Tuvalet borusu – Tuvalet gider borusu hakkında
Tuvalet borusu denildiğinde aklımıza pis su hattının geçtiği atık su tesisatı gelmektedir. Atık su tesisatı sağlam yapıda, darbelere ve sürtünmelere karşı dayanıklı olmalıdır. Tuvalet borusu hattının içerisinde pis su geçmektedir. Hattın içerisinden geçen bu pis suyun kokusu olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Tuvalet borusu hattının içerisinden geçen atık sular bina dışarısından kanalizasyona ulaşmaktadır. Atık su tesisatının içerisinde bulunan böceklerin bina içerisine girilmesi önlenmelidir. Tuvalet borusu hattı bina yapım aşamasındayken yapılmalıdır.
Bina içerisinde bulunan pis su atık tesisatı dayanıklı olmalıdır. Dayanıklı olmayan tuvalet borusu hattı ileride büyük problemler çıkarabilir. Bu nedenden dolayı atık su tesisatı profesyonel ekipler tarafından döşenmelidir.
Atık su tesisatı sizlere herhangi bir zarar vermeyecek şekilde döşenmelidir. Bina yapım aşamasındayken döşenen bu tesisat inşaat sırasında döşendiği için içerisine taş, beton ve moloz parçaları girebilir. Bu sebepten dolayı bina atık su tesisatı iyi şekilde muhafaza edilmeli ve bu gibi sorunların yaşanması önlenmelidir.
Tuvalet borusu tesisatı tıkanıklığı sizlere büyük problemler yaratabilir. Alt komşunuza ulaşan bu atık su tesisatı damlama şeklinde olmaktadır. Atık su tesisatı tıkanıklığı etrafa kötü bir koku yayar ve geceleri uyku zorluğu çeker, evinize misafir bile çağırmaz hale gelebilirsiniz. Bu gibi sebeplerden dolayı tuvalet borusu tesisatı profesyonel ekipler tarafından döşenmelidir.
Atık su tesisatının tıkanıklığının nedenleri sadece kullanıcı hatalarından kaynaklanmamaktadır. İnşaat yapı aşamasındayken döşenen bu tesisat inşaat kalıntılarının içerisine kaçmasıyla da tıkanıklıklar meydana gelebilir. Kullanıcı tarafından yapılan hatalar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Tuvalet giderine peçete ya da ıslak mendil atılması,
- Gidere gönderilen giderden geçemeyecek olan büyük parçalar.
Bu gibi sebeplerden dolayı tuvalet borusu gider tesisatı tıkanıklığı yaşanabilir.
Tuvalet borusu gider tıkanıklığı çeşitli yöntemlerle çözünebilmektedir. Bunların içerisinde doğal yöntemler ve profesyonel yöntemler bulunmaktadır. Doğal yöntemlerle çözülen tıkanıklar kesin ve kalıcı çözümler değildir. Ayrıca doğal yöntemlerle çözülen tıkanıklar tekrarlanabilmektedir. Gider hattındaki bu tıkanıklar doğal yöntemlerle çözülmeyecek derecede olabilir. İçerisinde büyük taş, moloz ve benzeri parçalar kalmış olabilir. Bu parçaların parçalanması ve öğütülmesi gerekmektedir. Bu gibi arızalarla karşı karşıya kaldıysanız profesyonel bir ekibe başvurmalısınız.
Atık su tesisatı tıkanıklığı çözümleri arasında bulunan doğal yöntemlerin malzemeleri şu şekildedir:
- Karbonat
- Limon tuzu
- Sirke
- Tuz ruhu
- Asit
Yukarıda bahsedilen malzemelerle tuvalet borusu tesisatı tıkanıklığı giderilebilir. Fakat, bu yöntem kalıcı bir çözüm değildir. Kalıcı bir çözüm için profesyonel bir ekibe başvurmanız gerekir. Angora Tesisat sizlere tuvalet borusu hattı döşeme ve tıkanıklığı onarma konularında profesyonel ekibi ve cihazlarıyla hafta içi ve hafta sonu olmak üzere hizmet vermektedir. Tıkanıklıkların ileride daha büyük problemler yaratmaması için hızlı bir şekilde çözülmesi gerekmektedir.
