Termal kamera nerelerde kullanılır; kullanma rehberi
İlk olarak askeri alanda kullanılan termal kamera, teknolojiye entegre olması ile birlikte, birçok alanda da kullanılmaya başlandı. Özellikle sanayi sektöründe birçok işin kolaylaştırılmasını sağlayan bu cihaz, yakın bir zamanda, tesisat sektöründe de kullanılmaya başlandı. Termal kamera nerelerde kullanılır sorusunu verebileceğimiz ilk cevap, ısıtma sistemleri olacaktır.
Bilindiği üzere kat kaloriferi ya da merkezi sistem ile ısınan binalarda, tesisat boruları birçok nedenden dolayı tıkanmaktadır.
Isıtma sistemlerine ait olan tesisatların tıkanması, ısıdan verim alınamamasına ve yakıtın boşuna harcanmasına neden olur. Tıkanıklık tesisat borularında olabildiği gibi peteklerde de olabilir.
Kat kaloriferi ve merkezi sistemdeki tıkanıklıklar genel olarak aynıdır. Ancak tıkanmaya sebep olan durumlar biraz farklı olabilir.
Mesela merkezi sistemde, tesisat boruları ortak olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden bu tür sistemlerde tıkanma durumu daha çabuk gerçekleşebilir. Ayrıca merkezi sistemde kullanılan yakıt türleri de farklıdır. Her ne kadar günümüzde kömür kullanımı azalsa da, bazı binalarda merkezi sistem kazanlarında hala kömür kullanıldığını görebilirsiniz.
Merkezi sistemlerde kullanılan bir diğer yakıt türü de fuel oil yakıtıdır. Bu yakıt türünün yanması sonucunda kazanda ve tesisat borularında karbondioksit kalıntıları meydana gelir. Kazan ve tesisat boruları düzenli olarak temizlenmediğinde, karbondioksit katmanları tıkanıklığa neden olur. bu durumun bir sonucu olarak da ısı veriminde düşüş gözlenir.
Şimdi şöyle bir soru aklımıza gelebilir. Merkezi sistemde ya da kat kaloriferi sisteminde tıkanıklığın yerini nasıl tespit edebiliriz. Normal şartlarda manuel olarak tıkanıklık tespiti mümkün değildir. Özellikle merkezi sistemlerde…
Günümüzde tesisat firmalarının kullandığı gelişmiş, tespit cihazları vardır. Termal kamera cihazı bunlardan bir tanesidir.
Termal kamera nedir ne iÅŸe yarar
Termal kamera ısı farklılıklarını tespit eder ve bunu yaparken de kızılötesi ışınlardan yararlanır. Doğada her nesne kızılötesi ışını yayar. Ancak insan gözü bu frekanstaki ışınları göremez. Termal kamera ise bir tür detektör görevi görür ve bu ışınları tespit eder.
Doğadaki nesnelerin kızılötesi ışın yaydığını söylemiştik. Bu ışınlar ısı farklarına göre farklı renklerde görünür. Termal kamera cihazı bu renkleri ayırt edebilir. Mesele sıcak alanlar kırmızı ile soğuk alanlar ise mavi ile cihazın ekranında görüntülenir.
Cihazın LED ekranında bu ısı farklarını net bir şekilde görebiliriz. Termal kameraların sensörleri, yüzeylerin arkasını gösterecek biçimde tasarlanmıştır.
Böylelikle tıkanıklıklar ya da tesisat kaçakları bu cihaz ile tespit edilebilir.
Saydığımız tüm bu özellikleri ile kırmadan ve dökmeden tespit işlemi bu cihaz ile kolaylıkla yapılabilir. Termal kamera cihazı ayrıca, noktasal olarak tespit işlemi yapabilir.
Genelde ısıtma sistemlerindeki kaçakları tespit etmek için kullanılır. Peteklerde ve peteklere bağlı olan tesisat borularında meydana gelen tıkanıklıkların tespitinde kullanılır.
Termal kamera ile tıkanıklık tespiti
Kalorifer petekleri zamanla tıkanır. Sıcak suyun peteklerin içinde ve tesisat borularında bırakmış olduğu parçacıklar, zamanla çamurlaşma yaratır ve bu durumun bir sonucu olarak da tıkanma meydana gelir.
Bazı durumlarda da tesisat borularının ters bağlanması sonucunda, ısı problemleri ortaya çıkabilir. Isı kaybının en büyük nedeni, tesisat borularında ve peteklerde meydana gelen tıkanıklıklardır. Tıkanıklığın sağlıklı bir şekilde giderilebilmesi için de noktasal tespit yapılması gerekir.
Noktasal olarak tespit yapılmadığında, yanlış yere uygulanacak işlem, hem paranın hem de zamanın boşa gitmesi anlamına gelir.
Termal kamera ile tıkanıklığa neden olan sebebi net bir şekilde görebilmek mümkündür. Hangi tesisat borusuna ya da peteğe müdahale edilmesi gerektiği, bu cihaz sayesinde net bir şekilde anlaşılabilir.
Özellikle yerden ısıtma sistemlerinde oldukça işe yaradığını söyleyebiliriz. Yerden ısıtma sistemleri, diğer ısıtma sistemlerine göre farklı bir yapıdadır. Bu yüzden bu sistemde meydana gelebilecek herhangi bir arızanın, daha hassas bir şekilde tespit edilebilmesi gerekir.
Yukarıda saydığımız tüm bu sorunların çözümünü, termal kamera cihazı sağlamaktadır. Herhangi bir sorunun çözülebilmesi için öncelikle, sorunun kaynağının belirlenmesi gerekir.
Termal kamera kullanmanın avantajları
Eski yöntemler ile yapılan tıkanıklık tespiti, yalnızca ısıtma sistemlerinde değil, soğuk su tesisatı ve atıksu tesisatlarında meydana gelen tıkanıklıklarda da birçok soruna neden oluyordu.
Tıkanıklık tespiti için birçok yerin kırılması gerekiyordu. İşlemi yapan tesisat ustası deneyimli olsa da, kırma ve dökme işlemi kaçınılmazdı. Yalnızca işinde gerçekten usta olan bir tesisatçının verdiği zarar, diğerlerine oranla daha az oluyordu.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, termal kamera nerelerde kullanılır sorusunun cevabını da artık bugün bizler verebiliyoruz.
Soğuk su, atıksu ve ısıtma sistemlerinde meydana gelen tıkanıklıklar, termal kamera cihazı ile günümüzde noktasal olarak tespit edilebiliyor.
Bu cihaz kullanıldığı zaman daha az zaman ve para harcanır diyebiliriz. Ayrıca tespitte eskiden meydana gelen zararlarında, bu cihazı kullanıldıktan sonra yok olduğunu görebiliriz.
Daha kısa sürede işlem tamamlandığı için bu durum hem ev sahibi açısından, hem de tesisat firması açısından birçok avantajı da beraberinde getirir.
Ev sahibi açısında, evde kırılma ve dökme olmadan kısa sürede işlemin tamamlanması, ev sahibinin diğer işlerine odaklanmasına imkan sağlar.
Tesisat firması açısından ise aynı şekilde bir gün içerisinde daha fazla işlem yapmasını ve daha fazla para kazanmasını sağlar.