Yerden ısıtma temizliÄŸi Ankara – Temizlik nasıl yapılır?
Günümüzde avantajları ve daha fazla ısı sağlaması açısından, yerden ısıtma sistemleri birçok evde bulunuyor. Yerden ısıtma temizliği Ankara hakkında bilgi vermeden önce, yerden ısıtma sistemi hakkında bilgi vermek daha doğru olacaktır.
Yerden ısıtma temizliği Ankara – Yerden ısıtma sistemi nedir?
Kat kaloriferi sisteminde, ısınmayı sağlayan tesisat borularının yerden geçmesidir. Yerden ısınmayı sağlayan tesisat boruları şap altından geçerler. Şap betonun üzerine dökülen tesviye tabakasıdır.
Yerden ısıtma sisteminin tercih edilmesinin nedenlerinden bir tanesi de görüntü kirliliğine neden olmamasıdır. Ayrıca daha iyi ısı iletimi sağlar. Ayrıca yerden ısıtma sistemi, ortamdaki nemin korunmasını sağlar.
Radyatör sisteminde oluşan ısı kayıpları, yerden ısıtma sisteminde meydana gelmez. Mesela birçoğumuz radyatörü perde, yastık gibi nesneler ile kapatırız. Bu yüzden bir miktar ısı kaybı meydana gelir. İşte yerden ısıtma sistemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Radyatörlü sistemlerde ısınma, radyatörden itibaren başlar. Oluşan sıcak hava tavana doğru çıkar. Bu yüzden zemin çoğunlukla ya geç ısınır, ya da soğuk kalır. Ancak yerden ısıtma sistemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Isı eşit olarak ve yerden başlayarak, tavana kadar yayılır.
Yerden ısıtma sistemleri binaların ilk yapılışından itibaren döşenmeye başlar. Ayrıca diğer enerji kaynakları ile de uyumludur. Mesela doğalgaz ile de çalışabilir ve sıvı yakıt ile de çalışabilir. Burada önemli olan ısınma sistemi ne olursa olsun, yerden ısıtma sisteminin buna uyumlu olmasıdır.
Her ne kadar diğer sistemlere göre daha uzun süre dayansa da, yerden ısıtma sistemlerinin de temizliğe ve bakıma ihtiyacı vardır. Uzun süre dayanabilmesi, düzenli olarak bakımının ve temizliğinin yapılmasına bağlıdır.
Yerden Isıtma Sistemi Temizliği Ankara – Nasıl Yapılır?
55-60 derece aralığında çalıştığı için yerden ısıtma sistemlerinde bakteri oluşumları daha hızlı gerçekleşmektedir. Ayrıca diğer sistemlere göre daha sık bakım ve temizliğinin yapılması gerekir. Biz yazımızın bu bölümünde yerden ısıtma sistemi temizliği Ankara ilinde nasıl yapılır? Bundan bahsedeceğiz.
Öncelikle radyatörlü sistemlerde olduğu gibi yerden ısıtma sisteminin havası alınır. Zaman içerisinde oluşan balçık ve kireçlenme kimyasal maddeler ile giderilir. Bu işlem, radyatörlü sistemlerde kullanılan cihaz ve kimyasallar yardımı ile yapılır.
Sistem içerisinde oluşan çamurlaşma ve kireçlenme, cihaz yardımı ile temizlenir. Cihazda iki adet hortum bulunur. Ayrıca cihaza bağlı olan su deposu da ilacın sisteme iletilmesi için kullanılır. Cihazdaki hortumlardan birisi sistemdeki kolektöre, bir diğeri de makineye bağlanır.
Bu hortumlardan bir tanesi gidiş, bir tanesi de dönüş hortumudur. Bir üçüncü hortum ise tahliye hortumudur ve uygun olan bir gidere bağlanır. Genellikle, banyo alanlarında bulunan klozetlere bağlanır.
Kombiden tesisat borularına giden vanaların, temizlik işlemi sırasında kapanması gerekir. Bunun nedeni, sistem içerisindeki pis suyun tahliye edilmesi ve başka su girişinin engellenmesidir. Ayrıca tüm odalarda bulunan sistem vanaları da kapatılır. Borulara bağlı olan bu vanaların kapatılma nedeni de aynıdır.
Böylece tek bir yerden tesisat boruları içerisindeki tüm pislikler tahliye edilir. Bu işlem sırasında çıkan pis sular gözlemlenir. Su tamamen temiz akıncaya kadar bu işleme devam edilir.
Yerden ısıtma sistemlerinde her odada bulunan tesisatlar için aynı işlemler tekrarlanır. Bu aşamadan sonra kimyasal ile temizlik aşamasına geçilir.
Makine üzerinde bulunan depoya, uygun miktarda kimyasal su ile birlikte eklenir. Bunun nedeni kimyasalın yoğun bir kıvamda olması ve seyreltilmesinin gerektiğidir. Bu işlem yapılmazsa, yoğun kıvamda bulunan kimyasal, tesisat borularına zarar verebilir.
Yaklaşık olarak 10 dakika kadar kimyasal sistemde dolaştırılır. Makine yardımı ile sisteme verilen kimyasalın tam olarak etkisinin göstermesi için ideal bir süredir.
Kimyasalla temizleme işlemi her odadaki sistem için ayrıca tekrar edilir. Son aşamada ise durulama aşaması vardır.
Durulamanın amacı, sistem içerisinde bulunan kimyasalın ve diğer kalıntıların tamamen giderilmesidir.
Yerden ısıtma temizliğinde yapılacak olan diğer işlemler
Durulama işlemi en az iki kere yapılmalıdır. Böylelikle sistemde herhangi bir kalıntının tamamen giderildiğinden emin olunabilir. Tüm bu işlemlerden sonra sisteme tekrardan temiz su verilir. Kombi cihazının ya da diğer cihazların basınç değerleri 1,5 bar değeri olacak şekilde temin edilir.
Burada dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de, temizlik işlemi tamamlanıp sisteme temiz su verildikten sonra sistemin havasının alınması gerektiğidir.
Kolektör üzerinde bulunan purjör vanaları bir miktar gevşetilir ve su gelmesi gözlemlenir. Bazı durumlarda banyo alanlarında bulunan havlupanlarında havası aynı şekilde alınır. Ayrıca son olarak kombi cihazında bulunan vanalardan hava alma işlemi tekrarlanır.
Görüldüğü üzere yerden ısıtma temizliği Ankara ilinde yukarıda anlattığımız işlemler sonucunda gerçekleşmektedir.
Biz burada genel olarak uygulanan yöntemi anlatmış olduk. Bazı firmaların yöntemleri ve kullandıkları cihazlarda farklılıklar olabilir. Her ne kadar yöntem önemli olsa da, kullanılan cihazların ve kimyasalın yapısı da önemlidir.
Kalitesiz bir kimyasal kullanılması, sisteme zarar verebilir. Asit oranı fazla olan kimyasallar, su ile seyreltilse bile tesisatlar üzerinden aşındırıcı bir etkiye sahiptir.
Kalitesiz bir cihaz kullanılması da, sistemdeki pisliklerin ve kalıntıların yeterince temizlenmemesine neden olurlar.