Yangın hidrantı kaçağı Antalya, Hidrant kaçakları
Hidrantlarda, depolardan gelen yüksek basınçta ve hacimde su bulunur. Yangın anında müdahale yapıldığında, suyun debisinin yeterli olması gerekir. Bu yüzden hidrantlarda 5 LT / SN kadar su bulunur. Yangın hidrantı kaçağı Antalya ya da hangi ilde olursa olsun, derhal çözümlenmesi gereken bir sorundur.
Hidrant kaçağı tespitinde gelişmiş cihazlardan yararlanılır. Ancak yalnızca gelişmiş cihazlar, hidrant kaçağı tespitinde kullanılmaz. Hidranın bulunduğu alanın da analiz edilmesi gerekir. Analiz için ise bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. Bu yüzden hidrant kaçağı hakkında yardım istenildiğinde, yardım isteyen kişiden bazı bilgiler istenir.
Hidrantların bağlı olduğu vana odaları vardır. Bu vana odalarında ana ve joker olmak üzere iki adet pompa bulunur. Joker pompaları yedek pompa olarak adlandırabiliriz. Hidrant hattındaki kaçaklar, pompa üzerinde yer alan basınç göstergelerine bakarak, kaçak ihbarı yapan kişiler tarafından bildirilir.
Yani ihbarı yapan kişi, pompa üzerinde bulunan basınç göstergesindeki değerlere göre ihbar yapar. Normal şartlarda ana ve joker pompalar, yalnızca hidrant kullanıldığı zaman çalışır. Eğer hidrant kullanılmadan pompalar sürekli olarak çalışıyorsa, hatta ciddi oranda bir kaçak söz konusudur.
Pompalar 5 dakika aralıklarla çalışıp daha sonra kapanıyorsa, o zaman hatta sızıntı şeklinde kaçak var demektir.
Tabi ki bahsettiğimiz bu olay, gözle görülebilir işaretlerdir. Bu gözlemlere dayanarak, hattın tam olarak neresinde kaçak var, söyleyemeyiz.
Aletle yangın hidrantı kaçağı bulma
Peki noktasal olarak, hat üzerinde tam olarak nerde kaçak var nerden bilebiliriz? Bu soruya ancak uzman tesisatçılar cevap verebilir. Çünkü profesyonel olarak kaçak bulma işini yapan tesisatçıların elinde, gelişmiş cihazlar bulunur.
İki farklı cihazın kullanıldığını söyleyebiliriz. Akustik ses tespit cihazı ve metal dedektörü.
Metal dedektörü dediğimizde şaşırmış olabilirsiniz. Ancak şöyle bir durum var dedektörler ile yer altında bulunan ve metalik bir yapıya sahip olan borular tespit edilebilir.
Plastik borular için ise akustik ses tespit cihazı kullanılır. Akustik ses tespit cihazı ile genelde kaçak tespiti yapıldığı için, biz bu yazımızda ayrıntılı olarak bu cihaz ile yapılan kaçak tespitlerini anlatacağız.
Akustik ses tespit cihazı ile hidrant kaçağı bulma
Genelde bina içlerindeki kaçakları bulmaya yarayan bir cihaz olan akustik ses tespit cihazı, dış ortamlardaki su kaçaklarını da bulabilir.
Dış ortamlarda kaçak tespiti yapmak, iç ortamdakinden daha zordur. Genelde hidrant hatları, toprak altından geçer. Toprak ise iyi bir ses yalıtımı sağlar. Akustik ses tespit cihazı ile ise su kaçaklarını toprak altında bulmak zordur.
Bu yüzden, hidrant hattına basınçlı su verilir. Basınçlı su verildiği zaman ses seviyesi, normalden daha fazla yükselir. Bu yöntem sayesinde, toprak altında bulunan hatlardaki kaçakları tespit etmek kolaylaşmaktadır.
Ancak yine de hidrant hattının hangi güzergahtan geçtiğini bulmak gerekir. Her zaman toprak altından geçmeyebilir. Yönetmeliğe göre temiz su ve hidrant hatları, sert zeminlerin altından geçirilmelidir ve özellikle hidrant hatları, itfaiyenin kolaylıkla müdahale edebileceği yerlerde olmalıdır.
Bu yüzden yangın hidrantları, otopark ya da kaldırım kenarlarında olur. Yani ulaşılabilecek yerlere koyulur.
Bina çevresine yakın yerleştirilmesinin ise bazı sakıncaları vardır. Hidrantlarda yüksek basınçlı su bulunduğundan dolayı, herhangi bir kaçak ya da arıza durumunda, tonlarca su çevreye yayılır. Bu da yapı temelinin tehlike altında olması demektir.
Bazı durumlarda, bodrum katlarda anormal derecede su olması ile de kaçak durumundan söz edilebilir. Ancak kaçağın, yangın hidrantlarından mı, yoksa bina içindeki su tesisatlarından mı olduğunu kestirebilmek zordur.
Yangın hidrantı kaçak tespiti Tesisat firmaları
Binaların bodrum katlarında meydana gelen su kaçaklarını net bir şekilde tespit edebilmek için gelişmiş cihazlara ihtiyaç vardır.
Tesisatçıların su kaçaklarını tespit edebilmek için kullandıkları cihaz ise akustik ses tespit cihazıdır. Aslında dedektör cihazının da kullanıldığından bahsedebiliriz. Ancak metal bazlı borular olduğunda dedektör cihazı kullanılır. Yani plastik borularda bir işe yaramaz. Zaten dedektör metal bazlı boruların yerlerinin tespitinde kullanılır. Su kaçaklarının tespitinde değil.
Toprak altındaki hidrant hatlarında kaçak bulmak zordur. Nedeni ise toprağın sesi yalıtmasıdır. Her ne kadar günümüzde yeni nesil akustik ses tespit cihazları olsa da, en garantili yöntem, sisteme basınçlı su vermektir.
Basınçlı su sisteme verildiğinde, bir anlamda kaçağın olduğu yerdeki ses seviyesi yükseltilmiş olur. Böylelikle cihazın kaçağı bulması daha kolay olur.
Şunu belirtelim ki, hidrant hatlarında kaçak tespiti yapan firmalar, tamirat işlemini yapmazlar. Tamirat işlemini, bu konuda uzman olan firmalar yapar. Çünkü hidrant ve hatlarının tamiratı, uzmanlık gerektiren bir iştir. Tamirat işleminde, bina içlerinde meydana gelen kaçaklarda kullanılan yöntemler bir işe yaramaz. Kullanılan aletlerin de farklı olduğunu söyleyebiliriz.
Bazı durumlarda hattın bağlantı yerlerinde de kaçak durumu meydana gelebilir. Bu durumun nedeni, imalat hatasıdır. Hat yüksek basınçlı olduğu için ek yerlerinin sağlam olmaması, zamanla buralarda sıkıntı yaşanmasına yol açar. Özellikle ek yerlerinden çıkacak su miktarı ise oldukça fazladır.