Tesisat Su kaçağı tespiti hakkında faydalı bilgiler
Bu yazımızda yalnızca, evlerde ve ofislerde meydana gelen su kaçaklarından değil, bina etrafında meydana gelen su kaçaklarından da bahsedeceğiz. Ayrıca geniş alanlarda yapılan su kaçağı tespitlerine de değineceğiz. Tesisat su kaçağı tespiti geniş bir konu olduğu için burada bazılarına ayrıntısı ile değineceğiz.
Tesisat su kaçağı tespiti binalarda nasıl yapılır?
İş merkezlerinde ve binalarda tesisat kaçaklarını tespit etmek artık günümüzde oldukça kolay bir hale geldi. Tesisat su kaçağı tespiti işleminde ana prensip, noktasal olarak kaçağın yerini tespit etmektir. Bu işlem için ise gelişmiş cihazlar kullanılır.
İş merkezlerinde birden fazla ofis alanı bulunduğu için kaçak tespitinde ön bilgi edinilir. Arızanın yeri kabaca tespit edildikten sonra, tespit cihazlarıyla noktasal olarak yeri tespit edilir. iş merkezlerinin yönetiminden sorumlu iseniz, öncelikle yapmanız gereken şey, tüm vanaları kapatmaktır.
İş merkezlerinde bulunan tuvalet ve mutfak alanlarında genel olarak armatürler sensorludur. Yani otomatik olarak açılıp kapanırlar. Bu yüzden tesisatlardan kaynaklı kaçakları tespit etmek zordur. Ayrıca az önce de belirttiğimiz gibi iş merkezlerinde birden çok ofis alanı olduğundan, hangisinin tesisatında sorun var tespit etmek zaman alabilir.
Kısa sürede cihazlar ile tespit etmenin yolu, iş merkezi yöneticilerinden bazı bilgilerin elde edilmesidir. Daha sonrasında arızanın gerçek yerini tespit etmeye bir adım daha yaklaşılmış olunur.
Binalarda ise durum biraz daha farklıdır. Binalarda bulunan dairelerde su kaçağını tespit etmek, nispeten daha kolaydır. Kaçağın aranacağı alanlar bellidir. Bina dışındaki şehir şebekesine bağlı olan tesisatlardaki kaçakları bulmak ise biraz daha zor bir durumdur.
Bina dışında tesisat kaçağı tespiti nasıl yapılır?
Gerek iş merkezleri olsun, gerekse kişilerin ikamet ettiği binalar olsun, su kaçağını tespit etmek biraz daha zordur diyebiliriz. Her ne kadar elde gelişmiş cihazlar olsa da, taranacak alanın genişliği beraberinde bu zorluğu getirir. Ancak bazı püf noktaları bilmek ve deneyimlerden yararlanmak, kaçak tespitinin biraz daha kısalmasını sağlar. Bina etraflarındaki tesisatların öncelikle yerinin belirlenmesi gerekir.
Ancak tesisat firmalarının elinde binaya ve binanın etrafına ait projeler olmadığından dolayı, gelişmiş cihazlardan yararlanırlar. En çok kullanılan cihaz detektörlerdir. Detektörlerin genelde metal objeleri bulduğunu biliyoruz. Bu yüzden galvaniz ve demir borularda detektörler oldukça işe yararlar. Plastik türevi borularda ise akustik kaçak tespit cihazı kullanılır.
Ancak burada akla şöyle bir soru geliyor “derinde olan plastik borulardaki kaçakları bu cihaz nasıl tespit ediyor?” içmesuyu boruları genel olarak en fazla 1 metre derinlerde yer alır. Bu kadar derinlikte akustik arıza tespit cihazının işe yaraması için boruya basınçlı su verilmesi gerekir. Basınç biraz yüksek tutularak, cihazın kaçağı bulması sağlanabilir. Zaten genel olarak bina dışındaki plastik borularda bu yöntem kullanılıyor.
Akustik arıza tespit cihazlarının aparatlarından olan ve Probu adı verilen çubuklardan da yardım alınır. Derinde yer alan plastik su borularına bu çubuk temas ettirilerek, kaçağın tam olarak yeri tespit edilebilir.
Genelde bina dışlarında boruların patlamasının nedeni aşırı basınçtır. Zaten kaçakların birçoğu da bu yüzden olur. Bu tür kaçaklarda genelde belediyeye bağlı olarak çalışan ekiplerden yardım istenir. Ancak çoğu zaman tesisat firmalarından da yardım alınır. Bunun nedeni, ekiplerin her zaman müsait olamamalarıdır.
Tesisat su kaçağı türleri
Bina içerisinde yer alan kaçakların tespiti nispeten daha kolaydır. Taranacak alan sınırlıdır. Bina dışında yer alan tesisatlarda kaçak tespit etmek daha zordur ve farklı cihazların kullanılmasını gerektirir.
Sıcak su tesisatlarında meydana gelen kaçakları gözlemlemek kolaydır. Genelde kombi adı verilen kat kaloriferi cihazlarının üzerinde basınç değerlerini gösteren manometre vardır. Buradaki basınç sürekli olarak düşüyorsa, o zaman tesisatlarda kaçak olduğunu anlayabilirsiniz.
Pimaş hatlarında meydana gelen kaçakları anlamak bina içlerindeki dairelerde oldukça kolaydır. Genelde kötü koku ve alt komşunun tavanındaki nemlenme, bu durumun işaretlerindendir. Ancak bina dışında yalnızca kötü koku söz konusudur ve bu durum uzun zaman boyunca fark edilmeyebilir.
Tüm bu kaçak türlerinde yapılacak ilk iş tesisatı besleyen hatlardaki suyu kesmek olacaktır. Bina içlerinde ve dairelerde suyu kesmek oldukça kolaydır. Aynı durum ofis alanlarında da geçerlidir. Ancak şehir şebekelerindeki suyu kesmek için belediyeye bağlı ekiplerden yardım almak gereklidir.
Tesisat su kaçağı tespitinden sonra neler yapılır?
Aslında bu soruya verilecek cevap oldukça kolaydır. Günümüzde kullanılan gelişmiş cihazlar ile kaçak tespitinden sonra tamir işlemleri de kolaylıkla yapılabilmektedir. Eskiden kaçakların yerini bulmak için bir sürü yerin kırılıp dökülmesi gerekiyordu. Ayrıca tesisat ücretleri de oldukça pahalıydı.
Günümüzde ise kolaylıkla kaçak tespiti yapılıyor ve tamir işlemleri gerçekleştiriliyor. Arızanın olduğu yer noktasal olarak tespit edildikten sonra, bu alandaki bulunan fayans ya da granit sökülür, arıza giderildikten sonra tekrar yerine monte edilir.
Noktasal olarak kaçak tespit edilebildiği için tek bir fayansın ya da granitin sökülmesi yeterli olacaktır. Eğer sorun duvardaki tesisatlardan kaynaklanıyorsa, küçük bir yerin kırılması ve daha sonrasında sıvanarak tamir edilmesi yeterli olacaktır.