Tavan su akıtıyor – Akan tavan çözümleri
Tavandan su akmasının nedeni, betondaki çatlaklardan suyun akmasıdır. Çatlaklardan kendisine bir yol bulan su, tavana kadar ulaşır ve buradan da sızmaya başlar. Sanayi yapılarında kullanılan özel beton alaşımlarında böyle bir sorun yaşanmaz. Ancak kişilerin ikamet ettiği bina alanlarında böyle bir beton alaşımı kullanılmaz. Zaten maliyet olarak da mümkün değildir. Tavan su akıtıyor sorunun nedeni betonun suya doyması ve bünyesindeki suyu çatlaklarından alt kısma iletmesidir.
Betonun suya doygun hale gelmesi, tesisatta bir sorun olduğuna ve bu sorunun uzun bir zamandan bu yana devam ettiğine işarettir. En üst katta bulunan dairelerde ise çatı yalıtımı olmadığında böyle bir durum yaşanır. Ancak biz konuyu tesisat açısından ele aldığımızdan, açıklamalarımıza tesisat sorunlarından kaynaklanan su sızıntıları ile devam edeceğiz.
Tavan su akıtıyor sorunu neden kaynaklanır?
Binalar inşa edilirken yapılan su tesisatlarında kalitesiz malzeme kullanılması, ilerleyen zamanlarda tesisatlarda sorun çıkmasına neden olur. Ayrıca tesisat borularının kötü işçilikle döşenmesi, su kaçaklarının da nedenlerindendir.
Genelde sıhhi tesisat döşeme işlemi tamamlandığında, basınçlı su testi yapılır. Burada amaç, su borusunun dayanabileceği basınç değerinde, sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmektir. Diğer bir neden de boruda inşaat sırasında oluşabilecek, delinme ya da çatlama durumlarının giderilmesidir. İşte bazı yapılarda basınç testi, gereği gibi yapılmaz ve borularda oluşan sorunlar, kişiler bu yapılara taşındıktan ve tesisatı kullandıktan sonra ortaya çıkar.
Genelde tesisat borularında sorunlar; ek yerlerinde, su borusunun kendisinde, pissu tesisatlarında ise borunun zarar görmesi nedeniyle çıkar.
Eğer sorun pissu tesisatında ise muhtemelen, tuvalet alanlarında veya banyo alanlarında bulunan tesisatlardan kaynaklanıyordur. Pimaş borularda bu sorunlar çatlama ya da tamamen kırılma şeklinde ortaya çıkar. Eğer alt kat tavanında sarı su lekeleri ve pis kokular söz konusu ise o zaman pissu tesisatında kaçak var demektir.
Temiz su tesisatlarında ise su borularında meydana gelen kılcal çatlaklar ya da boruların patlaması, tavan alanlarına su sızmasına neden olur.
Tavandan su aktığında ne yapılmalıdır?
Öncelikle suyun bağlantısının kesilmesi gerekir. Ana vanadan suyun akışı tamamen kesilmelidir. Ayrıca sorun ısıtma tesisatında olabilir. Bu durumda kombi tesisatındaki tüm su boşaltılır ve kombi üzerinde bulunan tüm vanalar kapatılır.
Tavan su akıtıyor sorununda daha sonra üst kattaki komşu durum hakkında bilgilendirilmelidir. Büyük bir ihtimalle üst komşunun ve sorunu yaşayan kişinin su basmalarına karşı sigortası vardır. Zaten günümüzde birçok kişi artık DASK sigortası ile birlikte, özel sigorta şirketlerine, su baskınlarına karşı sigorta yaptırıyorlar.
Bu durumda sigorta şirketi ile temasa geçilmelidir. Çünkü sigorta şirketleri bu gibi durumlarda zararın bir kısmını ya da hepsini karşılamaktadır.
Ayrıca vakit geçirmeden uzman bir tesisat firmasından yardım alınmalıdır. Tesisat firmaları sorunun kaynağını kısa bir sürede tespit ederler. Ellerinde bulunan gelişmiş cihazlar ile herhangi bir kırma ya da dökme olmadan noktasal olarak sorunu bulurlar.
Daha sonrasında ise kısa sürede sorunlu olan tesisatı tamir ederler.
Tesisat firmaları tavandan akan suyu nasıl giderir?
Tesisat firmaları öncelikle tesisattaki sorunları tespit ederler. Bunun için ellerinde gelişmiş cihazlar vardır.
Bu cihazlardan bir tanesi, akustik ses tespit cihazıdır. Bu cihaz ıslak zeminlerde ya da parke gibi yüzeylerin altında bulunan tesisatlardaki sesleri ve titreşimleri tespit eder. Çok hassas sensorları olduğundan dolayı, birçok sesi algılayabilir ve kaydedebilir. Dış ortamdan gelen seslerin karışmaması için özel olarak geliştirilen kulaklıklar vardır.
Diğer cihaz ise termal kameradır. Her türlü ısı değişimini anında algılayan bu cihaz sayesinde, sıcak ve soğuk alanlar anında tespit edilebilir. Tesisatlarda meydana gelebilecek kaçaklarda, sıcaklık değişimi sayesinde bu kaçaklar anında tespit edilebilir.
Nemölçer cihazı da bir başka arıza tespit cihazıdır. Ancak çok fazla kullanılmaz. Özellikle tavan ve duvar alanlarında oluşan nemi anında tespit eder.
Tavan su akıtıyor sorunlarında, sorunun tespiti için kullanılan cihazlar, noktasal olarak sorunun yerini bulabilirler.
Üst komşunun tesisatlarından kaynaklı arıza tespit edildikten sonra, arızanın türüne göre ya tesisat değiştirilir, ya da kimyasal madde ile sorun giderilir.
Kimyasal maddeler, su borularında oluşan küçük deliklerin ve kılcal çatlakların tamir edilmesinden kullanılır. Tamir işlemi yapılmadan önce ana vanadan suyun akışı kesilir. Burada amaç, kimyasalın hava ile temas etmesini sağlamaktır. Hava ile temas eden kimyasal tanecikler kristalize bir yapıya bürünürler ve boru içerisinde katılaşırlar. Boru yüzeyini tamamen kaplayan bu katılaşma sayesinde, kaçak sorunu tamamen giderilmiş olunur.
Görüldüğü üzere tavandan akan suyun tespit edilmesi ve tamir edilmesi oldukça kolaydır. Arızanın türüne göre bu işlem en fazla 6 saat kadar sürer. Bu süre hem tespit, hem de tamir süresini içerir.
Üst komşunuzun tavana aktığında telaşa kapılmayın ve öncelikle, bu konuda üst komşunuzu bilgilendirin daha sonrasında, tavandan akan suyu tahliye edin ve eğer bu su zemine kadar inmişse, buradaki suyu da tahliye etmeniz gerekiyor.