Su sızıntısı nasıl oluşur? – Su sızıntısı nedenleri
Temiz su tesisatlarında; aşırı basınçtan dolayı, kalitesiz işçilik ve kalitesiz malzeme nedeniyle, çatlaklar ve bunun sonucunda da su sızıntıları meydana gelebilir. Su sızıntısı boruların birleşim yerlerinden meydana gelebildiği gibi boruların diğer bölgelerinde de gerçekleşebilir.
Genel olarak sızıntının tespit edilmesi geleneksel yöntemler ile ya çok zordur, ya da imkansızdır. Eski usulle çalışan birçok tesisat ustası, kırmadan ya da dökmeden sızıntı tespiti yapamamaktadır. Bu durum müşteri açısından birçok külfetin de doğmasına neden olur.
Su sızıntısı konusunu, sızıntının oluşma şekillerine göre inceleyebiliriz. Şunu diyebiliriz ki, su sızıntıları binaların inşa edilmesinden kısa bir süre sonra ya da zaman içerisinde görülürler. Sızıntının belli başlı nedenleri; tesisatların kötü bir işçilikle döşenmesi, tesisatların eski olması ve artık kullanılmaz hale gelmeleri, birleşim yerlerinin yeterince sağlam yapılmaması, bazı kimyasalların su tesisatı borularına zarar vermesi olarak sayılabilir.
Burada bahsedilen tesisat türü temiz su ve sıcak su tesisatıdır. Atık su tesisatlarından da ayrıca bahsedilecektir.
Yukarıda sayılan tüm bu nedenlerden dolayı, sızıntı olayı meydana gelebilir. Gelelim sızıntının nasıl tespit edildiğine…
Su sızıntısı nasıl tespit edilir?
Bu sorunun cevabını iki şekilde verebilmek mümkündür. Bunlardan birincisi, bazı işaretleri takip etmektir. Ancak bu işaretler, her zaman belirgin olmayabilir. Genel olarak alt komşunun tavanından su akması, dairelerde eğer tesisat duvardan geçiyorsa duvarlarda oluşan su birikintileri gibi işaretler, en güçlü işaretler olarak görülebilir. Ayrıca ısıtma tesisatları çoğu zaman tabandan geçer. Aynı şekilde soğuk su tesisatları da tabandan geçecek şekilde döşenebilirler.
Taban döşemelerinin türüne göre, sızıntıyı görebilmek de mümkün olabilir. Genelde parke gibi taban döşemelerinde, parkelerin kabarmasından sızıntı olduğunu anlayabiliriz. Su sızıntısı belirtilerinin görülmesinin imkansız olduğu yüzeyler ise granit ve fayans gibi yüzeylerdir. Bu yüzden ıslak hacme sahip olan yerlerde genelde bu tür yüzeyler yer aldığından, sızıntının tespiti için başka işaretlere bakmak gerekir.
Bu gibi durumları ise yüksek gelen su faturalarından anlayabiliriz. Daha doğrusu, sızıntının ilk işareti olarak görebiliriz. Çünkü yüksek gelen su faturası, aşırı tüketimden de kaynaklanabilir. Bu durumda sızıntı olup olmadığını anlamak için tesisattaki vanaları kapatmak gerekir. Vana kapandıktan sonra su saatine bakılır ve su saati üzerindeki kadranlar hala dönüyorsa, kesin olarak sızıntı var demektir.
Pratik olarak sıcak su tesisatlarında oluşan kaçakları, kombi cihazları üzerinde bulunan basınç göstergelerinden de anlayabiliriz. Kombi cihazlarındaki basınç göstergesindeki basınç değeri sürekli olarak düşüyorsa sızıntı olması muhtemeldir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. O da, kombi cihazının elektronik aksamlarında meydana gelen bir arızanın sızıntı zannedilmesidir. Eğer cihazınızı yılda iki defa bakım yaptırıyorsanız ve arızalı olmadığından eminseniz o zaman bir sorun yok demektir. Ancak yine de kombi cihazı bakımı yapan firmalardan yardım almanız, içinizdeki şüphelerin tamamen yok olmasını sağlayacaktır.
