Su sızıntısı tamiri nasıl yapılır? – Sızıntı tamir işlemleri
Tesisatlarda meydana gelen sızıntılar, tespit edilmesi zor olan durumlardandır. Tamiri her ne kadar kolay olsa da öncelikle noktasal olarak tespit edilebilmeleri gerekir. Su sızıntısı tamiri iki şekilde yapılır. Birinci yöntemde ilaç dediğimiz tesisat yapıştırıcıları kullanılır. İkinci yöntemde ise sızıntının olduğu boru yenisi ile değiştirilerek, işlem tamamlanmış olur.
Su tesisatları birçok dairede belirli yerlerden geçse de, tam olarak yerlerinin tespiti için elimizde binaya ait projelerin olması gerekir. Buna imkan olmadığına göre deneyimlerden yararlanarak, tesisatın tam olarak geçtiği yerleri bulmak mümkündür. Genelde duvar alanlarından, yerden ya da ıslak hacme sahip olan yerlerden su tesisatları geçer.
Soğuk su tesisatları ve sıcak su tesisatları, daire içerisinde bulunan odaların tümünden geçebilir. Yerden ısıtma sistemine sahip olan binalarda ise tesisatlar, tabandan geçer. Aynı şekilde soğuk su tesisatlarında da durum aynıdır.
Bu konuda eğer daire sahiplerinin bilgisi varsa, bu bilgiden yararlanmak gerekebilir. Genelde duvar alanlarının içinde bulunan tesisatlarda meydana gelen sızıntıların tespiti kolaydır. Ancak ıslak hacimlerde yer alan fayans ve granit yüzeylerinin altında oluşan sızıntıları tespit etmek zordur.
Tamir işlemi, tespit işleminden daha kolaydır. Tesisatlarda oluşan tamir işleminde, eğer tesisat çatlağı az miktarda ise, tesisatın o bölgesine ilaçlı su verilir. Bu ilaç aslında bir yapıştırıcıdır ve kısa bir sürede kuruyarak, tesisat yüzeyinin kapanmasını sağlar.
50 litrelik suya 1 litre kadar katılan bu kimyasal oldukça etkilidir. Genelde merkezi ısıtma sistemlerinde bulunan tesisat kaçaklarında kullanılsa da, aslında tüm tesisat sızıntılarında da oldukça işe yarar. Biz burada piyasada en fazla kullanan markanın özelliklerini sıralayacağız. Ayrıca sızıntıyı nasıl giderdiğini ayrıntılı bir şekilde anlatacağız.
Su sızıntısı tamiri ve Flex Dub kimyasalı
Tesisat kaçak tamir kimyasalı olarak bilinen bu ürün, temiz su tesisatlarında yaygın olarak kullanılır. Su sızıntısı tamiri işlemlerinde birçok tesisat firması tarafından tercih edilir. Özellikle Flex Dub adlı markanın en çok kullanılan marka olduğunu söyleyebiliriz.
Plastik ya da metal borularda güvenle kullanılır. Sızıntının olduğu yeri adeta kendisi tespit eder ve çatlak olan bölgeyi kapatarak, kristalize bir hale gelir. Hızlı ve etkilidir. Su basıncının fazla olması ya da suyun sıcaklığının fazla olması fark etmeksizin, tüm çatlakları hızlı bir şekilde kapatabilir.
Kimyasalın uygulanması ise son derece kolaydır. Öncelikle sıcak su tesisatları doldur boşalt ile pisliklerden arındırılır. Tesisatın herhangi bir bölgesinden sisteme ilaç verilir. 1 litre ilaca karşılık 3 litre su ya da 50 litre suya karşılık 1 litre ilaç şeklinde uygulanır. Aslında bu oran, sisteme göre değişkenlik gösterir.
Sıcak su tesisatlarında ilaç uygulanırken, kombi ya da merkezi ısıtma sisteminin açık olması gerekir. Bunun nedeni, sıcak su tesisatların genleşmesine yol açar ve ilacın etkisini artırır. İlacın etkili olabilmesi için kombi ya da merkezi ısıtma sisteminin 24/36 saat aralığında durmadan çalışması gerekir. Eğer su basıncında azalma olursa, su basıncı dengelenmelidir. 36 saatin sonunda ilaç tamamen etkisini gösterir. Bu süreden sonra sistemdeki su boşaltılır ve yeninden temiz su takviyesi yapılır.
Su sızıntısı tamiri ve tesisatın değiştirilmesi
İkinci yöntem de su sızıntısı tamiri işleminde kullanılır. Ancak birinci yöntem daha çok tercih edilir, diyebiliriz. Gelişmiş cihazlar ile sızıntının yeri tespit edilir ve küçük bir alan kırılır ya da bu alanda fayans granit gibi yüzey varsa çıkarılır.
Duvar gibi alanlarda tesisat değiştirildikten sonra, sıva ve boya işlemi yapılır. Parke gibi alanlarda, yalnızca sorunun olduğu parke çıkarılır ve işlem tamamlandıktan sonra parke yerine yapıştırılır.
Granit ya da fayans gibi yapılarda ise sorunun olduğu tek bir parça sökülür, tamir işlemi tamamlandıktan sonra tek bir parça tekrar yerine yapıştırılır.
İki yöntemde oldukça pratiktir ve görüldüğü üzere, kırılıp dökülme olayı yoktur. Yalnızca sökme ve tekrar yerine takma söz konusudur.
Özellikle tesisat kaçak kimyasalının bulunması ile birlikte hiç sökme ya da takma işlemi olmadan, sızıntı gibi problemler, kolaylıkla halledilebilmektedir.
Tespit işlemlerini oldukça kolaylaştıran cihazların da tesisat firmaları arasında kullanılmaya başlanmasından sonra, tesisat sızıntıları ya da kaçakları sorun olmaktan çıkmıştır.
Günümüzde daha başka gelişmiş teknolojiler ve sorunu kısa sürede çözmeye yarayan ürünler mevcuttur. Ancak bu ürünlerin birçoğu henüz geliştirilme aşamasındadır.
Özellikle bina dışlarında meydana gelen tesisat arızalarına karşı henüz kırma ya da dökme olmadan çözüm olabilecek bir teknoloji geliştirilmemiştir. Ancak bu bölgelerde de tespit işlemleri, elde bulunan cihazlar ile kolaylıkla yapılabilmektedir.