Yangın hidrant kaçağı nedir, ne işe yarar?
Toplu yaşamın kurulu olduğu her yerleşim yerinde ve hatta doğal ortamlarda dahi yangın çıkma tehlikesi bulunmaktadır, bu nedenle yangın hidrant kaçağı hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir.
Yangın hidrantları gün içerisinde gittiğimiz pek çok alanda bulunmaktadır. Yer üstünde ve yer altında olmak üzere iki şekilde konumlandırılan yangın hidrantı; fabrikalarda, depolarda, binaların çevrelerinde, alış veriş merkezlerinde ve endüstriyel yerleşkelerde konumlandırılmaktadır.
Esas olarak bir bölgede hidrant bulunmasının nedeni, herhangi bir yangın anında oraya gelen itfaiye ekiplerinin hortum bağlayarak olaya müdahale etmesini sağlamaktır. Müdahale gerektiren bölgenin dış yüzeyinin soğumasını sağlamak ve etrafa yayılmasını önlemek de bir diğer üzerinde durulması gereken özelliğidir.
Bir çeşit su vanası olarak işlev gösteren bu araçlar, kendi aralarında ikiye ayrılmaktadır. Kuru ve ıslak olmak üzere iki tipe ayrılan yangın hidrantları, farklı hava koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Örneğin; soğuk havanın egemen olduğu kış mevsiminde, özellikle donma durumunun görüldüğü bölgelerde, kuru tip yangın hidrantı kullanılmaktadır.
Her iki tip hidrant da TS 2821 standartlarında tasarlanmaktadır. Bunun yanında uluslararası değerlere de uygunluk göstermektedir.
Alevlerin yükseldiği alanın tüm noktalarına suyu püskürterek ulaştıran hidrantlar, yangın söndürme işlemi için ilk müdahalenin işe yaramadığı durumlarda, dışarıdan bir destek sağlayarak kontrolü kazanmak açısından son derece önemli bir yere sahiptir.
Yangın söndürücü özelliği bulunan bu ürünlerin, imar planlama alanı beş bin metrekarenin üzerinde yer alan ve her türlü kullanım alanını içerisinde barındıran yerleşim bölgelerine yaptırılması mecburi hale getirilmiştir. Bu tarzdaki arazilere yaptırılan ekipmanlara, dış hidrant sistemi adı verilmektedir.
Hidrantların sayısı, büyük bir bölge üzerinde konumlandırılmaları nedeniyle birden fazla şekilde olmaktadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus da aralarında bulunması gereken mesafenin doğru ayarlanmasıdır.
Mesafe ayarlaması ise şu şekilde yapılır:
– Tehlike ihtimalinin çok yüksek oranlarda olduÄŸu bölgelerde, yangın hidrantlarının birbirine olan uzaklığı daha kısa tutulmalıdır.
– Tehlike olasılığı diÄŸer bölgelere göre daha düşük olan yerleÅŸim yerlerinde, yangın hidratları birbirine daha uzak konumlandırılabilir.
Risk seviyesine göre net uzaklık değerleri ise şu şekildedir:
– Çok yüksek seviyede risk taşıyan alanlarda: Elli metre,
– Yüksek seviyede risk taşıyan alanlarda: Yüz metre,
– Orta seviyede risk taşıyan alanlarda: Yüz yirmi beÅŸ metre,
– Düşük seviyede risk taşıyan alanlarda: Yüz elli metre.
Tüm bunların yanında ekstra bir durum oluşmadığı sürece, koruma altında bulunan binaların beş ile on beş metre arasında bir mesafede de bu araçlar yer almaktadır.
Yangın söndürme sistemleri içerisinde bulunan hidrantların yapımı sırasında uygulanması gereken bir takım teknik şartlar da söz konusudur.
Bu koşullar şu şekilde kendini göstermektedir:
– Boru donanımı içerisinde bulunan ring sisteminin, hidrant düzeneÄŸinde yer almaması durumunda; en az boru çapının yüz milimetre olması gerekmektedir. Ayrıca mutlaka hidrolik hesaplamaya uyumlu bir biçimde tasarlanmalıdır.
– Düzenek içerisinde yer alan dizayn debisinin en az 1900 I/dak ÅŸeklinde hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu mecburi bir iÅŸlemdir.
– Debinin artırılabilmesi için tüm ÅŸartların dikkatlice deÄŸerlendirilmesi zorunludur. Bu noktada binanın hangi tehlike sınıfında bulunduÄŸu incelenmeli, çıkan sonuca göre oynamalar yapılmalıdır.
– Hidrant düzeneÄŸinin çıkış noktasında bulunması gereken basınç miktarı ise 700 kPa olarak belirlenmiÅŸtir.
Yangın hidrant kaçağı ise acil durumlarda son derece önemli ve ciddi sorunlara yol açabilecek seviyede bir problemdir. Böyle bir olay yaşandığında karşılaşılabilecek sıkıntıları daha iyi anlayabilmek adına bir örnek vermek istiyoruz:
Her ülke ve şehirde yangın ihbar hatları, gün içerisinde pek çok kez aranmaktadır. Bu durum bile tek başına yangın eğitimi almış olan kişilere ne derece ihtiyaç olduğunu gözler önüne sermektedir.
Bir bina içerisinde gaz kaçağı, unutulan ütünün devrilmesi, kağıtların tutuşması, bir anlık dalgınlık ya da herhangi bir sebepten çıkan yangına, acil müdahalede bulunması için kişiler, uzman bir itfaiye ekibinin yardımına başvururlar.
