Merkezi sistem kalorifer peteği ısınmıyor
Soğuk hava koşullarının hakim olduğu kış aylarında insanlar, herhangi bir iç mekana girerek ısınmak isterler. Fakat eğer gittikleri alanda bulunan merkezi sistem kalorifer peteği ısınmıyor ise bu durum tam manası ile bir hayal kırıklığı yaratır.
Sorunun kısa vadede çözülmediği durumlarda ise gripten başlayarak, çok daha ciddi hastalıkların yaşanması kaçınılmaz olmaktadır. Böyle bir sorun tüm sistemin çalışmamasında görülebileceği gibi, bazı petekler ısınmıyor şikayetini gösteren kişilerin de başına gelebilmektedir.
Isınma problemi kişilerin sağlığı ve cihazın ömrü açısından son derece önemlidir. Kısa zamanda çözüme kavuşturulması gereken bir durumdur.
Günümüz dünyasında pek çok site, iş merkezi, alış veriş merkezi, iş yeri, ofis ve diğer amaçlarla kullanılan binalarda merkezi sistemle ısınma kullanılmaktadır. Bu sisteme bağlı pek çok alan sıcaklık miktarını oldukça verimli bir şekilde kullanabilmekte ve ayrıca yakıttan da tasarruf edebilmektedir.
Ancak tüm bu avantajlar, tesisatın doğru ve düzgün bir şekilde çalıştığı koşullarda sağlanabilmektedir. Merkezi sistem kalorifer peteği ısınmıyor şikayetinde bulunan kişilerin tesisatında bir arıza meydana gelmekte ve bu nedenle sıcaklık istenilen seviyelere getirilememektedir.
Tek bir alanda toplanan yakıt tankı ve yakıt sistemine bağlı olarak çalışan merkezi ısıtma sistemi, kompleks olarak bir arada bulunmaktadır. Belirlenen kaynakta üretilen ısı ise istenilen bölgelere dağıtılmakta ve böylelikle pek çok alana sıcaklık ulaştırılmaktadır.
Doğal gaz ve kömür ile çalışan bu tesisat biçimine ek olarak, sıvı yakıtla çalışan türleri de bulunmaktadır. Günümüz şartlarında en çok tercih edilen yakıt ise doğal gaz olarak karşımıza çıkmaktadır.
Borular aracılığı ile odadan odaya, kattan kata ve daireden daireye iletilen sıcak suyun düzgün bir şekilde dağılabilmesi için, alanında yetkin bir kişinin düzenli aralıklarla tesisat ile ilgilenmesi gerekmektedir.
Merkezi sistem kullanıcılarının sahip olduğu bir takım avantajlar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
– Kombinin arızalanması durumunda tesisat ekipleriyle ev sahibi ilgilenirken, merkezi ısıtma sistemi bulunan bir binada böyle bir zaman ayırmaya gerek kalmaz.
– Her daire sakini kullandığı miktarda fatura öder.
– Yakıt harcama oranı bireysel kombi kullanıcılarına göre daha azdır.
– Ä°lk yatırım maliyeti merkezi ısıtma sistemlerinde oldukça düşük miktarlardadır.
Merkezi sistemlere bağlı ısınmada ilk sekiz yıl genellikle bir sorunla karşılaşılmamaktadır. Ancak ilerleyen zamanlarda bir takım problemler yaşanabilmektedir. Bu durumun nedeni ise çoğunlukla tesisat borularında ve petek içlerinde birikerek tıkanmalara yol açan kir, toz, pislik, çamur ve kireç gibi maddeler nedeniyle oluşmaktadır.
Oluşan bu istenmeyen maddelerin birikimi, zaman içerisinde tıkanmalara yol açar. Merkezi sistem kalorifer peteği ısınmıyor şikayetinde bulunan çoğu kişinin aksaklık yaşamasının sebebi de işte bu tıkanıklıklardır. Tıkanmalar boruların çaplarında daralmalara neden olur. Daralmalar da sıcak su geçişini engeller ve giderek daha az akmasını sağlar.
Sıcak suyun az miktarda akması, yaşam alanlarında hissedilen ısının da düşmesine neden olur. Aslında bu tarz durumlarda kazanlar daha fazla çalışır. Ancak suyun akışı engellendiği için ters orantı doğar.
Kazanların daha fazla çalışması, yıpranma paylarının da kıs sürede artması anlamına gelmektedir. Son derece büyük olan ve kazana bağlı çalışan pompalar bulunmaktadır. Bu pompaların yıpranması sonucu değiştirilmesi gerektiğinde ise hem oldukça maliyetli hem de zaman alacak bir süreç başlar.
Tüm bu sorunların önüne geçmek için iki yılda bir düzenli olarak bakım yaptırmak ve gerekli görüldüğü zamanlarda temizleme işlemini uygulamak gerekmektedir. Böylelikle merkezi sistem kalorifer yanmıyor gibi şikayet ve sorunların önüne geçilebilir.
Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz?
Kalorifer peteklerinin en fazla kullanıldığı kış aylarında kendini gösteren ve farkına varılan bir problem de peteklerin yarıdan aşağısının ısınmamasıdır.
