Su tesisatı kaçak tespiti, kaçak tespiti nasıl yapılır?
Temiz su borularında suyun tahliyesi için döşeme altından geçen borulara %1 oranında eğim verilir. Su tesisatı kaçak tespiti yapılırken bu konuya dikkat edilir.
Fabrika ve bazı işyerlerinin bodrum katlarında, tesisat boruları duvar yüzeyinden geçer ve aynı oranda eğim verilir.
Toprak altında bulunan tesisat boruları ise yaklaşık olarak 1 metre gömülür ve izolasyon malzemesi ile kaplanır. Don seviyesinin yüksek olduğu yerlerde ise derinlik biraz daha artırılabilir.
Bazen don seviyesinde döşenen borularla karşılaşılabilmektedir. Her ne kadar şartnameye göre genelde temiz su tesisatı yapılsa da, birçok yerde şartname dışı uygulamalar ile karşılaşılmaktadır.
Bu yüzden dış ortamdaki borular, donmuş suyun da etkisi ile patlamaktadır ve su kaçakları meydana gelmektedir.
Plastik borularda bağlantı, muflu denilen bir yöntemle yapılmaktadır. Yani borular birbirine geçmeli olarak imal edilmektedir. Plastik borular özel bir cihaz ile ısıtılarak birbirine yapıştırılır.
Kaçak tespitlerinde en çok gözlemlenen olay, boruların ek yerlerinde meydana gelen arızalardır. Ek yerlerinin iyi bir şekilde kaynatılmaması ya da kalitesiz malzeme kullanılması sonucunda, aşınma ve sonunda da sızıntı ya da kaçak durumları meydana gelir.
Noktasal kaçak tespiti
Noktasal olarak kaçakların tespit edilmesi kavramını daha iyi anlatabilmek için eskiden uygulanan yöntemlerden biraz bahsetmek gerekiyor.
Eski yöntemlerle kaçak bulma işlemi gözleme dayanarak yapılıyordu. Arıza meydana geldiğinde, arızayı bildiren kişiden ön bilgi alınıyordu. Yani kaçağın olduğu muhtemel yerler, arıza sorunu yaşayan kişi tarafından gösteriliyordu.
Sorunun kaynağını tam olarak bulabilmek için kaçağın olduğu muhtemel alan kırılır ve dökülürdü.
Evet sorun tam olarak tespit edilirdi. Ancak birçok yerde zarar görürdü. Hem ev sahiplerine maliyet olarak, hem de kaçak tespiti yapan firmada iş yükü meydana gelirdi.
Kaçak tespiti için birçok yer kırıldıktan ve sorun giderildikten sonra, yeniden kırılan yerlerin tamir edilmesi gerekirdi. En büyük sıkıntı ise banyo ve tuvalet alanlarında meydana gelirdi.
Nedeni ise bu yerlerde bulunan fayans ve karoların, benzerlerinin bulunamaması ve bazı yerler kırıldıktan sonra, tüm fayans ya da karoların yenilenmesi gerektiğiydi.
Umarız gözünüzde canlandırmışsınızdır. Daha doğrusu eski dönemlerde kaçak tespiti yaptıranlar, mutlaka bu durumu yaşamışlardır.
Ancak günümüzde böyle sorunlar artık yaşanmıyor. Noktasal kaçak tespiti, gelişmiş cihazlar sayesinde artık kolay bir şekilde yapılabiliyor.
Noktasal kaçak tespitinde, akustik ses tespit cihazı ve termal kamera cihazı kullanılıyor. Aslında yardımcı olarak kullanılan bazı cihazlar da var. Ancak sık kullanılmadıkları için biz burada o cihazlardan bahsetmeyeceğiz.
Akustik ses tespit cihazı soğuk su tesisatlarında, termal kamera ise sıcak su tesisatlarında kullanılıyor.
Yüzey alanlarında akustik cihazı gezdiriliyor ve iç kısımdan gelen sesler dinleniyor. Tabi ki dinleme yapılırken sistemde su olması gerekiyor. Bazen tesisattan gelen sesler ne bir şekilde duyulamıyor. Bu durumda sisteme basınçlı su veriliyor ve sesin daha net bir şekilde duyulması sağlanıyor.
Termal kamerada ise sıcaklık ve soğukluk farkları, kameranın ekranında görüntüleniyor. Yüzey altında boruların sıcak ve soğuk alanları, kaçak olup olmadığı hakkında, cihazı kullanan kişiye fikir veriyor. Cihazın ekranında sıcak alanlar kırmızı ile soğuk alanlar ise mavi ile gösteriliyor.
Su kaçağı tespiti Etimesgut
Birçok il ve ilçede kaçak tespiti yapılıyor. Ancak kaçak tespiti yapılan ilin ya da ilçenin özelliklerinin de bilinmesi, uzman bir tesisatçı için önemli bir durum. Belki de birçoğunuz nasıl diye sorabilirsiniz. Hemen anlatalım.
Mesela su kaçağı tespiti Etimesgut ilçesinde yapılıyor olsun. Ankara ilinde yer alan bir ilçe olan Etimesgut’ta yeni yapılan binalar, eskilerde daha fazladır. Bir de yapıların birçoğunda, tesisat döşenirken, çoğunlukla şartnameye uyulmamıştır. Nereden mi biliyoruz? Tecrübelerimizden tabi ki.
Dolayısıyla en çok ihbarı biz yeni binalardan alırız. Özellikle kaçak durumları bağlantı yerlerinde meydana gelir. Yani boruların ek yerlerinde kalitesi malzeme kullanılmaması ve boruların birbirlerine iyi bir şekilde geçirilmemesi sonucunda, borular zamanla aşınır ya da zarar görür.
Özellikle sular kesilip, tekrar geldiğinde boruların patlaması durumları meydana gelir. Aslında suların kesilmesinin ardından tekrar gelen sudaki basınç, boruları patlatmaz. Boruları patlatan durum, boruların kalitesiz malzemeden yapılmış olmasıdır.
Su kaçağı tespiti mamak
Mamak ilinde ise son zamanlarda Zerdalitepe ve Boğaziçi mahallelerinde yeni yapılar çoğaldı. Yukarıda bahsettiğimiz gibi kaçak durumları en fazla bu yerlerde görünüyor.
Su kaçağı tespiti Mamak ilçesinin geriye kalan semtlerinde ise yapılar eski olduğu için tesisat boruları da galvanizden imal edilmiştir. Bu yüzden dayanıklı değillerdir. Daha doğrusu ömürlerini doldurmuşlardır. Galvaniz borunun ortalama ömrü 20-25 yıl kadardır. Bu süre ise uygun basınç ve hava koşullarında bu kadardır.
Su kaçağı tespiti ankara dikmen
Dikmen ilçesi, Ankara ilinin soğuk olan yerlerinden bir tanesidir. Bu ilçede soğuktan dolayı patlayan borular çok olur. Nedeni ise yalıtımın iyi bir şekilde yapılmamasıdır. Bu ilçede de eski binalar, yenilere oranla daha fazladır.
Ancak son zamanlarda yeni yapıların da fazlalaştığı göze çarpmaktadır.