Yangın yönetmeliği kapsamında görevlerini icra eden ekip, geldikleri bölgedeki hidrantta bulunan kaçak nedeniyle yeterli suya erişemeyecektir. Böyle bir durumda yangın büyüyecek ve maddi manevi hasarın artmasına sebep olacaktır.
Hiç kimsenin istemeyeceği sonuçların yaşanmasının önüne geçilebilmesi için yangın hidrant kaçağı kısa sürede tespit edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Yangın hidrant su kaçağı nasıl tespit edilir?
Yangın hidrant su kaçağı tespiti can ve mal kayıplarının önlenmesi için son derece kilit bir noktada bulunmaktadır.
Peki bu durum nasıl anlaşılır?
Çok amaçlı olarak kullanılan sayısız bina, yerleşim alanları içerisinde yer almaktadır. Ev, ofis, iş yeri ya da atölye gibi oluşumlar için hizmet veren yapılarda sıklıkla karşılaşılan alt yapısal sıkıntılar arasında elektrik, su ve gaz kaçakları bulunmaktadır.
Bu kaçakların oluşmasında birbirinden farklı ve çeşitli pek çok faktörden söz etmek mümkündür. Boru hatlarındaki kırılma, çökme, eskime ve çatlaklar bunlara verilebilecek örnekler arasında yer almaktadır.
Kaçakların sebepleri geçmiş dönemlerden günümüze kadar neredeyse aynıdır. Ancak çözüm araçları ve yöntemleri, gelişen teknolojik imkanlar sayesinde günden güne iyileşmiştir. Modern tekniklerin ortaya çıkmasıyla tesisatçılar için de yenilikçi çalışma anlayışı egemen konuma yükselmiştir.
Geniş alanı kapsayan arazilerde yer alan yangın hidrantlarında meydana gelen kaçakların tespiti de bu yeni teknoloji ürünleri ile yapılmaktadır.
Cihazla su kaçağı tespiti yapmak hem zamandan hem de bütçeden tasarruf etmeyi sağlamaktadır. Eski zamanlara oranla oldukça zahmetsiz bir şekilde sorunun kaynağı bulunabilmekte, dağınıklık ve hasar miktarları da azaltılmaktadır.
Cihaz kullanımı alış veriş merkezlerinden hastanelere, yakıt istasyonlarından okullarda bulunan yangın hatlarındaki su kaçaklarına kadar pek çok yerde işlev göstermekte ve sorunu çözmektedir.
Birçok kurumsal tesisat firması tarafından kullanılan modern ekipmanlar ve cihazlar sayesinde, problem büyümeden önüne geçmek mümkün hale gelmiştir. Bu nedenle yangın hidrantında su kaçağı olduğundan şüphelenilmesi durumunda, mutlaka zaman kaybetmeden ilgili ekiple iletişime geçilmelidir.
Yangın tesisatı kaçakları nasıl oluşur, sonuçları nelerdir?
Yangın tesisatı, mekanik tesisat dalları arasında yer almaktadır. Olası bir yangın durumunda can ve mal güvenliğinin sağlanması ve hızlı bir şekilde yangının söndürülmesi amacıyla kurulan sistem ve tesisatların bütünü, yangından korunma sistemleri olarak adlandırılmaktadır.
Bu amaçla yapılan ve bir bina içerisinde yer alan sistemler şu şekildedir:
– Söndürme sistemleri,
– Duman tahliye sistemleri,
– Basınçlandırma sistemleri.
Yangın tesisatı kaçakları ise bu sistemler içerisinde herhangi bir sebepten dolayı meydana gelmiş sızmalara verilen isimdir ve son derece tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.
Kaçak oluştuğunda görülebilecek durumlar ise şu şekilde kendini gösterir:
– Su basıncı düşer ve söndürme iÅŸleminde yetersiz kalınır,
– Tesisat içerisindeki su pompalarının barında oluÅŸan düşüş nedeniyle alarm sürekli olarak devreye girebilir,
– Suyu çalıştıran mekanizma durabilir.
Yangın tesisatı arıza tespitini kim yapar?
Yangın tesisatı arıza sorunu ivedilikle onarılması gereken bir problemdir. Bu durum yalnızca verimli kullanım açısından değil, kişilerin can ve mal güvenliği için de son derece önemlidir.
Günümüzde arıza tespitini hızlı ve doğru bir şekilde yapan çok sayıda tesisat ekibi bulunmaktadır. Alanında uzman olan bu kişiler, özel ekipmanları sayesinde sorunun olduğu yere gelerek incelemeler yapmaktadır.
Bu incelemeler esnasında görüntülü özelliği bulunan cihazları kullanan ekipler, böylelikle iç kısımları da rahatlıkla kontrol edebilmektedir.
Yangın tesisatı su kaçağı bulma hayati önem taşıyor!
Yerleşim alanlarında yangın tehlikesini en aza indirmek için çok sayıda düzenek kurulmuştur. Bu düzeneklerin en iyi şekilde çalışabilmesi ve işlevini yerine getirebilmesi için belirli aralıklarla bakım ve onarımlarının yapılması gerekmektedir.
Yangın tesisatı su kaçağı bulma işlemi, yapılacak olan bakımlarla minimum seviyelere düşürülebilir. Ancak yine de kimi zaman kaçak problemi kendini gösterebilmektedir.
Böyle durumlarda mutlaka ama mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Sorunu bir an önce çözmek, çevrede bulunan her canlı için güvenliğin sağlanması anlamına gelmektedir.