Kombi su basıncı nasıl artırılır? – Basınç artırma yolları
Kombi, ısınmanın en kolay yoludur. Kombi gerektiği gibi kullanıldığında hem doğalgaz tasarrufu sağlanır hem de arıza durumlarının önüne geçilmiş olur. Kombi su basıncı nasıl artırılır? sorusu kombi ile ilgili en sık sorulan sorulardan biridir.
Kombi Su Basıncı Nasıl Artırılır? — Kombi Su Basıncı Normal Değeri
Kombi su basıncı göstergesi güncel su basıncı değerini takip etmeyi sağlar. Kombi su basıncı değeri 1,5 bar değeri seviyesinde olmalıdır. Suyun eksik olması da fazla olması da sıkıntı oluşturabilir. Su basınç değeri 0,5 değerinin altında ise arıza lambası yanmaya başlar. Bu durumda acil olarak su takviyesi yapmalısınız. Bazı durumlarda kombi su basıncı değeri 2 değerine kadar yükselebilir.
Bu durum normal kabul edilir. Ancak kombi su basıncı değerini 3 ya da 4 değerlerinde gösteriyor ise genleşme tankında sorun var demektir. Bu da havasının azaldığını ve hava eklenmesi gerektiğini gösterir. Su basıncı oranı 3 ya da 4 değerlerinde kaldığında kombi fazla suyu tahliye eder. Bunu kombinin altından gelen su ile anlayabilirsiniz.
Kombi su basıncı nasıl artırılır? Sorusunun cevaplarından bir tanesi budur diyebiliriz.
Kombi Basıncı Neden Düşer?
Kombi su seviyesinin birkaç ayda bir düşmesi olağan bir durum kabul edilir. Kombinin üzerindeki elektronik veya analog bar göstergesi 1,5-2 bar arasında olmalıdır. Kombi, içinde bulunan suyun eşanjörden geçerek ısınması ve sisteme gönderilmesi ile çalışır.
Kombideki su 1,5 barın altına düştüğünde kombi pompası daha çok çalışıp sirkülasyonu sağlar. Bu da doğalgaz sarfiyatını artırır ve ısı verimli olmaz. Kombi su basıncının 1 barın çok az üstünde olması durumunda kombiyi su basmadan da kullanmaya devam edebilirsiniz. Aynı şekilde 2 barın biraz üstünde olması durumunda da yüksek basıncı düşürmenize gerek yoktur.
Kombinin su basıncı günlük olarak düşüyorsa eşanjörde ufak bir çatlak oluşmuş olabilir. Ancak çatlaktan çıkan su buharlaştığı için bunu fark etmek zordur. Basınç düşmesi sıklıkla oluyorsa, tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olabilir. Çünkü tesisattaki ufak bir çatlak bile kombi su basıncının düşmesine yol açabilir. Isıtma sistemindeki basınç, temiz su basıncından çok düşük olduğundan fark etmenin tek yolu bar göstergesidir. Kendi imkânlarınız sorunun kaynağını ve çözümünü bulmak için yetersiz kaldığında termal kamera kullanan su tesisatçısından yardım almalısınız.
Kombiye Su Basma Nasıl Yapılır?
Kombi suyu azaldığında ve hata mesajını aldığınızda kombinin zarar göreceğinden endişe etmenize gerek yoktur. Yapılması gereken kombiye su takviyesi yapmak ve yeniden çalıştırmaktır. Kombiye su basmak için doldurma musluğunun hangisi olduğunu bilmeniz gerekir.
Genellikle doldurma musluğu ile 3 bar emniyet ventili karıştırılır ve emniyet ventili açılır. Bu da emniyet ventilinin bozulmasına neden olur. Kombinin ön kısmını elinizle yokladığınızda su takviye vanasını (genellikle sağ tarafta mavi renktedir) bulabilirsiniz.
Bazı kombilerin vanası kombi içine gömülü olduğu için takviye vanasının açılabilmesi vananın çekilmesini gerektirebilir. Takviye vanasını saat yönünün tersine çevirerek açmalısınız. Kombi bar göstergesi 1,5 – 2 olana kadar su takviye vanasını açık bırakmalısınız. Su basıncını 1,5 e getirdiğiniz halde basınç düşmeye devam ediyor ise genleşme tankı arızalıdır ya da kaçak vardır.
Kombi Markalarının Basınç Düşüklüğü Arıza Kodları
Kombilerin subasma gerektiren hata kodları aşağıdaki gibidir.
- Falke ve Lambert kombi E-10
- Vaillant marka kombi F-22
- Süsler marka kombi E-1
- Protherm marka kombinin panther modeli F-0; leopard modeli F-10
- Maktek marka kombi E-04
- İmmergas 10
- Ferroli F-37
- C.A marka kombinin dijital modeli P-1; confeo modeli 40
- Demirdöküm kombi aden led ışıklı modeli 60; solaris modeli F-0; kalistro modeli F-7
- Buderus kombi U052 modeli 2-E
- Baymaks kombi Baxi Luna 3 modeli E-119; baxi luna anolog 60; brötje star extra modeli 10-E; eco 4 modeli E-10; eco 5 modeli E-10
- Baykan kombi led ışıklı modeli Led 50;dijital ekranlı modeli E-08
- Ariston kombi Egıs modeli 40-50 alev ışığı
- Airfel kombi Digifel modeli LP; Compi modeli 50 ışığı; AC BC 24 modelleri E-04
- Alorco kombi Süper Comfort modeli 0.4
Kombi Su Basıncı Neden Yükselir?
Kombi basıncının yükselmesi pek sık karşılaşılan durum olmamakla birlikte kombiye su aktarımını sağlayan ufak vana iyi sıkılmadığında olur. Kombi su basıncının yükselmesi ciddi olumsuzluklara yol açabilir. Bu duruma kombilerin güvenlik sistemi engel olur. Basınç 3 barın üstüne çıktığında yapılması gereken vanayı sıkmaktır. Aksi halde kombi fazla suyu tahliye edecektir. Kombiden su sızıntısı olmasının diğer sebepleri kombi tesisat hattındaki su kaçağı, boruların ek yerlerindeki contaların eskimesi ve yerinden çıkması olabilir.
Özellikle soğuk kış aylarında kombi sıkıntı yaratabilir, fazla fatura ve az ısınma sorunu ortaya çıkabilir. Bunun yaşanmaması için kombinizin bakımını her yıl düzenli olarak yaptırmalısınız. Kombi bakımı ertelenmemelidir. Kombi çeşidi bacalı ise baca çekiş kontrolü 6 ayda bir kontrolü yaptırılmalıdır. Kombi basıncı düştü ve kombi su basıncını nasıl artırabilirim gibi sorularınız var ise ve çözüm sağlayamadıysanız /iletisim/ linkini tıklayın, çözümü biz size sunalım.