Koku tespiti Ankara, Koku tespiti nasıl yapılır?
Kötü koku; ev, ofis, kurum ve kuruluşlarda en büyük sorunlardan bir tanesidir. Koku tespiti Ankara ilinde değil, diğer illerde de sıklıkla karşılaşılan bir sorun.
Sıcak aylarda kötü kokular daha fazla hissedilir. Tuvaletlerde meydana gelen kokuların bazı nedenleri vardır.
Nedenlerden bir tanesi, pimaş borularda meydana gelen tıkanıklıktır. Diğer bir neden ise tuvalet taşlarının yanlış imalatından kaynaklı nedendir. Tuvalet taşları tam olarak yerleştirilemediğinde aralarda boşluklar kalır. Bu boşluklardan da kötü kokular yayılır ve ortamı tamamen kaplar.
Tuvalet deliklerinin açık olması da kokunun nedenlerinden bir tanesidir. Tuvalet deliklerine koyulacak olan kapanlar ile bu sorun kolaylıkla giderilebilir.
Tuvalet taşlarının altında, S adı verilen bir boru bulunur. Bu borunun düzgün bir şekilde yerleştirilmemesi de bazı sorunlara neden olur. Bu sorunlardan bir tanesi de kötü koku sorunudur. Bazı durumlarda ise S borularının içinde su kalmayabilir. Bu durum da kötü kokuya neden olur.
Banyo alanlarında bulunan klozetlerin, bağlantı elemanlarının da doğru bir şekilde yerleştirilmemesi de klozetin gevşek olmasına ve bu durum da kötü kokuya neden olur. Klozetler ile zemin arasında kalan boşlukların, silikon ve benzeri yapı ürünleri ile yapıştırılması ve doldurulması gerekir.
Banyo koku tespiti
Banyo ve tuvalet gibi alanlarda koku tespiti, gider borusuna verilen duman ile yapılır. Dumanın süzgeçten çıkması durumunda, kötü koku tespiti yapılmış olur.
Banyo koku tespiti yapılırken, diğer odalar da kontrol edilir. Çünkü sisteme duman verildiği zaman, yalnızca banyo ya da tuvalet süzgeçlerinden duman çıkmaz.
Odaların kapı aralarından ya da havalandırma boşluklarındaki pimaş borulardan da duman çıktığı görülebilir. Dumanın nereden çıktığına göre, kötü kokunun giderilmesi adına önlem alınır ya da işlem yapılır.
Eğer sorun pimaş borularda ise tamir edilmeleri ya da değiştirilmeleri gerekebilir. Eğer sorun süzgeçlerden kaynaklanıyorsa, su hazneli ya da susuz süzgeç adı verilen süzgeçler ile eskileri değiştirilir.
Cihazla koku tespiti
Burada önemli olan kötü kokuların kaynağını bulmaktır. Yüzeysel olarak kötü kokular, birçok yerden gelebilir. Mesela; banyodan, tuvaletten, mutfaktan ya da havalandırma boşluklarından gelebilir.
Cihazla koku tespiti yapılmasının nedeni, kokunun kaynağının tam olarak belirlenmesi ve ona göre çözüm üretilmesidir.
Alt kattaki komşudan ya da üst kattaki komşudan da kötü koku gelebilir. Komşularınızın tuvalet ya da banyo giderlerinde sorun olabilir. Bina etrafında bulunan kanalizasyon sisteminin arızalanması durumunda da kötü koku sorunu oluşabilir.
Görüldüğü üzere kötü kokunun birden fazla nedeni olabilir. Biz elimizdeki gelişmiş cihazlar ile kokunun kaynağını tam olarak tespit edip, ona göre bir çözüm yolu üretiyoruz.
Fosseptik çukuru kokusu nasıl önlenir
Büyük şehirlerde pek kalmasa da, kanalizasyon sisteminin ulaşamadığı mahallelerde, hala fosseptik çukurları kullanılmaktadır. Özellikle yerleşim yerine uzak olan bölgelerde. Kırsal kesimlerde fosseptik çukurlarının daha sık kullanıldığını söyleyebiliriz.
Fosseptik çukuru iki ya da üç gözlü olarak tasarlanır. Burada biriken atıkların bir kısmı, bazı bakteriler tarafından bertaraf edilir. Bu işleme biyolojik arıtma adı verilir. Katı olan cisimler alt tarafa çökelir. Geriye kalan pissu, vidanjör adı verilen kamyonlar tarafından boşaltılır. Vidanjörler, üstlerinde çelikten bir depo bulunan araçlardır. Depoya bağlı olarak çalışan hortumla, fosseptik çukurlarından pissu bu depoya doğru çekilir.
Betondan inşa edilen fosseptik çukurunda bir giriş ve bir de çıkış bulunur. Çıkış bölümü körlenmiştir. Çıkış bölümünün körlenmesinin nedeni, daha sonra bu yapının bir baca gibi kullanılmasını sağlamak içindir. Yani baca olarak kullanılacağı zaman, körlenen kısım açılır ve kanalizasyon sisteminin devam eden bacasına bağlanır.
Fosseptik çukurlarında da kötü koku problemi vardır. Fosseptik çukuru kokusu, çukurda sızma olduğu zaman ortaya çıkan bir durumdur. Son derece ağır bir koku söz konusudur. Bu yüzden mümkün olduğu kadar yapıda uzakta bir yere inşa edilir.
Ancak yine de sağlık açısından tehlike arz ettiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden düzenli olarak çukurların vidanjörler tarafından boşaltılması gerekir.
Kokuyu gidermek adına da bazı kimyasallar kullanılır. Ancak bu geçici bir çözümdür. Zaten birçok sorunu olduğu için sık kullanılan bir sistem değildir.
Logar kokusu ÅŸikayet
Logar bina etraflarında bulunan kanalizasyon sistemidir. Bina etrafında yeterli miktarda baca yerleştirilir ve bu bacalar birbirlerine, borular yardımı ile bağlanır. Logar dediğimiz aslında, kanalizasyon bacalarıdır. Bu bacaların ortalama olarak 1.5 metreden başlayan ve 4 metreye kadar çıkan derinlikleri vardır.
Yönetmeliğe göre 5 metreden daha derin bacalar inşa edilmez. Nedeni ise oksijenin azalması ve metan gazının miktarının artmasıdır. Yani buraya muayene için inen birisi için tehlike arz eder.
Logar kokusu şikayet durumları, bacaların kapaklarında meydana gelen kırılma ya da çatlamalar sonucu olabilir. Genelde baca kapakları betondan yapılır ve zamanla kırılabilir ya da çatlayabilir.
Borularda meydana gelen tıkanmalar sonucunda da kötü koku meydana gelebilir. Koku tüm binayı etkisi altına alır ve oldukça rahatsız edicidir.