Tuvalet tıkandı – Tıkanan tuvalet için ne yapılmalı?
Sürekli olarak ve yoğun olarak kullanılan ve bir ev için olmazsa olmazlardan bir tanesi, tuvalet alanlarıdır. Bu alanlarda bir sorun yaşandığında, birçok işin aksadığını söyleyebiliriz. Aynı şekilde aslında tüm alanlarda bu söylediklerimiz geçerlidir. İş merkezleri ve yoğun olarak kullanılan alanlarda bu saydıklarımıza dahildir. Tuvalet tıkandı ne yapmalıyım sorusuna biz burada cevap vereceğiz ve konuyu her yönü ile ele alacağız.
İsterseniz gelin öncelikle tuvaletler neden tıkanır ona bakalım.
Tuvalet tıkandı – Tuvaletler neden tıkanır?
Ev ve ofis alanlarında bulunan tuvaletlerin tıkanma sebebi aynıdır diyebiliriz. Tuvalet tıkandı nedenleri:
- Pimaş boruların doğru eğim açıları ile döşenmemesi ve bunun sonucunda su ve atıkların yeterince hızlı bir şekilde gitmemesi, tıkanıklığın nedenlerinden bir tanesidir.
- İnşaat aşamasında, pimaş boruların giriş kısımlarının kapatılmaması ve bunun bir sonucu olarak, inşaat molozlarının bu girişlere kaçması sonucunda tıkanıklık meydana gelebilir.
- Tuvalete atılmaması gereken cisimlerin atılması ya da yanlışlıkla düşürülmesi de tuvaletlerin tıkanmasının nedenlerindendir. Suda erimeyen kağıtların atılması, kadın pedlerinin düşürülmesi, çocuk bezlerinin atılması ya da yanlışlıkla düşürülmesi ve bunun gibi nedenlerden dolayı, tuvalet giderlerinde tıkanma meydana gelir.
Tuvalet tıkandı – Tuvalet tıkandı ne yapmalıyım?
Bireysel olarak yapılacak olan işler bellidir. Piyasada tıkanıklığı gidermeye yönelik olarak satılan kimyasallar mevcuttur. Bu kimyasallar kullanılarak tıkanıklık giderilebilir. İsterseniz gelin bu kimyasalların neler olduğundan kısaca bahsedelim.
Kostik ile tıkanıklık giderme:
Kostik maddesi son derece tehlikeli ve zehirlidir. Kullanmadan önce bazı önlemlerin alınması gerekir. Su ile reaksiyona girdiğinde aynı ortamda bulunulmaması gerekir. Genelde lavabo tıkanıklıklarında da bu madde kullanılır.
Ancak şunu belirtelim bu kimyasalın kullanılmasını biz önermiyoruz. Cilde ve solunum yollarına zararlı olduğu için ve kullanıldığı tuvalet alanlarına uzun vadede zarar verdiği için bu kimyasalın kullanılması pek yararlı değildir.
Güçlü ve asidik bir yapıya sahiptir. Tuvalet giderine bir miktar kostik dökülür ve ardından 15 dakika kadar beklenir. Daha sonrasında bir miktar kaynar su gidere boşaltılır. Bu işlem tıkanıklık giderilinceye kadar tekrarlanır. Ancak kimyasalı kullanmadan önce, ağız maskesi ve eldiven takılmalıdır. Kimyasal ile ilgili işlem yapıldığı zaman ortam iyice havalandırılmalıdır ve o ortamda durulmamalıdır.
Basit çözücü kimyasallar:
Bu türde olan kimyasallar genelde katı halde olmayan ve tıkanıklığa neden olan cisimlerde işe yarayabilir. Mesela tuvalet kağıdı ve benzeri cisimlerin çözünmesinde bu kimyasallar kullanılabilir. Sıvı ya da katı halde satılan bu ürünlerin tıkanıklık üstünde pek bir etkisi yoktur. Sert cisimlerin giderilmesinde hiçbir işe yaramazlar.
Sıvı halde bulunan ve ev hanımlarının en çok kullandığı tuz ruhu, bu guruba giren kimyasallardandır. Tuz ruhunun da solunması son derece tehlikelidir. Asidik olarak çok güçlü olduğu için yumuşak cisimlerin çözünmesini sağlayabilir. Ancak tıkanıklık derinlerde oluşmuşsa, tuz ruhu ile tıkanıklık giderme yöntemi pek bir işe yaramayabilir.
Tıkanıklık gidermede pompa kullanılması:
Tuvalet pompaları yalnızca, yüzeyde meydana gelen tıkanıklıkların giderilmesinde kullanılabilirler. Aynı şekilde sert cisimlerin giderilmesinde, tuvalet pompaları hiçbir işe yaramaz. Sert cisimlerin giderilmesi için daha güçlü yöntemlere ve aletlere ihtiyaç vardır.
Tuvalet tıkanıklığı gideren makine
Profesyonel olarak faaliyet gösteren tesisatçıların hemen hepsinde, tıkanıklık giderici makine bulunur. Robot olarak da bilinen bu makinelerin en büyük özelliği, kısa sürede ve noktasal olarak sorunu giderebilme özelliğine sahip olmalarıdır.
20 mm ve 150 mm çapındaki tüm gider borularının açılmasında kullanılabilirler. Makinaya bağlı bulunan spiral hortumun çapı 6 mm ve 22 mm aralığındadır. Spiralleri çeşitli çaplarda dönüştürmeye yarayan adaptörlerde bulunur. Bu sayede küçük çaptaki borularda bile tıkanıklık giderme işlemi yapılabilir.
Maksimum 60 metreye kadar spiral hortum uzatılabilir. 600 watt motor gücü bulunan makine yüksek basınçlarda su üretebilir. Aynı şekilde kimyasal ilaçları da yüksek basınçlara çıkararak, tesisat borularının temizlenmesini sağlar.
Makinenin gövdesi aynı zamanda hazne olarak kullanılır. Basınçlı su veya kimyasal üretmek için kullanılır. Bazı durumlarda basınçlı hava üretmek içinde kullanılır.
Günümüzde tesisat temizlemede en etkili yöntem, basınçlı su ile havanın karıştırılması yöntemidir. Böylelikle kimyasalların borulara vereceği zararların da önüne geçilmiş olunur.
Her ne kadar kimyasallar etkili birer çözücü olsalar da, zaman içerisinde tesisat borularının zarar görmesine ve aşınmasına neden olabilirler.
Gider borusuna zarar vermeyecek basınçlarda su ve hava karıştırılması ve bu karışım ile giderlerin temizlenmesi, kalıcı bir çözüm olarak karşımıza çıkar. Ayrıca tesisatlara herhangi bir zararı da yoktur.
Tuvalet alanlarında dikkat edilmesi gerekenler
Her zaman için tuvalet tıkandı sorunu için çözüm aramak gereklidir. Ancak bazı önlemler alarak bu sorunu sık olarak yaşamazsınız.
Tuvalete atılmaması gereken cisimlere dikkat etmelisiniz. Birçok ev hanımının yaptığı ancak tuvalet alanlarına zararı olan kimyasalların sıklıkla kullanılması gerekir. Aşındırıcı özelliğe sahip olan bu kimyasallar, alanda bulunan maddelerin de gidere düşmesine neden olurlar. Ayrıca uzun vadede gider borularına zarar verirler.
Tuvalet deliğine kokuyu önlemek ve yabancı cisimlerin kaçmasını önlemek amacıyla, kapak takılması faydalı olacaktır.