Buraya kadar anlattıklarımız, yalnızca gözle görülebilir ve bazı işaretlerin takip edilmesinden sonra tespit edilebilen sızıntılardı.
Kesin sonuç alınması isteniyorsa sızıntı tespitinde gelişmiş cihazların kullanılması gerekir. Bu cihazların kullanımının bireysel olarak gerçekleşmesi beklenemez. Tesisat firmaları günümüzde bu tür gelişmiş cihazları kullanırlar. Hatta bu tür cihazları kullanmayan firma yok desek yeridir.
Her ne kadar hala eski yöntemlerde ısrar eden tesisat ustaları olsa da, birçok kişi bu ustalara itibar etmemektedir.
İçmesuyu tesisatlarında en çok; akustik arıza tespit cihazı, nemölçer ve termal kameralar kullanılır. Termal kameralar genellikle sıcak su tesisatlarında kullanılırlar. Soğuk su tesisatlarında termal kameraların çok da verimli olduğu söylenemez.
Akustik Arıza tespit cihazı
Akustik arıza tespit cihazı en çok da soğuk su tesisatlarında kullanılır. Bu cihazın avantajı, dinleme aparatı ile sadece yüzeye aparatın yerleştirilmesi ve içeriden gelen seslerin yorumlanması ile sızıntı tespitinin kolaylıkla yapılabilmesidir. Bu cihazda bulunan kulaklıklar dış ortamdaki sesleri izole edebilecek şekilde tasarlanmışlardır. Bu sayede yüzeyin altındaki sesler ya da titreşimler, kolaylıkla tespit edilebilir.
Nemölçer Cihazı
Nemölçer cihazı, akustik arıza tespit cihazı ile birlikte kullanılan, bir başka sızıntı tespit cihazıdır. Genelde tek başına kullanılmaz. Sadece akustik arıza tespit cihazının verilerini teyit amaçlı kullanılır. Oda sıcaklığında normal şartlarda nem oluşmaz. Ancak yalıtım olmayan binalarda ısı farklılıkları fazla olduğundan dolayı, bu durum terlemelere ve sonuç olarak nem oranının yüksek olmasına yol açar. Genelde yaz aylarının sıcak olduğu zamanlarda nem oranı, yalıtım olmayan binalarda çok olur.
Tavan bölgelerinin köşe kısımlarında nem durumu rahatlıkla gözlemlenebilir. Hatta zamanında müdahale edilmezse bu durum küflenmeye kadar gider.
İşte nemölçer cihazı tüm bu karmaşıklığı önleyerek, sızıntı olup olmadığını tespit edebilir.
Bir diğer cihaz ise termal kameradır. Sıcak su tesisatlarında sıklıkla kullanılan termal kameralar, ısı farklılıklarını ölçer. Önceleri askeri amaçlar için kullanılan bu cihazlar, günümüzde tesisat sektöründe de yerini almıştır.
Kızılötesi lazer ışınlarını cisimlere göndererek, buradan gelen verileri yorumlama prensibine göre çalışırlar. Sağlıklı bir sıcak su tesisatında cihazın göstergelerinde tesisat tamamen kırmızı renkte gösterilir. Eğer tesisat üzerinde herhangi bir kaçak ya da sızıntı varsa bu durumu ekranda mavi olarak görebiliriz.
Su sızıntısı tespiti işaretleri görüldüğü zaman, vakit geçirmeden uzman bir tesisat firmasından yardım alınmalıdır. Bu duruma ister dairelerde, ister ofislerde ya da binalarda olsun bir an önce müdahale edilmesi gerekir. Ayrıca tesisat firması gelmeden önce vanaların kapatılması ya da kombi gibi cihazların tamamen kapatılması, yararlı olacaktır.