Peteklerin alt kısmı ısınmıyor ise bu durumun nedeni genel olarak, petek temizliğinin yaptırılmamasından kaynaklanmaktadır. Boru hatları ve petek içlerinde biriken her türlü pislik ve kirden dolayı tıkanan mekanizma, bir süre sonra işlevini düzgün gerçekleştiremeyecek hale gelir.
İşlevini düzgün gerçekleştiremeyen bir ısıtma sisteminin ise neden olacağı en temel sorun, ısı kaybı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kimi zamanlarda kombi bakımı yaptırdığını, ancak yine de peteklerdeki ısının yeterli olmadığını söyleyen kişiler olabilir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken ise kombi bakımı ile petek temizliğinin farklı şeyler olduğudur.
Dolayısıyla peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz diye düşünüldüğünde akla ilk gelmesi gereken, tıkanıklık sorunu olmalıdır. Ancak bu noktada peteklerin cinsi ya da ısıtma kaynağı da önemli faktörler arasındadır. Çünkü bu faktörler, petek tıkanıklığının yoğunluğu konusunda değişimler yaşanmasına etki etmektedir.
Petek cinsleri ve tıkanıklık ile ilgili birkaç örnek vererek, bu durumu daha iyi açıklamak gerekir ise:
– Alüminyum bir peteÄŸe sahip kiÅŸilerin petekleri daha hızlı tıkanır ve daha zor temizlenir.
– Döküm bir peteÄŸe sahip kiÅŸilerin petekleri daha geç tıkanır, ancak oldukça zor temizlenir.
– Panel yapıda bir peteÄŸe sahip kiÅŸiler kısa vadede tıkanıklık sorunu ile karşılaÅŸmaz, fakat yine de iki yılda bir olmak koÅŸulu ile temizlik iÅŸlemini yaptırmalıdır.
– Yerden ısıtma sistemine sahip kiÅŸiler ise tıkanma problemi ile oldukça sık karşılaÅŸmaktadır. Bu nedenle mutlaka yılda bir defa temizlik yaptırmalıdır.
Peteklerin altı soğuk üstü sıcak peteklerin üstü sıcak altı soğuk oluyor ise bu ne anlama gelir?
Kimi zaman yaşam alanları içerisinde bulunan peteklerin altı soğuk üstü sıcak olurken kimi zaman da peteklerin üstü sıcak altı soğuk bir şekilde ısı yaydığı gözlemlenmiştir. Ancak bu durumda yayılan ısı istenilen düzeyin oldukça altında olmaktadır.
Böyle bir sorunla karşılaşılmasının nedenlerinden birkaçı şu şekildedir:
– Genellikle tesisatın iç düzeneklerinde kirlenme olması dolayısı ile ısı doÄŸru bir yayılma göstermez. Borulardaki ve petek içlerindeki tıkanmalar nedeniyle kombi ve pompalar gerekli düzeyde devir daim yapamayabilir. Ä°lgili problem, sistem temizliÄŸi yapılması ile giderilebilmektedir.
Sistemin ateşleme sisteminde meydana gelen bir arıza da işlevini yeterli seviyede yapamamasına neden olmaktadır. Bu tarzdaki bir sorunda, kalorifer suyu tam ısınmadan ateşleme durur.
– Tesisatın peteklerinin ve kombinin ters baÄŸlanması da arızaya neden olabilecek bir diÄŸer durumdur.
– Sisteme gereÄŸinden fazla miktarda radyatör takılması da ısınma sistemlerinde sorun yaratan bir baÅŸka durumdur.
Döküm petek ısınmıyor ise ne yapmak gerekir?
Günümüzde kullanılan ısıtma sistemleri arasında nispeten daha az kullanılan döküm petekler sıcaklığı fazlasıyla tutan, soğuması uzun süren ve geniş kanallara sahip peteklere verilen isimdir.
Son derece dayanıklı ve uzun ömürlü olan bu petek türünde, tıkanma problemi daha az görülmektedir. Ancak yine de problem riskini minimum seviyeye indirgemek için düzenli aralıklarla bakım yaptırmak gerekmektedir. Bu da en çok iki yılda bir kontrolden geçirilmesi anlamına gelmektedir.
Temizleme işlemi sırasında döküm peteği diğer petek cinslerinden ayıran faktörler bulunmaktadır. Cihazın basınç gücünün yeterli olmasına mutlaka dikkat edilmeli ve fazla sirkülasyon yaptırılmalıdır.
Döküm petek ısınmıyor ise uzman bir tesisat ekibinin yardımına başvurmak gerekmektedir.
Son 2 petek ısınmıyor ise sebebi ne olabilir?
Genellikle kombiye uzak olan peteklerde ısınmama problemi görülebilmektedir. Bu yalnızca tek bir petekte olabileceği gibi, son 2 petek ısınmıyor şikayetleri de oldukça fazladır.
Ancak bu noktada bilinmesi gereken kombiyle olan uzaklığın ısı miktarını etkilememesidir.
Isı problemine tesisat filtresinin tıkalı olması ya da randıman verememesi gibi durumlar neden olabilmektedir. Aynı şekilde iç bölgelerde görülen tıkanıklıklar da sayılabilecek sebepler arasındadır.
Dolayısı ile yeterli ısı miktarına sahip olmak için teknik yardım almak gerekmektedir.