Lavabo gider tıkanıklığı – Lavabo tıkandı su gitmiyor
Mutfak ve banyo alanında bulunan lavabolarda sıklıkla tıkanıklıklar yaşanır. Genelde lavaboya atılmaması gereken nesnelerin atılması ile birlikte tıkanma olayı yaşanır. Tıkanıklığın boyutunu, lavabodan giden suya bakarak söylemek mümkündür. Lavabo gider tıkanıklığı için evde uygulanan yöntemler, bir yere kadar etkilidir.
Lavabo tıkandı su gitmiyor sorununa nasıl çözümler uygulandığını bu yazımızda ele alacağız. Ayrıca bireysel olarak neler yapılabileceğinden bu yazıda bahsedeceğiz.
Lavabo gider tıkanıklığı – Lavabo tıkanıklığı nasıl açılır
Mutfak lavabosu en sık tıkanan giderlere sahiptir. Bunun nedeni, yemek artıklarının ve atık yağların yoğun bir şekilde giderlere dökülmesidir. Yemek artıkları ve atık yağlar zamanla lavabo gider tıkanıklığı sorununa neden olur.
Yemek artıkları, tabakların çöpe sıyırmadan lavaboda yıkanması sonucunda lavabo giderini tıkar. Aynı şekilde tavada kalan yağların bir kaba koyulma yerine lavaboda sıcak su ile yıkanması ile birlikte, gider tıkanması oluşur. Gidere dökülen yağlar zamanla boru yüzeyine yapışır ve burada sert bir tabaka halini alır.
Binalar inşaat halinde iken moloz parçalarının borulara kaçması sonucunda da tıkanıklık meydana gelebilir. Nadir de olsa görülen bu durum uzun bir süre fark edilmeyebilir. Nedeni ise tıkanmanın tam olarak gerçekleşmemesidir.
Pimaş borulara yeterli miktarda eğim verilmemesi de zamanla boruların tıkanmasına yol açar. Tüm bu nedenlerden dolayı lavabo gider tıkanıklığı meydana gelir.
Gider tıkanıklığını gidermenin birkaç yöntemi vardır. Bu yöntemlerden bazıları evde bireysel olarak denenebilir. Ancak, bu yöntemler bir yere kadar etkilidir. Bireysel yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda ise uzman bir tesisatçıdan yardım almak gerekir.
Tıkanan gider borusu nasıl açılır
Banyo alanlarında bulunan lavabolar ise genelde saç kılları ve kozmetik ürünlerinden gelen kalıntılar sonucu meydana gelirler. Ayrıca şehir şebekesinden gelen kireç de lavabo tıkanmasına neden olur. Zamanla kireç bir tabaka halini alır ve bünyesine diğer pislikleri de toplar.
Bu durumda birçok kişinin sorduğu tıkanan gider borusu nasıl açılır sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Tıkanan boruları açmanın bazı yöntemlerini anlatacağız.
Tıkalı boru açma teli
Boru açma teli, borunun belli bir mesafesine kadar etkilidir diyebiliriz. Belli bir çapa sahip olan tıkalı boru açma teli ile tıkanıklıkları geçici olarak giderebilirsiniz.
Boru açma teli boruda ilerleyecek şekilde yerleştirilir. Boruda ilerlemeyince, tıkanıklığa neden olan cisim ile karşılaşılmış demektir. Biraz baskıdan sonra cisim aşağı doğru itilir. Daha doğrusu ayrıştırılmaya ve parçalamaya çalışılır. Bu işlemi yaptıktan sonra musluğu bir süre açık bırakmak suretiyle tıkanıklık giderilmiş olur.
Ancak çok sert cisimlerde bu yöntem işe yaramaz. Ayrıca boru yüzeyine yapışan ve katılaşan yağların giderilmesinde de bu yöntem bir işe yaramaz.
Organik ürünler ile lavabo gideri açma
Sirke, tuz ve karbonatın çözücü ve asidik etkileri bulunur. Bu üç karışım bir araya geldiğinde, güçlü bir çözücü halini alırlar. Ancak bu karışımda belli sertliğe sahip bulunan cisimlerin giderilmesinde işe yararlar. Mesela donmuş katı yağları çözemezler. Ayrıca lavabo giderine kaçan kumaş türü tıkanıklıkları da gideremezler.
Karışım tahmini olarak 1 litre kadar hazırlanır ve lavaboya dökülür. Ardından belli bir miktar kaynar su ilave edilir. Kaynar su çözülmeyi ve ayrışmayı bir nebze olsun hızlandırır.
Robotla lavabo açma işlemi
Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler, pimaşa kadar ulaşmayan tıkanıklıklar için geçerlidir. Ayrıca pimaşın biraz yüzeyinde tıkanıklığa neden olmuş cisimler için geçerlidir.
Kırmadan ve dökmeden tıkanıklık giderme işlemini yapabilmek için uzman bir tesisatçıdan yardım almak, en doğrusu olacaktır.
Lavabo gider tıkanıklığı, robot adı verilen gelişmiş cihazlar ile yapılır. Bu cihazların en büyük özelliği, kesin ve kısa sürede çözüm alınabilmesini sağlamaktır.
Ancak robot cihazı tek başına yeterli değildir. Cihazı kullanmasını bilen ve ayrıca tesisat konusunda deneyimli personele de ihtiyaç vardır. İyi bir tesisat firmasından bu hizmeti almak da en doğrusu olacaktır.
Robot cihazının ucunda bulunan çelik spiral ve spiralin ucuna takılabilen çeşitli türdeki aparatlar ile sert cisimler parçalanır ve boru içerisinden çıkarılır. Bazı durumlarda ise sert cisimler ve tabaklar, parçalanarak boru içerisinden serbest düşmesi sağlanır.
Her iki durumda da piyasada satılan kimyasallar ya da organik olarak uygulanan çözücülerden daha etkili bir yöntemdir.
Robotun gövdesinde basınçlı su üretilerek, pimaş borunun durulaması yapılır. Durulama işlemi sonunda, boru içinde ve yüzeyindeki tüm kalıntılar giderilmiş olur.
Tıkanıklık oluşmaması için ne yapılmalıdır?
Yukarıda saydığımız ve pimaş boru tıkanıklığına neden olan sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Yemek artıklarının gideri tıkamaması için suyla durulamadan önce tabaklar çöpe sıyrılmalıdır. Atık yağlar ise bir kapta muhafaza edilmeli ve ayrılmalıdır.
Banyo alanlarında ise süzgeçte biriken kıl birikintileri tahliye edilmelidir. Her banyodan sonra deterjan kalıntıları meydana gelir. Deterjan aynı zamanda gider içerisinde de tabaka oluşturabilir. Düzenli aralıklar ile organik olarak hazırlayacağınız çözücüler ile kireçten ve kimyasaldan kaynaklanan tabakalaşmayı engelleyebilirsiniz.