Kombi çalışıyor petekler ısınmıyor
Bu yazımızda sizlere, peteklerden kaynaklanan ısınma sorunlarından bahsedeceğiz. Ayrıca peteklerin ısınmamasının nedenlerini ve çözüm yollarını anlatacağız. Kombi çalışıyor petekler ısınmıyor sorunu hakkında yazımızın sonunda bilgilenmiş olacaksınız.
Hepimizin karşılaştığı sorunlardan bir tanesi, kombi cihazı çalıştığı halde evin ya da odalardan bir tanesinin, ısınmaması sorunudur. Oysa ki kombi cihazının bakımı yeni yapılmıştır ve tam olarak çalışması beklenmektedir. Aslına bakarsanız, kombi cihazınızda bir sorun yoktur. Sorun peteklerde ya da ısıtma tesisatlarındadır.
Kombi çalışıyor petekler ısınmıyor – Petekler neden ısınmaz?
Peteklerdeki sorunları anlatabilmek için petek temizliğinden bahsetmek gerekir. Genelde ısıtma tesisatlarında ve peteklerde zamanla tıkanıklıklar meydana gelir. Bu tıkanıklıkların nedeni, suyun aşındırıcı gücüdür.
Suyun aşındırıcı gücü, boru ya da petek içerisindeki temas ettiği yüzeylerdeki parçaları aşındırır ve koparır. Bu parçalar; conta, metal, plastik, pas, çamur gibi parçalardır. Bu parçalar zamanla petek diplerinde birikirler. Bazı durumlarda ise tesisatın son kısımlarında birikirler.
Her ne kadar bu pisliklerin bir kısmı, banyoda bulunan gider borusundan tahliye edilebilirse de, tam olarak temizlenmesi için gelişmiş cihazlara ve yöntemlere ihtiyaç vardır.
Tesisatta ya da petek içlerinde biriken pislikler, sıcak suyun sirkülasyonunu yavaşlatır. Kısmi ya da tamamen peteklerin ya da tesisat borularının ısınmasını ve içinde bulunduğu alanı ısıtmasını engeller.
Tesisat ya da peteklerin ısınmamasının nedenlerinden bir tanesi de kireçtir. Bildiğiniz üzere şehir şebekelerinde kirecin etkisini azaltmak için klor kullanılır. Ayrıca klor, suyu temizleme özelliğine de sahiptir. Ancak sudaki klor, kirecin etkisini tam olarak engelleyemez. Az bir miktar da olsa, şehir şebekesindeki sudan kireç gelmeye devam eder.
Bu kireç parçaları zamanla, tesisat yüzeyine yapışır ve burada bir tabaka oluştururlar. İşte bu tabaka, tesisat borusunda olduğu gibi, petek yüzeylerinde de etkilidir. Kireç tabakaları, tesisat borularının ve peteklerin dışarıya ısı vermesini engeller.
Bazı durumlarda ise tesisata ya da peteklere az su gelmesi, odanın ısınmamasının nedenidir. Bu durumun nedeni, tesisatta olan bir kaçak olabilir. Bazen de kombi basıncının düşük olmasından kaynaklanır. Eğer sorun kombi basıncında ise kombinin altında bulunan su vanasını açın ve basıncı artırın. Basıncın en az 1.5 bar olması gerekir.
Eğer sorun tesisattaki sızıntıdan kaynaklanıyorsa o zaman, uzman bir tesisat firmasından yardım almanız gerekir. Tesisat firması gelişmiş cihazlar ile sızıntının yerini bulacak ve kırma ya da dökme olmadan, sızıntıyı giderecektir.
Siz kombinin ayarını biraz daha fazla açarak, ısınmaya çalışırsınız. Oysa ki petekler ya da ısıtma tesisatı temizlenmeden ısınmanızın imkanı yoktur.
Petekler nasıl temizlenir?
