştirilir.
Cihazla koku tespiti
Koku tespitinin nasıl yapıldığını anlattık, ancak biraz daha detay vermek gerekiyor. Cihazla koku tespiti yapılırken, sisteme duman verildiğini söylemiştik.
Peki ama duman vermenin mantığı nedir?
Bu soruyu, pimaş boruların özelliğini anlatarak cevaplayabiliriz. Pimaş borular aynı zamanda bir tür odaklama elemanıdır. Yani belirli bir basınçta hava ya da su verildiğinde, borular bu hava ve suyu daha fazla bir etkiyle dışarı doğru fırlatacaktır.
Aynı durum koku için de geçerlidir. Koku gelen pimaş boruyu yüzünüze doğru tuttuğunuzda, yüzüne kötü kokunun bir hava dalgası şeklinde çarptığını görebilirsiniz.
Borunun hammaddesi olan plastik ile borunun içindeki koku birleşince, ortaya tahammül edilmesi zor bir koku birleşimi çıkar.
Koku tespiti cihazı
Yukarıda bahsettiğimiz pimaş boruların bu özelliği, koku tespiti cihazı kullanılarak aynı zamanda kötü kokunun kaynağının da bulunmasını sağlar. Pimaş boru sistemine cihaz ile duman verildiğinde, kötü kokunun çıktığı noktadan, dumanın çıktığını görebilirsiniz.
Öyle ki sisteme verilen duman, yatak odasının kapı aralarından bile çıkabilir. Evet oldukça şaşırtıcı bir durum.
Koku tespiti, kötü kokunun nedenleri
Pimaş borularında yapılan imalat hatalarından dolayı, kötü koku durumu ortaya çıkmaktadır. Koku tespiti yapılırken, öncelikle bu tür imalat hatalarının olup olmadığı ile ilgili bilgi alınır.
Pimaş boruların birleşim yerlerinde koba adı verilen bir conta kullanılır. Bu conta bir tür sızdırmazlık contasıdır. Bu conta kullanılmadığı zaman, kötü koku sorunu ortaya çıkar.
Bir diğer kötü koku nedeni ise boruların yanlış bir şekilde montajının yapılması. Boruların döşenmesi sırasında yapılan montaj hatalarından dolayı, sızdırmazlık özelliği ortadan kalkıyor. Genel olarak boruların birleşim yerlerinde bu tür hatalar yapılıyor. Boru tam olarak sabitlenmediği zaman montaj hatasından bahsedebiliriz.
Banyo koku tespiti
Birçok kişinin banyosunda klozet bulunuyor. Klozetlerin montajı oldukça önemli. Öyle ki montaj hatasından dolayı, kötü kokuya neden olabilecek durumlar meydana geliyor.
Banyo koku tespiti yapılırken, klozetin durumu da göz önünde bulunduruluyor.
Banyodan gelen lağım kokusu nasıl giderilir
Klozetin altında eksantrik adı denilen bir parça var. Bu parça, pimaş boru ile klozetin arasında bir köprü görevi görüyor. Geçiş parçası olan eksantrik montajı yanlış yapıldığında, klozet sabit kalamıyor. Bir diğer neden de, klozet montajı yapıldıktan sonra etrafının, silikon ile sabitlenmemesi.
Banyodan gelen lağım kokusu nasıl giderilir sorusunu yanıtlamaya devam edelim.
Banyolarda bulunan yer süzgeçleri, genelde su hazneli olarak bulunur. Bu haznelerde, pimaş borulardan kaynaklı hatalardan dolayı su kalmayabilir. Yani borulardan gelen kötü koku, aynı zamanda süzgeç haznelerindeki suyu da buharlaştırıyor. Böylece su engeli ortadan kalkıyor ve kötü koku, tüm banyoyu kaplıyor.
Kötü koku tespit edildiğinde, basmalı süzgeç adı verilen bir aparat kullanılarak, sorun çözülebiliyor. Susuz süzgeç ya koku geçirmeyen süzgeç olarak da adlandırılıyor.
Kötü kokunun nedenlerinden birisi de borularda su kalmaması, kanalizasyon borularında bir miktar su olması gerekir. Bazı nedenlerden dolayı su buharlaşır ve borularda su kalmayabilir. Aslında tıkanıklıkların bu duruma neden olduğunu söyleyebiliriz.
Banyo ve tuvaletlerdeki pimaş boruların devamı, havalandırma şaftlarında bitiyor. Yani havalandırma şaftlarından çatıya kadar pimaş borular devam ettiriliyor. Bunun nedeni borularda meydana gelen kötü kokuların, çatıdaki açık alan yardımıyla, en azından bir kısmının bertaraf edilmesidir.