Tesisat suyu basıncı problemi – Basınç problemi nedenleri
Kombinin verimli çalışması için göstergelerin kontrolünün yapılması önemlidir. Kombi ideal su basıncında olması için gösterge 1-1.5 arasında olmalıdır. Gösterge barı 1 barın altını gösteriyor ise doldurma musluğu kullanılarak su basma işlemi yapılmalı; gösterge 2,5-3 barın üzerinde ise kombiye en yakındaki kalorifer peteğinin üst yan kısmı (hava alma müşiri) açılarak oradan su basıncı ideal konuma ayarlanmalıdır. Kombinin su basıncı sürekli düşüyor veya sürekli yükseliyor ise tesisat suyu basıncı problemi oluşmuş olabilir.
Tesisat su basıncı problemi – Su Dağıtımı ve Basınçlandırma (Hidrofor)
Su dağıtım sistemlerinin işlevi sıcak ve soğuk suyu binanın kullanım apareylerine uygun basınç ve sıcaklık ile aktarmaktır. İçme suyu şebekesi her binada yeterli basınç bulunacak biçimde ayarlanır. Şebeke boruları tüm ihtiyaçları temin edecek kapasitede olmalıdır. Su, yerleşim alanlarına yer çekimiyle, pompalar yardımıyla ve depolama yoluyla iletilir.
Suyun alındığı kaynak şehirden yüksekte ise su yerçekimi ile iletilir. Depo ile kullanma yeri arasındaki yükseklik doğru orantılıdır. Yani depo ile kullanım yeri arasının yüksekliği ne kadar fazla olursa su basıncı da o oranda artar. Bu şekilde suyun iletilmesi tabi iletim olarak adlandırılır.
Binaların temiz su tesisatı, binanın bulunduğu caddeden geçen şebeke borusundan alınır. Şebekenin susuz, kuru olması durumunda çelik veya dökmeden yapılmış kolyeler kullanılır. Çok katlı binalarda şebeke basıncı su ihtiyacının karşılanması için yetersiz kalır. Bu nedenle hidrofor veya su deposu bağlantılı sistemlerden yararlanılır. Hidrofor ( basınçlandırma) basıncı düşük suyun, istenilen yüksekliğe tank, pompa gibi yardımcı elemanlarla çıkarılmasıdır.
Kombinin ısıyı mekâna transfer edebilmesi için su basıncı önem taşır. Su ısındıkça hacimde artış (genleşme) meydana gelir. Genleşme kombiyi tehlikeye atabilir. Kombi genişleme tankı bunu engeller. Emniyet ventili su kaçırıyor ise değişim veya onarım gerekebilir. Genleşme tankı hava kaybı yakıttan tasarruf edilmesine engel olur.
Su kesildiğinde kombi çalışmasına kaldığı yerden devam eder. Sadece ısıtma durumunda çalışmasını durdurmaz. Çünkü tesisat içinde su bulunur. İçindeki su bittikten sonra kombi düşük basınç hatası verir ve kullanılmaya devam edilirse kuru yanma sorunu oluşur. Su olmadığı için kombiye su basılamaz. Bu nedenle kombiyi kapatmak ve sular gelene kadar beklemek dışında yapılabilecek bir şey yoktur. Sular geldiğinde kombi tesisatına 1,5 bar kadar su basılıp kullanılmaya devam edilebilir.
Tesisat Fazla Su Basınç Problemi Nasıl Çözülür?
Kombi içindeki suyu tesisatın içinde de dolaştırdığından tesisat basıncını düşürmek amacı ile kalorifer havası alınabilir. Radyotörlerde hava olduğunu peteğin üst kısmındaki soğukluktan veya üst sol kenarı sıcak durumdayken sağ kenarı soğuk veya tam tersi olmasından anlayabilirsiniz. Radyatörün sağ veya sol üst tarafında yer alan purjör tapasını anahtar veya düz tornovida ile saat yönünün tersine çevirerek petekteki havayı alabilirsiniz. Hava bittikten sonra su gelir. Su geldiğinde anahtarı saat yönünde çevirip kapatarak işlemi sonlandırın.
Bazı durumlarda suyun sabit basınçta kalması veya basıncının azalması su saatine basınç düşürücü vana montajı gerektirebilir. Basınç düşürücü valfi monte edecek alan olmaması durumunda basınç düşürücü vana çıkış vanasının yerine takılır. Basınç düşürücü vananın basıncın sürekli değiştiği ya da su basıncının normale göre yüksek olduğu bölgelerde kullanılması önerilir.
Patlayan Su Borusu
Eski ve yıpranmış tesisatlar, kalitesiz boru, yapılar inşaat halindeyken zarar görmüş PVC su boruları ve deprem sarsıntıları sonrası ufak çaplı tesisat tahribatları sonunda borular patlayabilir. Bu durumda pis su, kalorifer tesisatı ve su tesisatının tek tek kontrolü, bilgisayarlı cihazlar ile tesisatın kontrol edilmesi gereklidir.
Su faturalarının yüksek gelmesine ve komşular ile sorun yaşanmasına neden olan patlak borular kırıp dökmeden sadece kimyasal kullanılarak adeta yama yapılabilir. Kimyasal madde ve basınçlı su hava karışımı, kaçağın bulunduğu alanda hava ile temas ettiğinde kristalleşir ve bu şekilde sızıntıya neden olan çatlak radyatörler yerinden sökülüp tahribat oluşturulmadan kapatılmış olur. Bu ürün, kapalı devre, kombi kat kaloriferi merkezi sistemde 50 lt.’ye kadar oluşan kaçakları engelleyebilen oldukça güçlü bir kimyasaldır.
Yerden ısıtma sistemlerinde oluşan balçık görünümü aslında canlı bir bakteri birikimidir ve zamanla yayılarak kombi parçalarını ve motoru tıkar. Bu bakterilerin 70 derecenin altındaki ısı ile yok olması mümkün değildir. İşte bu noktada hava ve suyu birbirine karıştıran, yerden ısıtma temizliği makinesi devreye girer ve kimyasal ilaç yardımıyla kireç, su taşı gibi maddeleri yok eder, bakteri ve mantar oluşumuna engel olur. Uzun ömürlü koruma sağlayan bu ürün petek temizliğinde garanti verir. İçerisinde çok kuvvetli doğal bir mıknatıs bulunan manyetik filtreli ürün, kapalı veya açık ısıtma sisteminizin temizlik ve bakımı ile kombinizin randımanlı şekilde çalışmasını sağlar.
Bu işlemleri kendiniz halletmeniz elbette mümkün değildir. Bu nedenle tesisat suyu basıncı problemi için /iletisim/ linkine tıklayın, sorununuzu profesyonel ekibimiz ile hızlı ve kolayca çözelim.