Lağım Açma Konusunda Detay Bilgiler – Lağım açma ile ilgili herÅŸey
Tüm yerleşim yerlerinde, tesisat sistemleri sayesinde giderlerin izlediği kanallar vardır. Bu kanallar ile gerektiğinde lağım açma, tıkanan giderlere müdahale etme, atıkların ve atık suyun yaşadığımız alanlardan uzaklaştırılarak şehrin dışındaki alanlarda toplanması gibi durumları sağlayan kanalizasyon sistemleri vardır. Bizler günlük yaşamda bu konularla pek ilgilenmeyiz. Sistem kendi akışında çalışır ve bu giderler vasıtasıyla bizden süratle uzaklaşırlar.
Yaşamın bir parçası olan bu durum, giderlerde bir aksama, tıkanma ya da başka arızalar olduğunda gün yüzüne çıkar. Karşılaşmak istemediğimiz bir durumdur. İhtiyaca binaen arıza durumunda aksama yaşarız ve kötü koku ya da görüntü gibi istemediğimiz sonuçlara maruz kalabiliriz.
Lağım Açma İşlemi Nereden Başlar
Öncelikle lağım dediğimiz konu, bina etrafında olan pissu giderleridir. Pimaş dediğimiz sert plastik malzemeden yapılmış çapları 20 cm lik borulardır. Bu borular, rögar bacası ile birbirlerine bağlıdırlar. Bir arıza durumunda çapı 80 cm genişliğindeki ve dış çapı 1 m olan rögar bacalarından borulara müdahale edilmektedir.
Bina etrafındaki rögar bacaları, üzerini toprak örtmesi gibi nedenlerden dolayı bazen bulunamaz. Bu durumda yer tespiti için metal detektör kullanılır.
Lağım Borusu Açma Yöntemleri
Bacanın yeri tespit edildikten sonra, kameralı robotlar, baca içerisinden borulara gönderilir. Karanlık olan bu ortamın aydınlatılması için kamerada led ampul kullanılır. Aydınlatılan borular içerisinde robotun ilerlemesini takip eden kişi, robotun yönünü kumanda eder. Robotun kablosu oldukça uzundur.
Tıkanmayı tespit ettiğinde robot durur. Ekrana yansıyan görüntülerden tıkanıklığın türü ve nasıl bir yöntem ile giderileceğine karar verilir. Ucunda sonda takılı olan cihaz ile tıkanıklığa sebep olan cisimlerin parçalanması sağlanır. Bu cihaz hızla dönerek cisimleri çok küçük parçalara ayırır. Bu yöntemde basınçlı suda kullanılır. Borudaki cisimlerin parçalanması bu işin bitmesi için yeterli değildir. Basınçlı su ile borunun içi temizlenmelidir.
Kimyasal ile tıkanıklığın açılmasını sağlamakta birer yöntemdir. Bilindiği gibi bu işler için piyasada bulunan çok fazla kimyasal ürünler bulunmaktadır. İçerdikleri bileşenler ile cisimlerin erimesini sağlarlar. Çok sert olan cisimler için kullanılmaz. Bu işlem sonrasında da boru içi tazyikli su ile temizlenmelidir.
Lağım açma konusunda yardım almak için uygun tesisatçıya karar vermek gerekir. Uygunluktan kastımız, gereksiz kırıp dökmeden gider tespiti yapabilecek, bu işlemlere uygun teçhizat ile çalışan servisler olmalıdır. Bazı tesisatçıların kameralı görüntü alma ve robot ile açma işlemini yapabilecek donanımları henüz yoktur. Kırıp dökerek açığa çıkan borular üzerinde çalışarak sonuca ulaşmaya çalışırlar ve verim almak oldukça zordur.
Kullanım Hataları Ve Tıkanan Lağım Borusu
Lağım boruları yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, banyo, küvet, mutfak lavabosu, duş gibi kullanım alanlarımızın, bataryalardan kanalizasyona bağlanarak, pis suların bina dışındaki ana su borusuna iletildiği boru hatlarıdır. Lağım borularındaki tıkanmaların en büyük sebebi de kullanım hatalarıdır.
Tuvaletlere atılan ıslak mendil, fazlaca tuvalet kâğıtları, bez, plastik sert cisimler ve poşetler zamanla boruda birikerek önce suyun akışını yavaşlatır ardından da tıkanma gerçekleşir. Büyük bir tıkanma genelde aniden değil zaman içerisinde suyun gidişatındaki aksamalarla kendini belli etmeye başlar. Zamanında önlem almak, tıkanıklığın daha da büyümesine engel olur ve daha kolay çözülür. İhmal edilen tıkanıklar arttıkça, giderin temizlenmesi de daha zahmetli olabilmektedir.
Lağım Çukurundaki Tıkanmalar
Giderlerin tıkanması ve atık giderlerin geri tepmesi, oluşan taşma ve kötü koku gibi sorunlarla karşılaştığımızda genelde aklımıza ilk gelenler gider borularına sıkışmış cisimlerin varlığıdır. Bu cisimleri kimyasal yollar ile veya robot cihazlar ile parçalayıp tıkanıklığın açılabilirliğinden bahsetmiştik. Ancak bunun dışında, kanal borularında meydana gelmiş olan bir kırılma da, lağım çukurunda biriken atıklara neden olur. Bu durumdan da en çok binanın en alt katı zarar görmektedir.
Çukurda biriken su zamanla kanal duvarında çürümelere neden olmaktadır. Bu tarz durumların geç anlaşılması ve zamanında müdahale edilmemesi gibi durumlar, dönüşü olmayan zararlara yol açmaktadır.
Kanalların dolması nedeniyle oluşan tıkanmalarda, giderlere yapılan robot cihazlı müdahaleler ile borunun tam anlamıyla temizliği sağlansa da, lağım çukurundaki tıkanıklık giderilmediği sürece tıkanmalar devam edecektir. Temelden binaya zarar verecek olan bu durumu tesisatçının tespit etmesi gerekir.
Durum tespiti için kanalizasyon kapağı açılarak suyun akışına bakılmalıdır. Kanalda su akışı yok ve boş ise tıkanıklık muhtemelen gelen boru hattındadır. Tıkanıklık açmak için yapılacak müdahale de bu gider boruları üzerinden kanalizasyona doğru yönlendirilerek gerçekleştirilir. Kanal temizliği konusunda tesisatçılarında çaresiz kaldığı durumlar yaşanabilir. Yerel belediye hizmetleri Lağım açma konusunda yardımcı olmaktadır.
Acemi ve bilinçsizce yapılan kanal açma operasyonları, büyük sıkıntılara yol açar. Maliyet açısından da zaman açısından da zararla sonuçlanır. İşinde profesyonel ustalar tıkanıklığın sebep olduğu alanı tespit ederken kullandıkları cihazlarında yardımıyla çabuk yol alırlar. Adeta karmaşık bir labirent ortamı olan kanallardaki durum işinde uzman kişilerce şeffaf bir şekilde belirlenerek sorunun çözümü için gereken adımlar uygulanır.