Pimaş Açma Yöntemleri Nelerdir? – Pimaş açma işlemleri
Evlerdeki atık suyun şehir sistemine aktarılmasına yardımcı olan pimaş borular tıkandığı zaman, birçok soruna neden olurlar. Tıkanıklığın olduğu yerden kötü kokular gelir ve bu koku evin geneline yayılır. Pimaş açma yöntemlerinden bahsetmeden önce, tıkanıklık türlerini ve nedenlerini incelememiz gerekiyor.
Pimaş Açma İşlemlerinde Tıkanıklık Nedenleri
Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor. Tıkanıklığın nedeni yüksek oranda kullanıcıdır. Pimaş boruların belirli bir çapı vardır. Normal şartlarda bu çapın yarısının boş olması gerekir. Çapı tamamen kapatacak sert cisimlerin, boru içerisine atılması tıkanıklığa neden olur. Örnek vermek gerekirse, suda erimeyen tuvalet kağıdı ve benzeri cisimler tuvalete atıldığı zaman, pimaş boru tıkanmasına neden olur.
Yanlışlıkla tuvalet içerisine düşürülen sert cisimlerde pimaş açma işleminin konularından bir tanesidir. Tamamen dikkatsizlik sonucu meydana gelen bu olay sonucunda, tuvalet kullanma işlevini yitirmiş olur.
Sık Kullanılan Pimaş Açma Yöntemleri
Pimaş borular; banyolarda, tuvaletlerde ve mutfakların giderlerinde kullanılır. Tıkanıklık bu saydığımız yerlerin herhangi birisinde meydana gelebilir. En çok da tuvalet ve mutfak alanlarında bulunan borularda tıkanıklık meydana gelir. Çünkü en çok kullanılan alanlar buralarıdır.
Biz bu yazımızda evde kullanılabilen yöntemler ile giderilebilen ve giderilemeyen yöntemlerden bahsedeceğiz. Böylelikle pimaş açma yöntemlerini hangi durumlarda kullanabileceksiniz, bilgi sahibi olabileceksiniz.
Kimyasallar ile pimaş açma:
Kimyasal birleşimlerle elde edilen ürünlerin yardımı ile yapılan açma işlemlerini ancak, giderilebilir tıkanıklarda kullanabilirsiniz. Mutfak lavabolarında yemek artıklarından dolayı meydana gelen tıkanıklıklarda bu yöntem işe yarar. Ayrıca banyoda bulunan pimaş borularında tuvalet kağıtlarından kaynaklanan tıkanıklıklarda da bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Pompa yardımı ile tıkanıklık giderme:
Lavabo pompası belki de en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Ancak tıkanıklığın yüzeysel olduğu durumlarda bu yöntem işe yarar. Daha derinde bulunan tıkanıklıklarda, pompa yönteminin pek işe yaradığını söyleyemeyiz.
Askı teli yardımı ile tıkanıklık giderme:
Bir diğer yöntem de askı teli ile tıkanıklık giderme yöntemidir. Aslında biraz daha derinlerde bulunan ve pimaş tıkanıklığına neden olan durumlarda işe yaradığını söyleyebiliriz. Ancak daha derinlerde yer alan tıkanıklarda pek işe yaradığı söylenemez. Ayrıca sert cisimlerin neden olduğu durumlarda, bu yöntem pek işe yaramayacaktır.
Basınçlı su yardımı ile pimaş açma:
Bu yöntemi kesinlikle kendi başınıza denememelisiniz. Nedeni ise basıncı ayarlanamayan su her zaman için tesisat borularına zarar verecektir. İşinde uzman olan tesisatçıların kullandığı cihazlar yardımı ile basıncı ayarlanabilen su, pimaş borulara zarar vermeden tıkanıklığı kısa bir sürede giderecektir.
Tüm bu bilgiler ışığında aslında, tıkanıklığa neden olan cisimleri borular içine atmamak, ya da dikkatli olmak en iyisidir.
Günümüzde görüntüleme cihazlarının kullanılmasıyla, tıkanıklık nedenleri kısa bir sürede tespit edilir. Bu yüzden herhangi bir kırıp dökme işlemi olmadan, tıkanıklığa neden olan cisim, cihazlar yardımı ile etkisiz hale getirilir.
Tıkanıklıklarda robot kullanılması
Bu yöntem oldukça etkilidir. Robot cihazında bulunan ve farklı işlevlere sahip olan başlıklar ile işlem kısa sürede ve kolayca halledilebilir. Ancak burada önemli olan tıkanıklığa neden olan cismin türünü ve derinliğini saptayabilmektir.
Robot iki yöntemle borulara kaçan cisimleri temizler. Bu yöntemlerden ilki robot başlığında bulunan ve burgu hareketine sahip başlıkların, pislikleri kendisine çekerek alması yöntemidir. İkinci yöntem ise basınçlı su vererek, cisimleri boru içerisinden daha aşağılara itme yöntemidir.
Aslında ikinci yöntem daha çok borulardaki kalıntıları temizlemek için kullanılır. Yani daha çok birinci yöntemin devamında kullanılan bir yöntemdir.
Yine de tek başına basınçlı su ile temizleme imkanı varsa kullanılır.