Tıkalı Pimaş açma kimyasalı ile tıkanıklık giderme
Birçok tesisat firması tarafından kullanılan kostik kimyasalı, oldukça tehlikelidir. Profesyonel olmayan kişilerin kullanmamasını tavsiye ediyoruz. Tıkalı pimaş açma kimyasalı olarak bilinen bu kimyasal, diğer ürünlerden farklıdır. Kireç ve asit bileşiminden meydana gelir. Oldukça güçlü bir etkiye sahiptir.
Birçok kişinin pimaş borulardaki tıkanıklıkları açmak adına, bu kimyasalı bilinçsizce kullandığı konusunda haberler aldık. Sonuç ise gerçekten de üzücüydü. Kimyasalı soluyup zehirlenenler, cildine temas ettirip, cildi tahriş olanlar ve daha kötüleri de tabi ki…
Angora Tesisat olarak tıkalı boruları açmada biz kostik ya da benzeri güçlü çözücüleri kullanmıyoruz. Aslında bu tür kimyasalları, gayet güvenli bir şekilde kullanabilme bilgimiz var. Ancak bu tür kimyasallar, çevreye zararlı olduklarından dolayı, kullanmayı tercih etmiyoruz.
Eğer ev sahipleri açısından kullanma mecburiyet varsa, yani acil durum söz konusu ise, bazı önlemlerin alınması yararlı olacaktır.
Tıkalı pimaş açma kimyasalı kullanmadan önce maske ve eldiven takmak yararlı olacaktır. Kimyasalın kullanılacağı alanı, en az 1 saat önceden havalandırmanız gerekiyor. Giderin olduğu yere bir miktar kimyasal dökülür. Daha sonrasında 15 dakika kadar beklenir. Bu arada kimyasalın zehirli dumanı, diğer odalara gitmesin diye, kullandığınız alanın kapısını kapatmanız yararlı olacaktır. 15 dakika sonra 2 litre kadar kaynar su, giderden boşaltılır. Bu işlem, kimyasalın etkisini artıracaktır.
2 ya da 3 litre kadar gidere soğuk su dökülür ve tıkanıklığın giderilip, giderilmediği kontrol edilir. Bu işlemin yapılmasının nedeni, gider borularında inşaat artıklarının tıkanmaya neden olup olmadığının kontrol edilmesidir. İnşaat artıkları, gider borularını tam olarak tıkamaz. Zamanla diğer cisimler, inşaat artıklarına yapışır ve borunun çapının daralmasına neden olur. Bu durum bir süre sonra tıkanmaya ve giderden suyun geri gelmesine neden olur.
Gider açma yöntemleri
Tabi ki gider açmanın başka yolları da var. Tıkanıklığın türüne göre piyasada bulabileceğiniz, tıkanıklık giderici ürünlerden, bu anlamda yararlanabilirsiniz. Ancak mecbur kalmadıkça kimyasal kullanmayın. Evet, bu tür kimyasallar, bazı tıkanıklıkların giderilmesinde etkilidirler. Ancak zamanla gider borularınızın aşınmasına neden olurlar.
Bazı gider açma yöntemlerinden yararlanarak, kimyasal kullanmadan da, tıkalı borularınızı açabilirsiniz. Tabi ki bu yöntemler, tıkanıklığın boru yüzeyine yakın olduğu durumlar için geçerlidir ve işe yararlar.
Mesela pompa ile tıkanıklıkları giderebilirsiniz. Pompanın etki alanında olan ve tıkanmaya neden olan cisimleri, vakum etkisi ile giderden dışarı çıkarabilirsiniz.
Tıkalı pimaş açma kimyasalı gerektirmeyen yöntemlerden bir tanesi de açma teli yöntemidir. Bu yöntemde çelik spiral tel kullanılır. Tesisat firmaları da bu ürüne benzer bir ürün kullanırlar. Ancak bizim bahsettiğimiz tel biraz da amatör işidir diyebiliriz. Gider borusundaki cisim, borudan aşağı düşene kadar teli boru boyunca ittiririz. Bu işlemi yaparken, bir yandan da bir miktar su ile tıkanıklığın gidip gitmediğini kontrol ederiz. Tıkanıklık giderilene kadar işleme devam ederiz.
Tuvalete asit dökmek
Tehlikeli kimyasallardan bir tanesi de asittir. Asit, sanayi de dahil olmak üzere, birçok alanda kullanılır. Ancak kontrollü bir şekilde kullanılır. Evlerde kullanılan asit maddesi, tuz ruhu olarak bilinir.
Tuvalete asit dökmek, kavramı ile biz tuz ruhu kullanımını kastediyoruz. Özellikle titiz ev hanımlarının sıklıkla kullandığı tuz ruhu, aslında oldukça zararlı bir kimyasaldır. Çok fazla kullanıldığında, solunum yollarını zarar verir. Ev hanımlarının birçoğunun bu konuda önlem almadığını düşünecek olursak.
Tuvalet tıkanıklığı tuz ruhu
Maske ve eldiven takmadan, birçok ev hanımı tuz ruhu kimyasalını kullanıyor. Uzun vadede ise solunum yolları hastalıkları da dahil olmak üzere, cilt ve akciğer kanserine yakalanabiliyorlar. Çok abartıyorsunuz diyebilirsiniz. Ancak gerçekler ne yazık ki bu yönde…
Tuvalet tıkanıklığı tuz ruhu kullanımı işe yarayan bir yöntem olabilir. Ancak biz tavsiye etmiyoruz. Çok güçlü asidik özelliklere sahip olduğu için su ile tepkimeye girdiğinde yüksek sıcaklıklar açığa çıkarıyor. Bu demektir ki, boru içerisinde yüksek sıcaklıktan dolayı büzülmeler ve boruda bir takım aşınmalar olacaktır.
Yani tıkanıklıkları gidereyim derken, boru kaçaklarına neden olabilirsiniz. Uzun vadede tuz ruhu gibi kimyasallar, boruların yüzeylerinde çatlaklara ve mikro deliklere neden olurlar. Bu durumun sonucu olarak da atıksu kaçakları meydana gelir.
Mutfak gider borusu nasıl temizlenir
Ev hanımlarının en çok merak ettikleri ve birçok yöntem denedikleri konulardan bir tanesidir. Mutfak gider borusu nasıl temizlenir sorusunun cevabını isterseniz bir de bizden dinleyin.
İki tür gider borusundan bahsedebiliriz. Mutfak alanlarında, lavabolarda bulunan süzgeçlere bağlı olan spiral gider boruları ve bu borularla bağlantılı olan pimaş boruları.
Süzgece bağlı olarak çalışan gider borularında tıkanıklıkları gidermek oldukça kolaydır. Zaten bu borularda neredeyse günlük olarak tıkanma meydana gelebilir. Ancak pimaş borularda meydana gelen tıkanıklıkları gidermek için profesyonel tesisat firmaları gerekir.
Askı teli ya da pompa ile spiral borulardaki tıkanıklıkları kolayca giderebilirsiniz. Spiral boru ve pimaş boru bağlantısının olduğu yerde de, contayı ve akabinde boruyu çıkarıp, pislikleri dışarı atıp, tıkanıklıkları giderebilirsiniz.