Atık Su Borusu Ölçüleri
Atık su borusu ölçüleri bina ve yere göre değişiklik göstermektedir. Atık su borusu ölçü alma işlemleri profesyonel ekipler tarafından belirlenmeli ve döşenmesi gerçekleştirilmelidir. Atık su borularının döşenmesi için günümüzde pvc borular kullanılmaktadır. Bu boruların dönüş işlemlerinde ek parçalar kullanılır.  Ek parçalar çatal ve çeşitleri, dirsek ve çeşitleri, daraltıcı yani redüksiyon, manşon ve tapa gibi elemanlardır. Bu parçaların görevleri şu şekildedir:
- Dirsek: Boruların yön değiştirme işlemlerinde kullanılır.
- Tek çatal: İki yönden gelen boru hattının birleştirilerek tek boru hattına döşenmesinde kullanılır.
- Te: İki yönden gelen boruyu dik bir şekilde birleştirerek tek boru hattına dönüştürülmesinde kullanılır.
- Çift Çatal: İki yönden gelen boruyu birleştirerek tek boru hattına düşürmeye yarar.
- Daraltıcı: Boruların çap geçişlerinde kullanılır ve diğer adı redüksiyondur.
- Temizleme Parçası: Kolonların ana boru hattındaki geçişlerini kolaylaştırılmak amacıyla kullanılır.
- Havalandırma şapkası: Tesisatın önemli parçasından biridir. Eğer havalandırma şapkası olmazsa bina içerisine atık su kokusu yayılabilir.
- Tapa: Devam etmeyen boru hattını kapatmak için kullanılmaktadır.
- Kayar manşon: Çeşitli nedenlerden dolayı tesisatın kesilerek tekrar birleştirilmesindeki gerekli aparattır.
İyi döşenmiş bir atık su borusu tesisatı aşağıdaki özellikleri karşılar:
- Binanın tüm atık sularını kesintisiz olarak sağlığa zarar vermeyecek ve insanları rahatsız etmeyecek şekilde binanın dışarısına taşımalıdır.
- Koku gaz ve böceklerin binaya geçişini engellemelidir.
- Borulardaki ek bağlantılar sağlam ve binaya gaz ve su sızdırmamalıdır.
- Atık su borusu ölçülerinde esneme payı bırakılmalıdır.
Pimaş Boru Çeşitleri
Pimaş boru çeşitleri kullanım açısından şu şekilde sıralanabilir:
- Diresek,
- Tek çalat,
- Te
- Çift çatal,
- Redüksiyon,
- Tapa,
- Kayar manÅŸon,
- Tapa
Pimaş yani pvc borular tuvalet borusu tesisatında kullanılmaktadır. Pimaş boru çeşitleri ise pvc borunun ekleridir. Pimaş borular atık su tesisatında kullanıldığı için sağlam olmalıdır. Gaz ve koku sızdırmazlığı çok önemlidir. Bina yapım aşamasındayken döşenen bu boruların döşenmesinden sonra gerekli önlemler alınmalı ve darbelere karşı dayanıklı olmalıdır.
Pimaş Boru Ölçüleri
Pimaş boru ölçüleri iç çapına göre değişiklik göstermektedir. Pimaş borular çap boylarına göre çeşitlendirilir.
- Boru: 150mm-6000mm çapında bulunabilmektedir.
- Dirsek: 15°C-87°C arasında bulunabilmektedir.
- Tek Çatal: 50mm-250mm çap aralığında bulunmaktadır.
- Çift Çatal: 50mm-250mm çap aralığında bulunmaktadır.
- Redüksiyon: 75mm-250mm çap aralığında bulunmaktadır.
Bina içerisinde pimaş boru döşenmesi öncesinde ölçümler yapılmaktadır. Ölçümler doğrultusunda borular kesilir ve döşeme işlemleri başlar. Dirsek, tek ve çift çatal, redüksiyon gibi parçalar pimaş boru ek parçaları olarak geçmektedir. Bu parçalar sayesinde borular yön değiştirir ve atık su dışarıya atılabilir. Pimaş boru döşemesi için profesyonel ekiplere başvurulmalıdır. Angora Tesisat sizlere bu konuda profesyonel ekibi ve ekipmanlarıyla destek vermektedir.