Peteklerin altı ısınmıyor ne yapmalıyım?
Peteklerin ısınmamasının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlerin türlerini biz burada ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Genelde peteklerin altı ısınmıyor ne yapmalıyım? Soruları ile karşılaşıyoruz. Aslında bu sorunun cevabı oldukça basittir. Ancak biz burada sorunun neden kaynaklandığını, bireysel olarak neler yapılabileceğini ve nasıl yardım alınacağını ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.
Peteklerin altı ısınmıyor ne yapmalıyım? – Peteklerin altı neden ısınmaz?
Sorun bazı durumlarda vanaların kapalı unutulmasından ya da yanlışlıkla kapatılmasından kaynaklanır. Birçok kişi vanaların yönünü şaşırır. Açtığını zannederek, kapatabilir.
Peteklerin ısınmamasının bir diğer nedeni ise kombi basıncının aşırı derecede yüksek ya da düşük olmasıdır. Yüksek olduğunda, tesisatta ve peteklerde gereğinden fazla su var demektir. Bu da ısıyı düşürür. Çok düşük olduğunda ise tesisatta ya da peteklerde su azdır ve bu durumda ısınmayı engeller.
Ayrıca tüm kombilerde basınç düşükse, kombi arıza verir ve çalışmaz. Çalışmadığı için ise petekler ve tesisat bulundukları mekanı ısıtmaz.
Peteklerin altı ısınmıyor ne yapmalıyım? Sorusunun nedenlerini aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz:
- Eğer odalarda bulunan peteklerin bir ya da birden fazlası ısınmıyorsa, bu peteklerde hava sorunu olabilir. Peteklerin havasını, üzerinde bulunan vanaları açarak alabilirsiniz. Peteklerde ısı öncelikle alttan gelir ve sonra üste doğru çıkar. Bu yüzden birkaç dakika boyunca, peteklerin havasını aldıktan sonra, peteklerin alt tarafındaki ısıyı kontrol etmeniz gerekir.
- Havasını aldığınız halde, peteklerin üst yarısı az bir ısı miktarına sahipse, o zaman peteklerin altında pislik ve tortu var demektir. Bu durumda uzman bir tesisatçıdan yardım almanız ve peteklerinizi temizletmeniz gerekir.
- Bağlantı hatalarından dolayı da peteklerde ısınma sorunu yaşanabilir. Isınma sorunu, kısmen olabileceği gibi tamamen de olabilir. Bu durumda uzman bir tesisatçıdan yardım almanız iyi olacaktır.
- Kombi cihazına yakın olan peteklerde ısı var ancak, uzakta olanlarda yoksa, kombi cihazından reglaj ayarlarını yapmanız gerekir. Reglaj ayarlarını yaptıktan sonra ise ısınıp ısınmadığını kontrol edin.
- Kombi cihazında bulunan filtreler bazen tıkanabilir. Bu tıkanıklık sonucunda ise peteklere ısı ulaşmaz. Kombi cihazı bakımı ya da tamiri yapan bir firmadan bu konuda destek alabilirsiniz.
- Tesisatlarda mevcut olan kaçaklar, peteklerin ısınmamasına neden olabilir. Kaçakların tespit edilebilmesi için uzman bir tesisatçıdan yardım almalısınız. Uzman tesisat firmaları, kaçakları ellerinde bulunan gelişmiş kameralar ile tespit ederler ve sorunu kısa sürede çözerler.
Isınmayan peteklerde sorun nasıl çözülür?
Peteklerin altının ısınmaması, genelde peteklerin altında birikmiş olan pisliklerin bir sonucudur. Normal şartlarda banyo alanlarında bulunan gider vanası açılarak, hem peteklerdeki, hem de tesisattaki pislikler giderilir. Ancak katılaşmış tortuları bu yöntem ile gideremezsiniz. Bu durum için daha gelişmiş yöntemler ve cihazlar gereklidir.
Bireysel olarak tüm yöntemleri denediniz, ancak yine de petekleriniz hala ısınmıyor. Bu durumda uzman bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.
Tesisat firmaları, bu iş için özel olarak üretilen temizleme cihazı kullanırlar. Ancak öncelikle sorunun ne olduğunu tam anlamıyla tespit ederler. Bu iş için ise termal kamera kullanırlar. Termal kameralarda peteklerdeki ya da ısıtma tesisatlarındaki tıkanıklıklar kısa sürede görüntülenebilir.
Temizlik işlemi için kullanılan cihaz, banyoda bulunan havlupan peteğine bağlanır. Bu işlem tesisat temizliğinde uygulanır. Ayrıca her peteğin temizliği tek tek yapılır.
Peteklerdeki vanalara cihazda bulunan hortum bağlanır. Cihazda bulunan deponun içerisine, temizleme kimyasalı eklenir. Temizleme kimyasalı, su ile karıştırılır. Hortumlardan bir tanesi de gider amaçlı kullanılır ve tuvalete bırakılır.
Kimyasal sisteme verilir ve belli bir süre sistemde dolaşması sağlanır. Bu işlemi cihaz yerine getirir. Bu yöntemin dezavantajı, çevreye zararlı olmasıdır. Bu işlemden sonra ayrıca koruyucu kimyasal sisteme verilir ve sistemin 2 yıl boyunca korunması sağlanır.
Bir diğer yöntem ise basınçlı su ve havanın karıştırılmasıdır. Yukarıda anlattığımız ve kimyasal ile yapılan yöntem, bu sefer cihazın deposunda kimyasal yerine basınçlı su ve hava vardır. Basınçlı su ve hava sisteme verildiğinde, tesisat ve petek üzerindeki tüm tortuları söker atar. Ancak bu işlem tesisat için ayrı, petekler için de ayrıca yapılır.
Tüm petekler için bu işlem tekrarlanır. Daha sonrasında ise durulama işlemi gerçekleştirilir. Durulama işleminde ise yine basınçlı su kullanılır. Buradaki amaç, tesisat içerisinde en ufak bir tortu ya da pislik kalmamasını sağlamaktır.
Düzenli olarak petek temizliğin yararları nelerdir?
Peteklerinizin temizliğini düzenli olarak yaptığınızda:
- Aşınmalardan ve pisliklerden kaynaklanan tesisat arızalarının önüne geçmiş olursunuz. Ekstra maliyetlerden de kaçınmış olursunuz.
- Daha az yakıt harcayarak, daha fazla ısınmış olursunuz. Paranız cebinizde kalır ve yüksek ısınma giderlerinden de kaçınmış olursunuz.
- Şehir şebekesinde bulunan kireçlenme, kombi cihazına zarar verir. Kombi cihazı daha fazla su pompalamak zorunda kalır ve daha fazla enerji harcar. Bu durum ise kombi cihazının ömrünün azalmasına neden olur. İşte düzenli olarak yapılan temizlik, tüm bu durumların önüne geçer.
- Arızalardan kaynaklanan psikolojinizin de bozulmamasını sağlar. Bildiğiniz üzere tüm bu tesisat sorunları ile uğraşmak, ek maliyet ve sorun demektir.
Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında, peteklerin altı ısınmıyor ne yapmalıyım? Sorusuna da cevap vermiş bulunuyoruz.
Umarız ki karşılaştığınız petek ısınmama sorununda ne yapacağınızı, yazımızı okuyarak daha kolay karar verebileceksiniz.
Angora Tesisat olarak bu konuda sizlere profesyonel yardım sunuyoruz. Bu ve diğer tüm hizmetlerimiz için; www.angoratesisat.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.