Tıkanan musluk nasıl açılır – Kireçlenmiş musluklar nasıl temizlenir
Suyun olması gerekenden daha az akması, muslukların tıkandığının bir göstergesidir. Musluk tıkanmalarının bazı nedenleri vardır ve biz bu nedenlerden bu yazımızda, ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğiz. Tıkanan musluk nasıl açılır sorusuna da ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız. Bu noktada bireysel olarak yapılacaklardan ve uzman tesisatçının yapacağı çalışmalardan bahsedeceğiz.
Kireç, temiz su tesisatlarının ve aynı zamanda muslukların en büyük düşmanıdır. Şehir şebekesinden gelen kireci en iyi şekilde, çaydanlıkların iç yüzeylerinde görebilirsiniz. Çelik ya da alüminyum çaydanlıkların iç yüzeyleri, ilk alındıklarında parlak ve pürüzsüzdür. Zamanla özellikle çaydanlıkların alt kısımlarının içinde, krem renginde bir tabakalaşma görülür. İşte bu tabakalaşma kireçtir.
Çaydanlıklarda kireç giderilmediğinde su daha geç ısınır ve çaydanlığın alt kısmının ağzından daha az su akar. Ayrıca kireç tabakası temizlenmediğinde, içilen her bardak çay ile sağlığımızı tehlikeye atmış oluruz.
Aynı şekilde musluklarda ve musluklara bağlı olan tesisatlarda da kireçlenme durumu ile karşılaşırız. Çaydanlıklarda kullanılan kireç sökücüler, kısa bir sürede çaydanlığın içini tertemiz yapar. Ancak bu kimyasalları, musluklarda ya da tesisatta kullanma imkanı yoktur.
Her ne kadar şehir şebekelerinde kireci gidermek için klor maddesi kullanılsa da, klor maddesi, kirecin tamamen giderilmesi için yeterli olmamaktadır. Zamanla tıkanan musluk başlarının sökülerek, burada biriken kirecin temizlenmesi gerekir. Ancak tesisatta izlenen yöntem daha farklıdır.
Aslında Angora Tesisat olarak biz, kireç sökücü olarak piyasada satılan kimyasalları önermiyoruz. Bu tür kimyasallar yerine mesela çaydanlık temizliği için; sirke, limon ve tuz bileşiminden yararlanabilirsiniz. Böylesi hem daha sağlıklı hem de daha güvenlidir.
İçmesuyu tesisatlarında ise daha önce belirttiğimiz gibi farklı yöntemler izlenir. Bu konuyu ilerleyen zamanda ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.
Tıkanan musluk nasıl açılır – Kireçlenmiş musluklar nasıl temizlenir
Muslukları kireçten arındırmak aslında daha kolaydır. Zor olan ise tesisat içerisindeki kireci arındırmaktır. Standart musluklar, bağlantılı olduğu borudan sökülerek, yukarıda bahsettiğimiz sirke ve benzeri organik maddeler ile temizlenebilir. Kireçlenmiş musluklar nasıl temizlenir sorusunun yanıtı basit olarak böyledir. Bir diğer yöntem ise eğer musluklar kullanılmayacak durumda iseler değiştirmektir.
Bazı musluklarda sızıntı olur ve duvarlara su vurabilir. Bu durumda Ankara Su Kaçak Tespiti işlemlerinin yapılması uygun olur.
Batarya modeli olan muslukların temizliği ve değişimi ise aynı şekilde yapılabilir. Kısaca tıkanan musluk nasıl açılır sorusunun cevabını bu şekilde verebiliriz.
Kuğu musluk tamiri
Kuğu şeklinde olan musluklar genelde, mutfak ve banyo alanlarında sıklıkla kullanılır. Bu tür muslukların değişimi, standart olanlara göre biraz daha zordur. Ancak yapılacak olan işlem aynıdır diyebiliriz. Kuğu musluk tamiri, musluğun tesisat ile olan birleşim yerinden başlar. Kullanılan boru türü galvaniz ya da demir olduğundan dolayı, birleşim yerindeki conta aşınmış olabilir. Bazı durumlarda bu tür muslukların birleşim yerlerinde kete adı verilen ürün kullanılır.
Bu ürünün de aşınması ya da tıkanması sonucunda, musluktan gelen su miktarında azalma gözlemlenebilir. Tıkanan musluk nasıl açılır sorusunu bir de bu yönden ele almak istiyoruz. Kuğu musluk tamirinde de eğer tesisatta herhangi bir tıkanıklık söz konusu ise bireysel olarak yapılacak bir şey yoktur. Bu durumda uzman bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.
Tesisatçıların ellerinde bulunan gelişmiş cihazlar ile tıkanıklık giderme işlemi daha kolay ve etkili bir şekilde yapılır.
Perlatör nasıl sökülür
Mutfak ve banyo alanında bulunan bataryaların ucundaki süzgeçlere Perlatör adı verilir. Perlatör, suyun sıçramaması ve suyun sessiz akması için takılır. Ayrıca temizlik sırasında bataryalara sıçrayan deterjanları giderir. Perlatör nasıl sökülür ve nasıl temizlenir konusundan kısaca bahsetmemiz yararlı olacaktır.
Tıkanan musluklar nasıl açılır sorusunun cevaplarından birisi sayılan perlatör temizliği, yüzeysel temizlik olarak düşünülebilir.
Sudaki kireç miktarına göre perlatörler kısa sürede tıkanabilir. Kirecin en yoğun olarak biriktiği yerlerden bir tanesidir. Su kesintilerinden sonra tıkanıklık durumları da en sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir.
Şebekeye tekrar basınçlı olarak su verildiğinde, kum ya da başka diğer maddeler yoğun olarak evlerdeki tesisatlara doğru akarlar ve tesisat ve muslukların tıkanmasına neden olabilirler. Perlatörlerde bu tıkanıklıklardan nasibini fazlasıyla alır.
Kolayca çıkabilen bu aparatı sirke ve karbonat ile temizleyebilirsiniz. Sirke ve karbonat karışımını bir suya ekleyip, perlatörü içine bırakırsınız ve 3 saat kadar bekletirsiniz. Kalıntı bırakmaması açısından, diş fırçası ile her yerini tekrar temizlemek gerekir.
Kireç sökücüleri temizleyici olarak kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Nedeni ise kireç sökücülerin her ne kadar temizleme gücü fazla olsa da, yapısal olarak musluklara ve parçalarına zarar veriyor olmasıdır.
Bir başka temizleme yöntemi ise perlatörü sökmeden uygulanır. Bir bardak içerisine yukarıda adını verdiğimiz karışım hazırlanır. Bardak, perlatörü kaplayacak şekilde musluğa tutturulur ve aynı şekilde yaklaşık olarak 3 saat kadar bekletilir.
Ancak biz birinci yöntemi daha kolay ve uygun buluyoruz. Nedeni ise yalnızca perlatör değil, perlatörün takıldığı bataryaların da aynı şekilde temizleme işlemine tabii tutulması gerektiğidir.
Bu yazımızda tıkanan musluk nasıl açılır konusunu işledik. Umarız verdiğimiz bilgiler açıklayıcı ve yararlı olmuştur.