Sıhhi Tesisatçı Kimdir? – Sıhhi tesisatçı özellikleri
Sıhhi tesisatçı tanımı günümüzde oldukça değişmiştir. Artık sıhhi tesisatçılar teknolojik imkanlardan yararlanıyor ve yeni yöntemler ile insanlara hizmet etmeye devam ediyor. Bu yazımızda sıhhi tesisatçı tanımını yaptıktan sonra, iyi bir sıhhi tesisatçının nasıl olmasını gerektiğini anlatacağız. Ayrıca eski yöntemleri kullanan tesisatçılardan bahsedeceğiz. Her ne kadar günümüzde artık eskisi gibi kalmasa da eski yöntemleri benimseyen ve uygulamaya çalışan tesisatçılar bulunmaktadır.
Yapılardaki temiz su ve pissuların sağlıklı bir şekilde yönetilmesini sağlayan tesisatların oluşturulmasından ve tamirinden sorumlu olan kişilere sıhhi tesisatçı adı verilir.
Bu kısa tanımdan sonra iyi bir sıhhi tesisatçının özelliklerinden bahsedeceğiz. Ayrıca tesisat firmalarından da bahsetmiş olacağız.
Sıhhi Tesisatçı Nasıl Olmalıdır?
Şahıs olarak çalışan ya da tesisat firmalarında aşağıda sayacağımız özellikler aynıdır. İyi bir tesisatçı:
- Yaptığı işte deneyimli olmalıdır.
- Sorunun kaynağını deneyimleriyle hızlı bir şekilde bulabilmelidir.
- Teknolojik cihazlar ile çalışmalıdır ve bu cihazları iyi bir şekilde kullanabilmelidir.
- Tesisat elemanları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu şekilde daha hızlı ve iyi tamirat yapabilir ve ayrıca sorunun kaynağını daha iyi çözümleyebilir.
- Tesisatçı eğer yeni bir tesisat yapacaksa, kaliteli malzeme kullanmalıdır.
- Müşteriye karşı nazik olmalıdır ve yaptığı iş hakkında bilgilendirilmelidir. Ayrıca şeffaf olmalıdır sorunun kaynağını açık ve dürüst bir şekilde anlatmalıdır.
Yukarıda saydığımız özellikler hem tesisat ustaları, hem de tesisat firmaları için geçerlidir.
Eski yöntemler ile çalışan tesisat ustaları için bu özelliklerin sayılabilmesi belki de mümkün değildir. Çünkü eski yöntemler, sorunun çözümünden çok sorunun daha da büyümesine yol açar. Tesisat döşenmesinde kullanılan kalitesiz malzemeler, eğer herhangi bir sorun varsa sorunun çözümünde ilkel yöntemlerin kullanılması, bu işi yerine getiren kişiler ne kadar iyi olursa olsun, bu kişileri kötü göstermekten işe yaramaz.
Gelişmiş cihazlar kullanılmadan önce tesisat arızalarının tespiti için birçok yerin kırılması gerekiyordu. Ayrıca tamirat işleminde de aynı durum yaşanıyordu.
Ancak günümüzde gelişmiş cihazların kullanılması, hem tespit işleminde hem de tamir işlemlerinde zaman ve paradan tasarruf edilmesini sağlamıştır.
Sıhhi Tesisatçı Ustalarının Kullandığı Cihazlar
Burada bahsedeceğimiz gelişmiş cihazlar, hem firmaların hem de bireysel olarak çalışan ustaların kullandığı cihazlardır. Sıhhi tesisatçı ustalarının kullandığı cihazları iki grupta ele almak mümkündür. Birinci grupta tespit cihazları bulunmaktadır. İkinci grupta ise tamir cihazları kullanılmaktadır.
Termal kameralar
Kullanılan tespit cihazlarından bir tanesi termal kameradır. Termal kameralar su kaçaklarının tespitinde kullanılır. Soğuk su ve sıcak su tesisatlarında bulunan kaçakları tespit eder. Sıcak olan alanlar cihazın ekranında kırmızı, soğuk olan bölgeler ise mavi renk ile gösterilir. Cihazın avantajlarından bir tanesi, yüzeylerin arkasında yer alan tesisatları göstermesidir.
Sorun olan yer işaretlenerek, tamir işlemine geçilir. Tamir işleminde ise herhangi bir yerin kırılıp dökülmesine gerek yoktur. Yalnızca sorun olan bölge sökülür ve tamir işlemi tamamlandıktan sonra tekrar montajı yapılır.
Akustik arıza tespit cihazı
Akustik arıza tespit cihazı ise temiz su tesisatlarında kullanılır. Tesisattan gelen sesleri dinlemeye olanak sağlayan bu cihaz, tesisattaki sızıntıların ve kaçakların bulunmasında oldukça iyidir. Ayrıca bu cihaz ile birlikte nemölçer cihazı da kullanılır.
El tipi gözlem kamerası
El gözlem kamerası da bir başka tesisat arızalarında kullanılan tespit cihazıdır. Atık su tesisatlarında kullanılan bu cihazda bulunan sonda ile tıkanıklığa neden olan cisimler görüntülenebilir. Sonda tesisatın uygun olan bir yerine sonda yerleştirilir ve görüntüleme işlemine başlanır. Sonda ucunda bulunan kamera ve ışıklandırma sistemi, daha net bir görüntü elde edilmesini sağlar.
Tesisat Tamir Cihazları
Tesisatta meydana gelen arızaların tespiti için kullanılan cihazlardan bahsettikten sonra sıra geldi tamir işlemlerinin yapılmasını sağlayan cihazlardan bahsetmeye… Ayrıca bu cihazların yanında özellikle temiz su tesisatlarının tamiri için kullanılan kimyasallar bulunur. Bu tür kimyasallardan ayrıca bahsedeceğiz.
Temizlik için kullanılan cihaz atık su tesisatlarında kullanılır. Cihazın ucunda bulunan temizleme aparatları ile tıkanıklığa neden olan her türlü cisim temizlenebilir. Atık su hatlarında tıkanıklığa neden olan yumuşak ve sert cisimleri parçalama özelliğine sahiptir. Ayrıca bu cihaz ile atık su hatlarına basınçlı su verilir ve durulama işlemi de yapılabilir.
Temiz su tesisatlarında tamir işlemi, sorunun kaynağı tespit edildikten sonra boruların değiştirilmesi şeklinde yapılır. Küçük olan çatlaklarda ise tamirat kimyasalları kullanılır. Bu kimyasallar sistem içerisine belirli bir miktar su ile verilir ve bir süre bekletilir. İşlem tamamlandıktan sonra durulama işlemi yapılır. Kimyasal tesisat yüzeylerinde tabaka oluşturur ve çatlakların tamir edilmesini sağlar.
Aynı yöntem atık su tesisatlarında da kullanılır. Temiz su tesisatlarında olduğu gibi değişmesi gereken atık su tesisat parçaları da yenisi ile değiştirilir. Atık su tesisatlarında en sık karşılaşılan problemlerden bir tanesi tıkanıklık problemidir. Tıkanıklık açan robot ya da cihaz yardımı ile tıkanıklık giderildikten sonra durulama işlemi yapılır.