Petek temizlemede gelişmiş cihazlar kullanılsa da, iki yöntemden bahsetmek mümkündür. Bu yöntemlerden bir tanesi kimyasal ile yapılır. Diğeri ise basınçlı su ve hava ile yapılır. Biz burada her iki yöntemi de ayrıntısı ile anlatacağız. Ancak öncelikle, kombi çalışıyor petekler ısınmıyor sorununu geçici olarak nasıl çözebilirsiniz, bundan bahsedeceğiz.
Kombi çalıştığı halde petekleriniz ya da tesisatlarınız, ortama ısı vermiyorsa, aşağıdakileri deneyebilirsiniz:
- Peteklerde ya da tesisatlarda hava var ise peteklerin havasını almalısınız. Her bir petek için aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz. Peteklerin üzerinde bulunan pirinç vanaları açarak, peteklerin havasını alabilirsiniz.
- Banyo alanlarında bulunan giderden, petek ve tesisat içerisinde bulunan pissuyu atabilirsiniz. Bunun için öncelikle kombi cihazınızın kapalı olması gerekir. Daha sonrasında, banyonun gider vanasını açarak tüm pissuyu tahliye edebilirsiniz. Kombinin altında bulunan giriş vanasını açarak, tesisata tekrardan su doldurmanız gerekir. Kombi cihazı altında bulunan basınç göstergesinin 1.5 bar olması gerekir. Bu basınç değerinden yukarı olacak şekilde su basıncını artırmayın.
Yukarıda saydıklarımızın dışında, kombinin basınç değerini de kontrol edebilirsiniz. Basınç değeri yüksek olduğunda, tam olarak ısınma sağlanamayabilir.
Ayrıca binanızın ya da dairenizin ısı yalıtımlı olması gerekir. Isı yalıtımı olmadığında, kombi cihazının ayarını artırmak zorunda kalırsınız ve bu da yüksek fatura ödemenize neden olabilir.
Kimyasal ile petek temizleme
Uzman tesisat firmaları, ellerinde bulunan özel kimyasal maddeler ile temizlik yaparlar. Aslında bu kimyasallar, iki yönlü kullanılır. Temizleme fonksiyonu olduğu kadar, koruyucu özelliğe de sahiptir. Kimyasal ile temizleme, özel olarak tesisatçılarda bulunan cihazlar yardımı ile yapılır. Bu cihazın gövdesi bir depodur. Bu deponun içine su ile karıştırılan kimyasal eklenir.
Cihazda üç adet hortum bulunur. Bu hortumlardan bir tanesi, peteklerde bulunan vana girişlerine bağlanır. Diğer hortum ise drenaj hortumudur ve genelde tuvalet alanlarına yerleştirilir. Diğer hortum ise temiz su tesisatına bağlanır.
Kimyasal böylelikle petek içerisindeki tortuları ve kalıntıları temizler. İkinci bir işlem olarak da durulama yapılır. Durulama işleminde ise kalıntılar tamamen temizlenmiş olur.
Basınçlı su ve hava ile petek temizleme
Aslında en sağlıklı yol budur diyebiliriz. Nedeni ise çevreye zarar vermeden petekleri temizlemesidir. Basınçlı su ve hava yönteminde de aynı cihaz kullanılır. Cihazın deposunda bu defa kimyasal yerine su vardır.
Su hava ile karıştırılarak ve cihazın da yardımı ile basınçlı hale getirilir. Her bir petek için işlemler ayrıca tekrarlanır. Basınçlı su ve hava petek içerisinde ne kadar pislik ve kalıntı varsa temizler. Ayrıca durulama işlemi bu yöntemde de tekrarlanır.
Bu yöntemden sonra tesisata ve peteklere koruyucu kimyasal verilir. Bu kimyasal, 2 yıl boyunca koruma sağlar.
Kombi çalışıyor petekler ısınmıyor sorununun çözümü için yukarıda saydığımız yöntemler kullanılır. Bu yöntemler sayesinde, peteklerinizden ve kombilerinizden tam verim alabilirsiniz.